Op Zoek Naar Een Queer Boek

image

Genderfluïde & AroAce

In deze aflevering zijn we op verzoek op zoek geweest naar genderfluïde personages en aseksuele/aromantische personages. Heel erg bedankt Eadin en Camalox!

Anne

Welkom bij op zoek naar een queer boek, een podcast waar wij op zoek gaan naar boeken met LHBTI+ personages. Ik ben Anne

Artemisia

En ik ben Artemisia

Anne

En mocht je graag mee willen lezen met de aflevering dan kan dat op onze website www.queerboekpodcast.nl daar kun je transcripties vinden, maar daar kun je ook trigger warnings vinden voor alle boeken die we noemen en daar kun je ook verzoeken achterlaten als je op zoek bent naar een specifiek boek. Vandaag hebben wij dus weer een verzoeken aflevering. Daar heb ik heel veel zin in

Artemisia

Ja!

Anne

Want dat is best lang geleden, dus mocht je zoiets hebben van ja het lijkt me wel leuk om misschien een verzoek te sturen, maar ik weet niet zo goed waar ik dan aan moet denken, dan heb je nu weer wat voorbeelden. Het eerste verzoek van vandaag komt van Camalox en hij schrijft “Hoi, Ik zou graag een boek willen die over een genderfluid persoon gaat en het liefst met romantiek en fantasie” dus ik ben heel benieuwd welk boek jij daarvoor gevonden hebt, want zo heel veel genderfluid personages zijn er geloof ik niet, dus ik hoop ook dat we niet met dezelfde aankomen, want dat lijkt me een beetje jammer.

Artemisia

Ja, nee dat hoop ik ook niet. En

Anne

Ik denk het niet, maar je weet het natuurlijk nooit

Artemisia

Ik denk het ook niet. Ik heb een paar dingen ben ik tegengekomen, wat hier trouwens echt heel vervelend bij is, is dat mensen continu in de war raken en dus nonbinair en genderfluid verwarren. Dus ik heb een paar keer gehad dat ik een boek dacht te vinden en dat mensen zo waren van “genderfluid character”, en dat het dus een nonbinair personage was en ik zat daar van “nonbinaire representatie is ook altijd goed, maar het is niet hetzelfde jongens”

Anne

Ja en wat ik ook wel eens heb gezien is dat mensen iedereen die meerdere voornaamwoordensets gebruikt ziet als genderfluid

Artemisia

Ja

Anne

Ook al hoeft dat natuurlijk helemaal niet diens identiteit te zijn, dat ja

Artemisia

In ieder geval toen ik aan het zoeken was een beetje irritant, maar goed ik hoop dus dat mensen hier stiekem niet weer in de war zijn geraakt [lacht] want ik heb de boeken nog niet kunnen lezen, want mijn leven is op dit moment gestoord druk, want ik moet het huis van mijn moeder verkopen en moet daar van alles voor regelen en ik ben met mijn studie en aprenticeship bezig en ja, maar goed het eerste boek wat ik gevonden had was Starless van Jacqueline Carey. De auteur heeft echt. Sorry, ja?

Anne

Die ken ik volgens mij niet

Artemisia

Nice! De auteur heeft dus op een gegeven moment op twitter dus wel gezegd dat een van de personages genderfluïde was, dus het is volgens mij in ieder geval de intentie van de auteur, dat het personage genderfluïde is

Anne

Kijk, dat is al heel wat soms.

Artemisia

Ja. Tenminste ik heb het op twitter voorbij zien komen dat het een genderfluïde personage had en het gaat dus over. Het is dus een wereld, dit dacht ik dat bij het fantasy aspect paste, het gaat om een epische wereld waar verbannen goden onder de mensheid leven en dan heb je dus twee hoofdpersonen. Een is de prinses Zariya en dan een is de genderfluïde persoon Khai en Khai is dus iemand die op dezelfde nacht of dezelfde, er is een op ander systeem in die wereld waarbij je als je op een bepaald punt bent geboren dan ben je de schaduw van een ander persoon, dus dan ben je altijd met die persoon verbonden.

Anne

Ah, wacht ken ik dit boek wel?

Artemisia

Oh nice

Anne

Hoe heette het boek ook alweer?

Artemisia

Starless

Anne

Ik ga even kijken wat de cover is. Misschien heb ik dan zoiets van oh nevermind ik ken dit boek wel

Artemisia

Nice, positief of negatief?

Anne

Starless van, wat was de schrijver ook alweer?

Artemisia

Jacqueline Carey

Anne

Nee, volgens mij niet. Ik herken de cover zo snel niet. Dan is er vast een ander boek met een vergelijkbaar concept.

Artemisia

Nee, dat zou kunnen. Maar goed hij is dus door hoe die wereld werkt verbonden, zijn ziel is verbonden met die prinses Zariya, dus diegene, diegene gebruikt in ieder geval he/him, maar ik weet dus niet wat voor voornaamwoorden die verder nog gebruikt, dus ik gebruik dus wel gewoon even he/him trouwens. Ok, ja. Ik moest even nadenken wat is het handigst.

Anne

Ja

Artemisia

Maar goed, hij is dus opgegroeid als de beschermer van die persoon, maar hij, hij is volgens mij geboren in het lichaam van een vrouw, maar opgegroeid als like man en daarom heeft hij ook een andere benadering tot zijn eigen gender, maar niet op een manier van oh ik ben gewoon een man, maar meer, wat ik gelezen heb tenminste is dat hij ertussen zit in bepaalde dingen en er dus ook zo mee omgaat en dat ook in het verhaal verder komt, maar dat is wat ik er online over heb gelezen. Ik heb het zelf dus nog niet kunnen lezen. Waarvoor mijn excuses.

Anne

Soms heb je gewoon geen tijd.

Artemisia

Nee, precies, maar het boek leek me dus wel gaaf, gewoon omdat de personages klinken echt wel interessant, want ze hebben dus elk hun eigen karakter en ze hebben ook een hele bijzondere band en volgens mij zat daar de romantiek niet in, maar het stond ook een paar keer gemarkt romantiek op goodreads, dus daarom dacht ik oh

Anne

Dan zal er vast ergens ook een romantisch plotline zijn.

Artemisia

Ja, al helemaal. Het is een epische wereld, dit wordt overal als episch beschreven en negen van de tien keer hebben ze dan ook like romantiek, want dat gooien ze er dan ook altijd in als een groot ding.

Anne

Dat is wel waar.

Artemisia

Maar goed, en dus ik dacht die band tussen die twee is heel leuk, er is romantiek, er is een goeie fantasy wereld, en het is, de auteur staat heel goed aangeschreven. Het boek zelf heeft ook een 4,9 op goodreads van de vijf sterren.

Anne

Dat is inderdaad echt idioot hoog.

Artemisia

Ja, dus ik hoop dat dat een leuke is. Verder is er, mijn tweede ding dat is een novella die ik zelf aan het lezen ben en die ik tot nu toe kan aanraden. De humor is echt zo fantastisch. Dit boek heet Sing for the coming of the longest night door twee schrijvers, Katherine Fabian en Iona Datt Sharma. Volgens mij, als ik kijk naar de. Of ze hebben het anders verdeeld en ze zijn allebei gewoon gestoord goed in de stemmen van personages ontwikkelen en dat ook heel erg een eigen stem geven of de een schrijft voor het ene personage en de ander voor het andere personage. Want je hebt dus twee perspectieven in deze novella. Maar het gaat dus over een, het is zo nice, het gaat erom dat, er is een persoon Meraud en hij verdwijnt op een gegeven moment en dan zijn twee partners, die elkaar niet mogen, die gaan dus op zoek naar hem en het is dus een polyamorous, dus een cirkel, maar op verschillende manieren, want een van hen, Layla, heeft dus ook een vrouw en kinderen, maar ook een relatie met Meraud en Meraud heeft dus ook weer een relatie met die tweede hoofdpersoon van dat boek en die tweede hoofdpersoon is dus de genderqueer persoon. Tot nu toe heb ik nog niet heel erg het genderfluïde aspect, maar zo wordt het wel aangeschreven, dus ik hoop dat dat komt omdat ik gewoon nog niet zo ver ben en dat dat nog meer naar voren komt, maar hij is wel al omschreven als genderqueer in ieder geval en hij gebruikt dus hij/hem tot nu toe dus daarom dat ik hij/hem gebruik. En wat ik ook heel cool gedaan vind is dat Meraud heeft dus een of ander like, achtergrondverhaal dat zijn ouders, die hippies waren, op een gegeven moment per ongeluk. ER is zo’n wereld achter het water, hier kom je echt heel snel achter, en daar zijn die ouders een keer per ongeluk in terecht gekomen en daar is Meraud dus geboren en daarom is hij dus, like een soort van, heeft hij allemaal Fey characters in de zin van, hij begrijpt dus niet dat een verhaal een midden een begin en een eind heeft, want zo werkt dat niet in die onderwater wereld, dus hij heeft allemaal van die kleine dingen die komen omdat hij daarvandaan komt en daar gewent is aan een hele andere manier van functioneren, dus dat komt ook naar voren en dan

Anne

Dat is ook grappig.

Artemisia

Ja toch? Dat is echt heel leuk en de band tussen die drie personages komt al heel goed naar voren en het is gewoon echt, like de humor is zo hillarisch. Ik hou nu al van Leyla en Ned. Briljante

Anne

Nice

Artemisia

Briljante personages. Maar goed ik hoop dus dat je dat ook een leuk boek vindt. Het is op Scribd te vinden en het is heel kort. Het is like 150 pagina’s ofzo. Nee wel iets meer, maar het is heel kort.

Anne

Ook af en toe erg fijn.

Artemisia

Ja. Dat is geloof ik alles wat ik wilde zeggen. Oh wacht ik had er nog een paar. You know what ik had er nog een paar, ik noem ze wel even. Volgens sommige mensen zit er ook een genderfluïde personage in, maar again mensen raken snel in de war, dus wees voorzichtig. Ik maak anders gewoon een lijst van dingen die ik heb gevonden en dan zet ik er “kijk uit het is misschien nonbinair en niet genderfluïde” anders maak ik wel gewoon een gender fuckery lijst. Dat lijkt me wel een leuk idee.

Anne

Ja

Artemisia

Toch?

Anne

Zeker

Artemisia

Dan maak ik die een keer en dan stuur ik je wel een link. Bedankt voor het verzoek trouwens. Ok het tweede verzoek, sorry voor al mijn geratel.

Anne

Nee, ik, mijn boek zijn we nog vergeten.

Artemisia

[lacht] Nee dat ben ik echt, sorry Anne. Oh my gosh. Oh wow. Dat komt omdat

Anne

Je kan het er altijd nog uitknippen als je wil

Artemisia

Nee nee nee. Het is ok. Het begon dus in mijn hoofd had dat

Anne

Ja omdat we eerst een andere volgorde zouden doen.

Artemisia

Dacht mijn brein dat jij dit al verteld had. Wow sorry. Anne wat is jouw boek? Ik ben heel benieuwd.

Anne

Het boek wat ik had gekozen was The honeys van Ryan La Sala

Artemisia

Oh, sorry

Anne

Voornamelijk omdat ik het leuk vind om een boek te kiezen wat ik zelf heb gelezen en ik heb naar het audioboek van dit boek geluisterd en het is dus een young adult horror verhaal en de hoofdpersoon is dus genderfluid en hij gaat naar zomerkamp waar hij vroeger ook altijd heen is geweest, maar het is zeg maar super gendered allemaal, dus ja, op een gegeven moment niet meer. Hij heeft ook iets in de fik gestoken dus [Artemisia lacht] en ja aan het begin van het boek zeg maar. Ik ga trouwens even kijken wat de pronouns ook alweer waren, want dat ben ik vergeten. Ehm. Volgens mij was het alle pronouns? Maar omdat alle personages om hem heen alleen maar hij/hem gebruikte er alleen maar hij/hem in mijn hoofd zit. Volgens mij was dat het.

Artemisia

I mean, dat kan ik me voorstellen

Anne

Want het is een best wel, ja, gendered zomerkamp, dus hij zit dan zeg maar in de jongenshutten enzo

Artemisia

Ah

Anne

Ja ok, volgens mij gebruikt de synopsis ook vooral hij/hem. Aan het begin van het boek dan is zijn tweelingzus overleden, en hij heeft het idee dat dat iets met dat zomerkamp te maken heeft en dat daar iets is misgegaan. Dus besluit hij om weer terug te gaan naar dat kamp om uit te zoeken wat er is gebeurt. Een van de dingen waar die dus heel benieuwd naar is is dat er is een groep meisjes bij dat kamp die als enige in een vrij afgelegen hut zitten

Artemisia

Ja

Anne

In plaats van bij waar de andere hutten zijn en die noemen zichzelf The honeys en het is echt een beetje creepy vriendschap cult achtige groep

Artemisia

[lacht] Altijd goed

Anne

En daar zat zijn zus dus op een gegeven moment ook bij, dus hij heeft zoiets van volgens mij klopt daar iets niet en is er meer wat ik kan vertellen. Nee, volgens mij moet je het daar een beetje bij houden. Maar ik weet niet of je Truly devious hebt gelezen, maar daar deed het me heel erg aan denken, dat je een young adult hebt met een mysterie wat de hoofdpersoon probeert op te lossen zeg maar

Artemisia

Ja

Anne

Alleen, dit heeft natuurlijk veel meer commentaar over gender omdat

Artemisia

Ja

Anne

Zo’n ja gendered zomerkamp is en het is niet idioot gendered ofzo, maar het is gewoon idioot gendered op de manier hoe je verwacht dat een zomerkamp is eigenlijk.

Artemisia

Ja en sowieso heel veel dingen zijn, want you know.

Anne

Ja

Artemisia

We hadden het eergisteren in de les over musea tentoonstellingen gericht op kinderen en op een gegeven moment was een van mijn klasgenoten aan het praten over zo’n kasteel waarbij de kinderen dus ook like, kostuums aan mochten, maar dat was dus ook super gendered, waarbij de meisjes konden een prinses zijn en de jongens konden lekker een ridder zijn jeej.

Anne

Ja zo gaan die dingen echt altijd.

Artemisia

Ja. Ja nee, maar het klinkt echt heel goed. Ik was het dus ook tegengekomen, vandaar dat je mij in het begin zo hoorde gaan van huh

Anne

Ja, maar. Kijk ik vond het zelf niet super geweldig ofzo, maar dat was zeker een leuk boek en het is verder ook niet een genre wat mij heel erg interesseert of ligt ofzo

Artemisia

Ja

Anne

Het is meer iets wat ik gewoon af en toe op zet omdat ik op zoek ben naar een nieuw audioboek om naar te luisteren, dus

Artemisia

Ja nee dat kan ik me voorstellen. Ik denk. Het doet mij een beetje aan dat boek van Victoria Lee denken over die heksen op hun school

Anne

Dat zou kunnen. Die heb ik verder niet gelezen ofzo, dus ik weet niet of dat klopt

Artemisia

Ja, dat is ook een commentaar op , maar dan niet op gender zozeer, maar op, like seksisme en dat soort dingen en ook het is ook heel, het is soort van de duistere kant van vriendschap en liefde tussen mensen. Het is heel interessant gedaan.

Anne

Oh en qua fantasy en romance. Er zitten wel wat fantasy elementen in, met betrekking tot het mysterie en dat soort dingen, maar het is voornamelijk een realistische wereld, maar dan zitten er af en toe fantasy elementen in

Artemisia

Oh leuk

Anne

En het heeft soort van een romance, maar ik weet niet met romance ga ik er niet. Ja. Het is een beetje moeilijk om het te omschrijven zonder spoilers te geven, omdat voor zo’n groot deel van het boek is het gewoon dat de hoofdpersoon iemand leuk vindt

Artemisia

Mm

Anne

En het idee heeft dat die andere persoon hem ook leuk vindt

Artemisia

Mm

Anne

Maar je weet niet echt of dat ook echt zo is en dan met dat je dat wel weet geeft het best wel spoilers.

Artemisia

Ah

Anne

Dus ja. Ik zou het niet lezen omdat je een heel romantisch verhaal wil hebben ofzo, want dat is het niet, maar er zit wel een soort van romantische plotline in. Maar het is voornamelijk een horror mysterie zeg maar.

Artemisia

Ja. Alsnog heel gaaf.

Anne

Ja. Zeker als dat soort boeken je aanspreken is het denk ik echt een heel leuk boek

Artemisia

Ja. Dan al helemaal ja. Ja. Was dat alles wat je over het boek wilde zeggen of?

Anne

Ja en dus ehm, dan is het nu wel tijd voor het tweede verzoek.

Artemisia

[lacht] oh ja. Oh gosh. Sorry Anne. Dit is een vrij lang verzoek van Eadin. Ik hoop dat ik dat goed uitspreek want diegene heeft er nog wat bijgezet.

Anne

Ik zat inderdaad ook te kijken van is dat hoe je het uitspreekt? Maar ik denk het?

Artemisia

Maar als ik dit alsnog verkeert heb uitgesproken sorry.

Anne

Ja

Anne

Like, ok, maar goed. Deze persoon is voornamelijk op zoek naar boeken met aro en/of ace personen en heeft ook nog een paar optionele kenmerken die het heel erg lastig maakten

Anne

Ja

Artemisia

Het was wel echt cool en ik ga nog een keer ook hier een lijst van maken, want ik. Wat ik op een gegeven moment aan het doen was was gewoon alle asexual aromantic boeken op goodreads aan het afspeuren, maar dat zijn er echt 3000 ofzo dus daar ben ik natuurlijk niet, like, ik heb het nogal druk, dus daar heb ik. Dat heb ik niet af kunnen maken, maar ik ga nog een keer een lijst maken en dan wel proberen af te maken, maar goed. De extra kenmerken zijn: Het zou leuk zijn als het zich in Nederland afspeelt of in een ander West-Europees land. In ieder geval niet in Amerika. Fantasy mag, maar dan toegankelijke fantasy en dan het hoeft niet per se expliciete representatie te zijn dat iemand dat zegt, maar het mag ook zijn dat het verhaal gewoon volkomen niet over romantiek gaat, maar dan avontuur, feelgood, wat dan ook is, dus dat waren een beetje diens dingen om het leuk moeilijk voor ons te maken [lacht] Ik heb heel erg mijn best gedaan, maar we gaan eerst nog wat Anne. Ik ben heel benieuwd hoe jij dit hebt gedaan like. Ik ben echt, want jij leest volgens mij ook meer boeken met, want jij hebt loveless bijvoorbeeld al gelezen en ik nog niet

Anne

Ja ik heb loveless gelezen en dat was inderdaad het boek waarvan ik zoiets had van, volgens mij is dit het boek wat echt best wel veel van je punten pakt. Alleen dat is zodanig populair dat dat niet echt leuk voelde om dat als hoofdaanbeveling te hebben

Artemisia

Ja

Anne

Maar loveless van Alice Oseman heeft ook een Nederlandse vertaling trouwens, die heet Liefdeloos geloof ik. Gaat over een meisje die, ja het is zeg maar de zomervakantie en het eerste jaar van haar studie in Engeland en ze is een poging aan het doen haar seksualiteit uit te vogelen en komt er dus achter dat aromantisch en aseksueel opties zijn, bestaan, dat soort dingen en het wat niet super mijn ding, maar ja YA is niet super mijn ding, dus dat zegt niet zo heel veel. [Artemisia lacht] en het is verder heel populair en mensen vinden het echt een heel goed boek, dus dat is zeker wat dat betreft een aanrader. Ehm, en dat tikt dus best wel wat van je punten af en dat gaat ook over de vriendschap die ze heeft met een paar vrienden die ze heeft die naar dezelfde universiteit gaan en dan vriendschappen die ze maakt en dat soort dingen, maar ja die vond ik dus te populair om als hoofdiets te kiezen, dus ik ben verder gaan kijken, vooral eigenlijjk naar welke boeken er in het Nederlands zijn met aseksuele of aromantische personages. Dat zijn er niet heel veel. [Artemisia lacht] en dat zijn ook niet echt boeken waarbij ik echt zoiets heb van volgens mij is dit een perfecte aanrader, dus dat is lastig. Ehm, ik kwam er. Een boek wat ik wel tegenkwam en dus nog even wilde noemen is HannaH van Edith van Walsum? Ik kan even

Artemisia

Oh deze ken ik niet!

Anne

Dat is dus een boek met een aseksueel personage wat oorspronkelijk in het Nederlands is geschreven.

Artemisia

Oh cool

Anne

Wat is dus cool vond en daarom even wilde noemen, ehm

Artemisia

Oh Hannah

Anne

En het gaat over een, volgens mij zijn zij een getrouwd stel, en over hun relatie en het is een literair boek, dus het gaat daarover

Artemisia

Ja

Anne

En een van de twee is dus aseksueel

Artemisia

Ja

Anne

En de ander niet.

Artemisia

Oh

Anne

Maar dat is niet iets waar ze aan het begin een woord voor hebben ofzo, dus zorgt dat voor problemen. Het is wel zo dat het, ja ik heb het zelf dus niet gelezen, dus het is niet alsof ik weet of de representatie goed is,

Artemisia

Hm

Anne

Maar toen ik het dus tegenkwam. Ik was het. Ik kwam het tegen op de website aseksualiteit.nl, dus mocht je meer willen weten over het boek en of de representatie goed is kun je daar verder kijken, maar die review heeft dus ook wel kritiek op de representatie omdat het aseksuele personage ook stereotype kenmerken heeft van autisme

Artemisia

Ah

Anne

Maar dan niet expliciet autistisch is, maar he dat soort dingen en dan heb je natuurlijk. Zeker gezien je ook het idee hebt dat autisten en gehandicapte mensen in het algemeen aseksueel zijn, wat niet ze allemaal zijn, speelt het daar een beetje op in en ook dat het aseksuele personage dus pas helemaal aan het eind van het boek uit de kast komt

Artemisia

Oh

Anne

Dus je ziet ze nooit het echt oplossen ofzo, of het echt, dat zeg maar ontdekken

Artemisia

Ja

Anne

Het is meer dat het moeilijk is voordat je het weet en dan het. Hij der ook nog niet helemaal mee is en er trots op is en dat soort dingen

Artemisia

Ja

Anne

Dus dat je wat dat betreft eigenlijk alleen maar een negatief beeld krijgt omdat je nooit echt. Hij nog niet de tijd heeft gehad om zijn identiteit zeg maar genoeg te kennen dat die niet alleen maar deze negatieve ervaringen ermee heeft zeg maar. Dus volgens mij waren dat de, ja voornaamste kritieken dus dat is wel jammer

Artemisia

Ja dat is dan wel zonde

Anne

Maar het is dus wel een aseksueel personage in een boek wat van een Nederlandse schrijver is en

Artemisia

Ja dat is heel gaaf

Anne

Oorspronkelijk is geschreven in het Nederlands. Wat ik dus daarom wel leuk vond om even te noemen, want dit is echt de enige die ik heb gevonden zeg maar daarmee.

Artemisia

Ja no, fair, like, het is heel lastig, sowieso om Nederlandse boeken te vinden, wnat you know

Anne

Ja, maar ik vind het ook lastig omdat

Artemisia

Ja

Anne

Een beetje ook waarom we de podcast begonnen zijn

Artemisia

Ja

Anne

Je in het Nederlands ook veel minder makkelijk dingen kan vinden vind ik. Dat je af en toe echt zoiets hebt van, want bijvoorbeeld de queer boeken van Nederlandse schrijvers die ik echt geweldig vind waren echt van die dingen dat je denkt “dit bestaat?!?” [Artemisia lacht] “Waarom wist ik dat niet?” omdat ze dan, Ja ik volg gewoon heel veel mensen die niet Nederlands zijn op internet en daar krijg ik voornamelijk mijn aanbevelingen van voor boeken

Artemisia

Ja

Anne

Dus dan krijg je niet de Nederlandse coole dingen te horen die uitkomen.

Artemisia

Nee dat is zo en sowieso der is minder, heb ik het gevoel ten minste, een gemeenschap waarbij mensen echt heel erg opletten wat voor LHBTI+ dingen komen er uit in het Nederlands, want je hebt natuurlijk wel bepaalde websites en bepaalde initiatieven zoals die lijst van laatst, maar dat is dan ook vaak weer voor mijn gevoel, maar misschien dat ik dat verkeert inschat, weer gebaseerd op bepaalde letters in de LHBTI+ om het zo maar te zeggen

Anne

Oh ja, ik vind dat sowieso heel erg

Artemisia

Nee tuurlijk in het Engels heb je dat ook

Anne

Dat je denkt is dit een LHBTI lijst of een lijst met homo en bi mannen?

Artemisia

Nee precies dat, maar ook weet je in het Engels is het wel van er is gewoon zoveel meer aanbod dat je daar nog wel omheen kunt werken. In het Nederlands is het

Anne

Ja

Artemisia

Gewoon you know, klein landje

Anne

Wat ik zelf ook heel erg heb is dat. Ik moet iemand over een boek horen praten over het algemeen wil ik het willen lezen

Artemisia

Ja

Anne

Dus vandaar krijg ik mijn aanbevelingen vooral van Youtube enzo, omdat je dan iemand over een boek hoort praten en voor mij is dat om een of andere reden vind ik een boek dan veel leuker dan als ik erover moet lezen

Artemisia

Nee, maar het maakt het ook meer beeldend ofzo

Anne

Ik weet niet of er Nederlandse booktubers zijn

Artemisia

Ja ja er zijn boektubers! Ik volg er een paar omdat Nanouk daarin reviewd wordt

Anne

Ik heb er wel eens naar gezocht en dan vond ik er een ofzo

Artemisia

Welke had je gevonden?

Anne

Ow. Dat weet ik niet meer. We hadden niet echt dezelfde smaak dus die ben ik niet meer blijven volgen

Artemisia

Oh, want anders. Het zijn er maar een paar hoor, maar anders kan ik ze je sturen. Ik weet niet of dit alsnog niet je smaak is hoor. Dat zou goed kunnen, maar anders kan ik je een eer de link sturen. Die kan ik misschien ook wel eergens neerzetten voor als mensen dat leuk vinden.

Anne

Zeker als ze ook regelmatig queer boeken bespreken

Artemisia

Daar focust ze geloof ik, want ik heb naar interviews geluisterd, maar dat is volgens mij minder een ding, maar goed. Het wordt wel eens genoemd heb ik het idee.

Anne

Ja dat zou kunnen. Oh well. Maar goed dat waren dus de twee boeken die ik dus voornamelijk wilde noemen en ik ben heel benieuwd naar of het jou beter is gelukt om iets te vinden

Artemisia

Nou ik vond het moeilijk. Ik vond het echt moeilijk, want vooral omdat de fantasy uitgesloten werd omdat ik vond wel

Anne

Oh natuurlijk. Kijk ik vond dat juist fijn, want ik lees toch al heel weinig fantasy [lacht]

Artemisia

Nee, maar ik bijvoorbeeld. Een van mijn favoriete personages ooit, Iliam komt in deel 2 van drakenhart, drakenglas voor en hij is dus aseksueel en dat is een Nederlands boek van een Nederlandse auteur, ja van Nanouk Kira, waar ik dus bevriend mee ben, maar oprecht het is zo goed gedaan en zo prettig en die scene is echt

Anne

Ja

Artemisia

Like de scene waarin dat duidelijk wordt

Anne

Maar ik zou dat inderdaad niet per se beschrijven als toegankelijke fantasy.

Artemisia

Nee, because het is best wel hoog fantasy, episch fantasy

Anne

Ja

Artemisia

Dus daarom heb ik hem nu ook niet op mijn lijstje staan, ondanks dat ik daar you know, ik vind drakenhart zo goed en ik raad het aan iedereen aan en het heeft dus asexual rep. Maar goed, dus ik kwam allemaal boeken tegen like met aseksuele personages en toen dacht ik van Yes fantasy, oh fantasy. En ook zo veel die romantiek hebben, want enerzijds nice is, want you know

Anne

Ik vroeg me trouwens ook ernstig af of je dit als een mogelijkheid zou gebruiken om te praten over Elatsoe en dan zoiets had van ok het speelt zich wel af in Amerika en het is op zich wel een beetje fantasy achtig [artemisia lacht] maar het is gewoon geweldig ok lees het

Artemisia

Nee, want ik denk echt dat deze persoon, dat Elatsoe niet bij hen past.

Anne

Ok

Artemisia

Dus

Anne

Het covert niet heel veel van de punten nee

Artemisia

Nee, dus dat was weel echt een ding wat ik moeilijk vond. Ik ga dus ook nog een aseksuele lijst maken en ik wil eigenlijk een keer een Nederlandse lijst ook weer maken, dus ik ga met deze drie lijsten bezig zijn. Als in Nederlandse boeken met LHBTI+ personages, dus hou onze Instagram. Ik ben ook weer aan het lezen trouwens! Ik heb song of Achilles eindelijk uit.

Anne

Nice

Artemisia

Dus ik ga ook proberen om ze veel mogelijk dingen op die lijsten ook daadwerkelijk zelf te lezen, maar goed. Dat ter zijde, hou in ieder geval onze Instagram in de gaten voor boeken die hopelijk iets beter passen, maar goed ik heb dus een paar boeken toch gevonden die wel redelijk kloppen. De eerste is de novella, blijkbaar is dit een novella dag, want de andere is geloof ik ook een novella en de andere is gewoon een boek, maar dat is wel young adult en ik weet niet of dat diens stijl is. Maar goed, The same river twice by Janet Poland is mijn eerste boek. Het heeft geen Nederlandse vertaling helaas, dus dat klopt niet, omdat je het liefst Nederlands wilde. Sorry dat vond ik gewoon heel moeilijk. Ik had ook niet zo gestoord veel tijd.

Anne

Nee maar dat is ook lastig hoor

Artemisia

Ja

Anne

Zoals ik al zei. Ik ken er vijf.

Artemisia

Ja ik kwam dus op een gegeven moment, hoe heet zij? Marieke …

Anne

Ja Marieke Nijkamp

Artemisia

Nijkamp, Ja. Haar boeken kan je proberen. Er is een boek Voor ik je loslaat, wat een aantal aspecten heeft, maar dat speelt zich wel in Alaska af

Anne

Ja en zij schrijft boeken ook in het Engels, maar die worden wel, volgens mij altijd, in ieder geval best wel wat van haar boeken zijn naar het Nederlands vertaald.

Artemisia

Ja. Ja. Wat, het boek wat ik dus wel even heb gevonden is dus een boek waarin er een eh journalist die journalist haar ooms hut zeg maar erft en dan komt er een eh moord in dat gebied. Er wordt een lokale geschiedkundige die daar woont vermoord en opgehangen en die wordt gevonden in een museum, zijn lijk, like opgehangen aan de rafters zeg maar en dan wordt zij dus een verdachte in die moord, omdat zijn het lichaam vindt en alles

Anne

Ja

Artemisia

Dan komen er nog allemaal mysteries daaromheen en ze moet dus like, want haar oom was dus wetenschapper en dit gaat dus om een geschiedkundige dus ze is gewend om allerlei van dit soort zaken uit te pluizen want ze is een journalist, maar nu is ze zelf ook nog eens verdachte

Anne

Ja

Artemisia

Dus dat is een heel mysterie en ze is zelf best wel afgezonderd qua dat ze zich volgens mij altijd heel erg op haar werk gericht heeft en niet zo mensen dicht bij laat komen, dus dat en wat ik er heel interessant aan vond, goed vond passen is A het is geen fantasy, dus jeej [lacht] Ik kon niet. Ik weet even niet zeker of het zich wel of niet in Amerika afspeelt, maar ik dacht ook dat dat absoluut niet het geval was. Het klinkt ook meer brits ofzo en, maar misschien heb ik het juist fout hoor. Nee, maar wat ik dus gaaf vond is dat die persoon die, Miranda heet ze geloof ik, is heteroseksueel aromantisch en dat is een combinatie die je bijna nooit tegenkomt, dus ik was echt zo van dit is zo cool. Hat gaat dus wel een beetje over haar angst voor intimiteit, omdat ze mensen niet echt dichtbij laat komen, maar volgens mij is dit meer in het algemeen dan echt van, dus er zit ook geen romantiek in. Niet dat ik kon vinden, dus dat vond ik ook fijn en ik weet niet, ik vond die combinatie gewoon cool.

Anne

Ja nee, maar ik weet überhaupt niet of er veel boeken zijn waarbij iemand aromantisch is, maar niet aseksueel. Ja ik weet niet

Artemisia

Baker thief heeft dat geloof ik? Toch? Heeft the baker thief

Anne

Ja dat zou best kunnen, maar ik heb het idee dat ze dan vaak. Nou ik weet niet of ze überhaupt veel bestaan, volgens mij niet, maar ik heb ook het idee dat als ze dan bestaan ze biseksueel zijn?

Artemisia

Ja

Anne

Maar misschien komt dat gewoon echt op basis van een boek ofzo.

Artemisia

Nee ik heb dat ook, een aantal keer ben ik dat tegengekomen, maar je komt dat geloof ik. Maar sowieso dat ze het ene niet het ander zijn kom je niet heel veel voor heb ik het gevoel, maar dat is ook

Anne

Aseksueel, maar niet aromantisch wel, maar andersom niet zeg maar

Artemisia

Ja, maar het boek gaat over twee vrouwen. Twee vrouwen staan centraal. Het is een novella weer en ze gaan dus op een gegevn moment allebei reizen en dan komen ze elkaar toevallig in Berlijn tegen en dan besluiten ze dus samen verder te reizen en dan maken ze een soort roadtrip door Europese steden, Berlijn, Praag, weet ik veel waar allemaal, samen en het coole is dus. Een van de hoofdpersonen is aseksueel en het boek gaat dus ook heel erg over dat ze die vriendschap van het, hoe die vriendschap zich ontwikkeld en like het reizen en problemen in hun verleden en een van de twee, dus de niet aseksuele, was wel in iets van een relatie waarvan ze wegvluchtte, maar het staat, wat dus centraal staat is vriendschap en niet romantiek en het speelt zich dus in Europa af wat bij je vraag om het niet in Amerika te laten spelen. Het speelt zich bijna in Nederland af, want het speelt zich in Berlijn af, dus dat is heel dicht bij [lachen] topografisch geplaatst is. Ja en ik denk dat er gewoon best wel wat. Ik ben het nu ook aan het lezen. Oh het enige nadeel is dat het, het was dus in beperkte oplage dus je kan het niet echt meer kopen of op bepaalde sites. Je kan het ook niet op netgallery. Ik heb speciaal een account aangemaakt. Z-library heeft het

Anne

Ja dat is niet zo handig. Kun je het boek ook gewoon als e-boek kopen anders of?

Artemisia

Nee, zelfs dat kan dus geloof ik niet meer. Dat is het rare, dus ik weet dat het heel niet conventioneel is en niet handig, maar download het op z-library, want volgens mij is het gewoon een leuke novella. Ik heb het nu een klein stukje gelezen en

Anne

Het is echt zo onhandig als je een boek gewoon niet legaal kan krijgen.

Artemisia

Ja, maar dan heb ik ook zoiets van, jongens dit is mijn schuld niet meer, I tried, like. Ik heb het geprobeerd, maar goed die had ik dus gevonden. Het is dus het YA boek waar ik het over had is six angry girls en het gaat over dus zes jonge vrouwen, meisjes. Ik weet even niet precies wat de leeftijd is, die allemaal onrecht is toe gedaan en het gaat dus heel erg over hoe zij samen een club vormen voor feministische doeleinden want vrouwen moeten elkaar supporten enzo, waar ik heel erg voor ben, dus dat vond ik heel gaaf en het gaat dus ook veel meer over die vriendschap. Een van die zes, volgens mij de eerste hoofdpersoon die je tegenkomt, is de aseksuele representatie, was het aseksueel of aromantisch? Of beide? Dit moet ik dadelijk even opzoeken en wat ik leuk vond omdat ik like aan jouw moest denken Anne is dat er komt haken in voor.

Anne

Nice

Artemisia

Haken is een ding hier. Wat

Anne

Altijd handig

Artemisia

Ze beginnen ook een, wacht. Voordat ik het fout zeg. Ja het is dus

Anne

Ik ben het ook even aan het googlen uhm, maar momenteel staat er nog breien niet haken.

Artemisia

Oh heb ik het verkeert onthouden? Goed dat jij het even opzoekt. Breien sorry. Maar alsnog. Ik dat echt hoe cool dat dit een plotpunt is. Dat ze dat, want ze vinden elkaar dus in a pair of knitting needles is hoe het in de blurb staat, maar het gaat er dus om hoe er [lachend] een lokale wolwinkel is, die politiek actief is en vanaf daar vinden ze elkaar dus allemaal en gaan ze dus like

Anne

Ik kan mij hier echt niks bij voorstellen, een politieke wolwinkel, maar dat klinkt wel echt geweldig.

Artemisia

Ja! Ik dacht. Ik moest dus echt heel erg aan jou denken. Ik was zo van gaat Anne dit leuk vinden?? Want dit voelt als iets wat Anne leuk gaat vinden. Maar ik vond het dus ook leuk dat A het gaat dus heel erg als ik het zo lees en wat ik verder nog heb gevonden over like de, die vrouwen, die jonge vrouwen onder elkaar en elkaar daarin like vinden en politiek samen zijn en blabla en in, eh ik weet. Een van de twee die in de beschrijving staat, volgens mij was het Millie, is dus aro of ace of beide en ik ben even kwijt wat de representatie was, maar goed. Ik dacht dat is wel cool. Ik weet alleen niet of je van Young Adult houdt. Ik weet ook niet of zich dit in Amerika afspeelt bedenk ik me nu. Maar goed, ik dacht het is alsnog best wel gaaf en he, romantiek hoort geen groot deel ervan uit te maken dus dat is nice en het is geen fantasy, dus dat is ook cool. Dus ja dat waren mijn voorstellen.

Anne

Cool. En dan zijn dat ze allemaal en dan hoop ik dat deze aflevering niet zo idioot lang wordt als die nu is, maar eh

Artemisia

Oh well, maar ik hoop dat jullie van de aflevering genoten hebben. Wij vonden het in ieder geval weer super leuk om weer verzoeken te doen. Stuur die vooral in

Anne

Echt super leuk om verzoeken te krijgen omdat je dan weet dat er echt mensen luisteren

Artemisia

Ja inderdaad dan weet je echt dat mensen luisteren en dat is zo cool en ook gewoon dat mensen like. Oh Eadin, nogmaals sorry als ik je naam verkeert uit speek, bedankt voor het verzoek trouwens, want ik had jou nog niet bedankt. Wij waarderen het erg als mensen verzoeken insturen, want dat vinden het erg leuk dat we daaraan toch kunnen merken dat jullie toch van onze podcast genieten

Anne

Ja

Artemisia

Ja en volgens mij hebben we verder niks bijzonders te zeggen dus nog een hele fijne dag en ik hoop dat jullie deze aflevering leuk vonden. Tot de volgende keer

Anne

Tot de volgende keer