Op Zoek Naar Een Queer Boek

image

Romance

Vandaag gaat onze aflevering over romance boeken, zowel hedendaagse romans, historische romans en historische fictie waar romance centraal staat.

Artemisia

Welkom bij op zoek naar een queer boek, de podcast waarbij wij op zoek gaan naar boeken met LHBTI+ personages. Ik ben Artemisia

Anne

En ik ben Anne

Artemisia

En wij wisselen de laatste tijd onze afleveringen af, dus wij hebben afleveringen die gebaseerd zijn op verzoeken, wat het oorspronkelijke idee van deze podcast was, maar we doen ook af en toe gastafleveringen. Anne gaat hier geloof ik op het eind wat meer over zeggen, en

Anne

Zeker

Artemisia

Ja dus daar heb ik zin in om jou daarover te horen praten. Dat klinkt misschien een beetje raar maar.

Anne

Nah

Artemisia

Dus Anne gaat daar op het eind wat meer over zeggen en verder doen we ook afleveringen op allerlei verschillende dingen zoals genres en de vorige aflevering was er eentje over boeken uit verschillende landen, wat ook heel leuk was, en vandaag hebben we gekozen voor iets waar Anne een tijdje heel erg mee bezig is geweest, volgens mij nog steeds mee bezig is, dus ik ben heel benieuwd wat jij dadelijk gaat zeggen. Wat is het waar we vandaag voor hebben gekozen? Romance novels. Wat wij volgens mij ook anders geïnterpreteerd hebben, maar ik ben heel erg benieuwd wat Anne ermee heeft gedaan.

Anne

Ik heb het geïnterpreteerd als boeken uit het genre romance en met drukke universiteit enzo is dat af en toe echt het enige waar ik op kan focussen [lachen]

Artemisia

Mood

Anne

En dan lees je ze alsnog best wel snel dus dan ga je er door best wel veel heen, dus dan is het soms best wel moeilijk om maar twee boeken uit te kiezen enzo. Maar het eerste boek wat ik heb uitgekozen voor vandaag is The ruin of the rake van Kat Sebastian

Artemisia

Nice. Dit had ik trouwens moeten raden.

Anne

Ja

Artemisia

Dit was zo voor de hand liggend, hoe ging mijn brein hier niet naar?

Anne

[lacht] geen idee. Ik had voor we de aflevering op gingen nemen gezegd dat bij een van de boeken Artemisia de titel niet kon raden, maar de schrijver wel en Artemisia had het niet goed geraden. Dus vandaar de reactie.

Artemisia

Maar ik had niet eens het juiste genre geraden, dus dat was wel heel knap van me. [lacht]

Anne

Ja dat was inderdaad best wel knap, maar the ruin of the rake is deel drie in de the turners serie en het is een serie waarbij het het leukste is om het op volgorde te lezen, maar het is niet zo dat je deel drie niet snapt zonder de rest ofzo, want ieder boek volgt dan nieuwe personages en ze komen de oude personages af en toe tegen.

Artemisia

Oh leuk

Anne

Maar dit boek gaat over iemand die een hele slechte reputatie heeft en daarom mag hij zijn neefje niet meer zien

Artemisia

Oh zo

Anne

En hij houd heel erg van zijn neefje dus hij vindt dat echt super jammer, dus daarom heeft een van zijn vrienden zoiets van “mijn broer heeft een hele goeie reputatie. Ga samen wat rondhangen verbeter zijn reputatie” [artemisia grinnikt] waar die broer absoluut geen zin in heeft, want hij houd van zijn goeie reputatie en hij wil die niet kwijt [Artemisia lacht] Maar het is zo leuk. Maar ook de strategie van die broer. Hij heeft echt iedere keer van die wacky plannen om hun reputatie te verbeteren en dat kan ik gewoon heel erg waarderen. Op een gegeven moment schiet hij, hij schiet geen gat in de muur. Hij schiet met een pistool in een al bestaand gat in de muur. Dat je zoiets hebt van wat is dit voor idioot plan gast, maar het werkt.

Artemisia

Hoezo? Ok wacht? Hoe werkt het? Ik heb absoluut de context hiervan nodig, want

Anne

Nou, kijk. De persoon met die slechte reputatie had dus een gat in zijn muur geschoten en dat had die ander dus door en die had zoiets van gast “hoe ga je, hoe verbeter je reputatie als je random een gat in de muur schiet?” dus schoot die ander een pistool dus in precies hetzelfde gat, want hij heeft idioot veel skills waarvan ik niet weet of dat daadwerkelijk mogelijk is met van die ouderwetse pistolen en hij heeft zoiets van “Ok ik kan het best wel hebben als ik een gat in jouw muur schiet” [lachen] en dan verzinnen ze daar een of ander vaag excuus voor, voor waarom hij een gat in de muur zou schieten. Het zijn dat soort vage plannen en je hebt zoiets van nice. Ik kan dat altijd wel, ik hou daar altijd wel van. Ik kan er ook nooit zo heel goed tegen als er personages zijn die dan een probleem hebben en jij ziet een oplossing die zij niet zien.

Artemisia

Oh ja. Dat is altijd frustrerend

Anne

Maar dat zijn deze personages dus niet.

Artemisia

Ah dat is verfrissend.

Anne

Of in ieder geval dit ene personage niet en af en toe dan bekritiseerd die de rest als zij niet zijn zelfde skills hebben.

Artemisia

Oh dat lijkt me ook een heel leuke dynamiek.

Anne

Ja. Het is nice, maar ja dat is mijn eerste boek. Maar lees ook de rest van de serie. De rest van de serie is ook heel leuk.

Artemisia

Sorry, even qua representatie, zodat de rest dat weet. Zijn alle boeken uit de serie mlm of? Ik weet dat die schrijver of die auteur in ieder geval ook nog wat saffische dingen heeft geschreven.

Anne

Soort van. De volledige delen in de serie zijn allemaal mlm, maar er is ook een novelle in de serie, dus dat is dan deel 3,5 geloof ik, die is f/f.

Artemisia

Is dat die taking care of waspish widows of zoiets?

Anne

Nee, dat is a little night mischief

Artemisia

Oh daar heb ik ook van gehoord! Die kwam ik tegen toen ik mijn onderzoek aan het doen was voor deze aflevering.

Anne

Die is ook leuk, maar niet mijn favoriet.

Artemisia

Nee, maar het klinkt echt heel leuk.

Anne

Maar ik ben heel benieuwd, wat is jouw boek?

Artemisia

Nou, ik lees dus. Wat Anne zei, je leest gewoon romance snel, dus dat is wel heel fijn aan romance, maar ik heb het ietsje anders geïnterpreteerd heb ik het idee en dit komt omdat ik ehm, ik was een aantal weken geleden het manuscript van een vriendin van mij aan het lezen, tot de horizon heet het en dat gaat over Alexander de Grote en Hephaestion, zijn best friend, lover, etc. en

Anne

Het verbaast mij echt niks dat dit het plot is van het boek.

Artemisia

[lacht] Het plot gaat er een beetje om, de hoofdpersoon is zeg maar echt Hephaestion en het gaat erom. Hij is de aangenomen zoon van een pottenbakker en de pottenbakker is dan zijn oom en zij zitten in de problemen want de andere pottenbakker zit hen steeds te bedreigen en gewoon kut te zijn en dan komt hij dus Alexander tegen want hij is op de vlucht voor de wachters van zijn vader en dan rent hij letterlijk tegen Phae aan en dan laat Phae dus een enorme amfora vallen en dat is echt zo van “What the? Waarom doe jij dit? Mijn leven is al K genoeg. Zonder dat jij mijn amfora’s laat vallen, waar ons eten op hinged” Het is ook echt heel grappig, want de interactie in het begin is ook echt, want Nanouk en ik bespraken, want het is het manuscript van Nanouk Kira, beschrijven dat altijd als Oh goden daar is hij weer, want Alexander is gelijk zo van “oh ik vind deze jongen wel interessant en ik vind hem leuk, dus ik ga hem lastigvallen” en Hephaesion is echt zo van “Waarom ben jij overal? Waarom kom jij steeds weer? Wat heb ik gedaan dat jij mij aan het stalken bent?”

Anne

Aw

Artemisia

Maar het is niet echt stalken en heel snel vindt Phae hem ook leuk, maar dan gaat het dus deels over het leven van Phae en over die wereld, wat ik dus ook heel gaaf vindt, want het is oud Macedonië. Dus dat is echt super cool gedaan, want Nanouk heeft hier ook allemaal onderzoek voor gedaan, maar goed ik was dus met dat manuscript bezig en ik was sad dat het nog niet uitkomt, want daar is ze mee bezig en dat is allemaal lastig helaas.

Anne

Het duurt even.

Artemisia

Ja precies het duurt even en uitgeverijen hebben gewoon heel weinig plek voor manuscripten enzo, maar dat boek is dus historische fictie en een soort roman achtig. Het is een beetje zoals the song of Achilles, waar het ook historische fictie is, maar ook echt de romance heel centraal staat en toen dacht ik eigenlijk vind ik dat nog veel leuker dan van die boeken waar het plot echt alleen maar om de romance gaat, dus toen ging ik op zoek naar historische fictie met romance als een centraal plot. Goed ik was aan het zoeken naar dit soort boeken en toen kwam ik op een gegeven moment tegen, The night flyer tiology van Edale Lane. Het eerste boek heet Merchants in Milan en wat dus echt heel gaaf is, is dat het is renaissance Italië. En

Anne

Nice

Artemisia

Ja right? Ehe. Het wordt nog gaver. De hoofdpersoon die na de moord op haar vader een vigilante wordt, like een gemaskerde vigilante in renaissance Italië.

Anne

Dat is cool

Artemisia

Mm en wat ook heel cool is, Ik heb de auteur gestalkt en [lacht] as you do. En zij heeft oprecht ook geschiedenis gestudeerd en ze is heel erg met geschiedenis bezig.

Anne

Dat is ook inderdaad wel cool, als mensen echt weten waar ze het over hebben enzo.

Artemisia

Nee echt, precies, want dat vind ik ook zo leuk aan dat manuscript van, nou ik vind heel veel dingen heel leuk aan het manuscript, maar dat vindt ik ook zo leuk aan het manuscript van Nanouk. Zij heeft zelf al geschiedenis vakken gehad en interesse in geschiedenis en ze heeft het ook echt de setting helemaal onderzocht, dus kijk. Kun je het 100% accuraat krijgen? Nee, maar het helpt wel als je echt heel veel onderzoek doet en geschiedenis zelf, en in het geval van deze auteur van merchants in milan heeft zij dus ook gewoon oprecht geschiedenis gestudeerd.

Anne

Ja dat is dan wel fijn.

Artemisia

Yes. Maar het gaat dus over die vigilante die na de moord op haar vader wraak wil nemen en op zoek is naar de moordenaars geloof ik en dan komt ze dus zo’n vrouw tegen en die [lacht] haar man is vermoord, volgens mij door dezelfde vage groep en ze heeft nu een tutor voor haar kinderen nodig, dus ze neemt die vigilante, niet in de vorm van haar vigilante identity, maar in de vorm van haar civilian identity, neemt ze aan als een soort van, niet echt een gouvernante, maar iemand die haar kinderen les geeft basically en dan komt er een super slow romance tussen die twee

Anne

:o Nice

Artemisia

Ja. Dus dat is echt heel nice en dan zit er ook nog. Volgens mij is die tweede vrouw een soort van handelaar of haar man was dat of zoiets en dan komt er dus ook nog een derde personage bij en die is dan ook een soort van handelaar en wat ik daar ook best wel gaaf aan vond is dat alle drie de personages hebben een andere leeftijjd, dus je hebt het soort van uitgespreid wat de leeftijden zijn.

Anne

Oh nice

Artemisia

Ja dat vond ik echt heel gaaf omdat zo vaak zijn de leeftijden gewoon ergens early 20’s ofzo

Anne

Ja

Artemisia

of zelfs nog jonger

Anne

Ik heb zeker het idee dat als je echt bij romance als genre gaat kijken echt vrijwel alle boeken gaan over iemand tussen de 25 en 35

Artemisia

Mm. Precies, dus hier zijn de leeftijden, het eerste personage is tussen de 18-15, het tweede personage is 26-35 ergens daartussen, en de derde is 36-45, dus het is best wel mooi verspreid, wat natuurlijk wel betekend dat er een leeftijdsverschil tussen de saffische personages is, maar ik weet niet precies hoe groot dat leeftijdsverschil is, want dat heb ik niet kunnen vinden, maar ik neem aan omdat die andere getrouwd was, al is het wel renaissance Italië, dus je trouwt eerder, dat die ietsje ouder is dan de vrouw die een vigilante is. Dus dat is misschien, I don’t know, like,

Anne

Ja, maar dat soort dingen hangen ook altijd af van hoe het gedaan is enzo.

Artemisia

Nee klopt. Like, als er echt een. Als een iemand echt alle controle in de relatie heeft, dat is slecht, maar het is ook een hele slowburn, dus dat scheelt al en ik weet bijvoorbeeld ook niet of die romance begint als die vigilante nog haar kinderen les geeft. Dus dat, ik weet dus ook niet of het dan al begint of dat ze eerst een vriendschap opbouwen, maar het wordt echt overal beschreven als echt een enorme slowburn, dus ik neem aan dat. Ik heb daar wel vertrouwen in, dat ze dat goed hebben gedaan. Want alleen al het feit dat ze het heel langzaam laten gaan niet zo’n ding is van instant attraction en ze belanden met elkaar in bed ofzo. Dat scheelt al lijkt mij

Anne

Ja. Ik weet niet. Het hangt gewoon af van hoe het gedaan is enzo, want je kan ook een slowburn heel creepy maken.

Artemisia

Nee, dat is waar, alleen wat ik. Toen ik erover las heb ik

Anne

Ja

Artemisia

Gelezen dat het echt heel goed gedaan is en dat de personages heel complex en goed ontwikkeld zijn.

Anne

Yes

Artemisia

En gewoon. Ik weet niet. Ik vind het gewoon een leuke trope. Weet je wel, like, twee van die vrouwen die dan, zeg maar relatie van ik neem je in dienst voor mijn kinderen en dan oh nee.

Anne

Er is ook een Cat Sebastian boek met zo’n plot

Artemisia

Echt?! Welke?

Anne

Alleen vervolgens is het dus niet ik neem jou in dienst voor mijn kinderen. Het is mijn kinderen hebben alle leraren zodanig weggepest dat jij de enige bent die dat nog zou willen doen.

Artemisia

Oh my gosh. Oh wow

Anne

Dus ik neem jou onvrijwillig in dienst want ik kan niemand anders vinden.

Artemisia

[lacht] This is amazing. Oh dat klinkt echt fantastisch.

Anne

Dat was echt heel leuk, maar vervolgens. Al die kinderen zijn dus ook zo gemeen omdat een van de kinderen is zwaar dyslectisch

Artemisia

Ja

Anne

en die kan dus niet lezen, dus de rest van de kinderen hebben besloten dat de beste manier om te zorgen dat hij nooit in een school terecht komt waar de leraar hem de hele tijd de grond in boort

Artemisia

Mm

Anne

Is door alle leraren eeuwig weg te pesten. [lacht]

Artemisia

Aw. Dat is zo’n lieve reden om vreselijk je te gedragen.

Anne

I know! Het boek waar dat in gebeurt is It takes two to tumble. En dat is in een andere serie.

Artemisia

Okee. It takes two to tumble

Anne

Maar het is echt geweldig. Plus de vader is ook, die kan ook niet lezen, maar dat weten zijn kinderen niet.

Artemisia

Oh dat is ook echt zo schattig.

Anne

Want hij houd het heel erg geheim, maar vervolgens lijkt hij daarom af en toe een eikel.

Artemisia

Maar also oh nee, vader je moet dit niet geheim houden

Anne

I mean het is op zich wel logisch voor he zijn carrière enzo,

Artemisia

Nee maar

Anne

Maar aan de andere kant, like, je eigen gezin

Artemisia

Nee dat bedoel ik. Maar dat klinkt ook als een heel leuk boek.

Anne

Het is ook een heel leuk boek. Ik vindt

Artemisia

Nice

Anne

Eigenlijk alle Cat Sebastian boeken heel leuk.

Artemisia

Ja jij bent echt enthousiast over, diegene is de juiste pronouns toch?

Anne

Volgens mij zij/haar

Artemisia

Oh zij/haar ok, maar haar boeken klinken allemaal heel leuk ja en ja. Ik zal nog een laatste ding over mijn boek zeggen trouwens, want ik ben hier al te lang over aan het ranten. Ik ben gewoon heel enthousiast en ik ga het zelf kopen en lezen, maar de representatie is. Een iemand is biseksueel volgens deze site die ik heb, een iemand is lesbisch en een iemand is hetero. Dus ik neem aan dat de saffische relatie dan tussen bi en lesbisch is en dan de derde persoon die dan misschien een belangrijk personage is hetero is en ja. Dat was volgens mij het enige wat ik erover wilde zeggen. Het is dus een serie die me heel gaaf lijkt en I don’t know. Ik hoop dat jullie ervan gaan genieten. Oh en nog een ding over Nanouks boek, mocht je *lacht* mocht je der iets meer over willen weten of I dont know, willen zeggen tegen haar ‘dit vind ik zo’n gaaf idee’ kan je of haar eigen instagram, gewoon NanoukKira in de gaten houden. Of je kan op onze gezamenlijke podcast een dm sturen. En dan appt Anne mij dat er iets is over dat boek want ik , ik houd nooit de podcast insta in de gaten, dat doet Anne heel lief.

Anne

*lacht* Ja meestal dan stuur ik appjes met ‘iemand heeft ons een dm gestuurd’ of ‘iemand heeft gereageerd op je post, misschien moet je reageren’.

Artemisia

*Lacht* ja.

Anne

Het andere boek dat ik had

Artemisia

Ja

Anne

Gekozen is ‘The Lights on Knockbridge Lane’ van Roan Parrish. En dat is ook een deel drie in een serie. Maar om een of andere reden is deze serie niet allemaal bij dezelfde- hetzelfde imprint gepubliceerd.

Artemisia

Oh dat is interessant.

Anne

Dus ik had toen ik het ging lezen niet door dat het een serie was want de covers matchen ook allemaal totaal niet, het lijkt echt alsof

Artemisia

Oh *maakt geluid van walging*

Anne

Het drie stand-alone boeken zijn maar dat zijn het niet.

Artemisia

Dat voelt raar.

Anne

Ja. Want meestal heb je een serie waarbij de covers matchen zodat je kan zien dat het een serie is maar nee. Maar het is dus deel drie in de ‘Garnet Run’ serie.

Artemisia

Dit klinkt vaag bekend.

Anne

En *zucht* het is zo leuk. Het gaat over een vader die met zijn dochter dus naar Garnet Run verhuist.

Artemisia

Ja.

Anne

En zijn dochter soort van bevriend de buurman. Ze hebben een buurman die ehm nogal mysterieus is en eigenlijk niemand kent hem goed en zijn huis ziet er nogal creepy uit dus mensen zeggen dat die een vampier is of

Artemisia

*Lacht*

Anne

Een weerwolf of allemaal van dat soort vage verhalen. Maar omdat er dus allemaal van dat soort vage verhalen zijn, dacht zijn dochter ‘laat ik hier inbreken en kijken of het zo cool is want het is een cool spookhuis’.

Artemisia

*Lacht*

Anne

En ze wordt ontdekt natuurlijk en – in eerste instantie mag die er niet want hij houdt van privacy en niet van kleine kinderen die in je huis inbreken. Alleen de buurman heeft super veel gemeen met dat kleine kind.

Artemisia

*Lacht* That’s amazing.

Anne

Dus vervolgens- hij doet ook een poging om het kind weg te pesten door een tarantula op haar hoofd te zetten. En zij heeft zoiets van ‘het was zo cool, er was een spin’.

Artemisia

*Lacht* Oh wacht daarom herken ik het, je hebt me hier over vertelt, dat die vader dan doodsbang voor spinnen is maar ook like-

Anne

Ja, de vader is doodsbang voor spinnen, het is hilarisch.

Artemisia

*Grinnikt*

Anne

Maar omdat dat kind de buurman dus zo’n geweldig iemand vindt, komt de vader ook regelmatig met de buurman in aanraking.

Artemisia

I mean, that makes sense.

Anne

Het- trouwens, zowel de buurman als het kleine kind voelen autistisch voor mij. Er staat- dat staat

Artemisia

Nice

Anne

Verder niet in het boek ofzo maar ik vind dat ze autistisch zijn. Eh en-

Artemisia

Valide.

Anne

Dit boek dus niet, maar de andere boeken in deze serie zijn uitgegeven door Carina Adores. En dat is ook echt een hele goede uitgever om in de gaten te houden als je geïnteresseerd bent in LHBTI romance boeken want dat is het enige wat ze uitgeven.

Artemisia

Nice.

Anne

En het zijn ook echt van die tropey boeken-

Artemisia

Oh ik houd van tropes.

Anne

Waar ik van houd. En ik wilde ook even vermelden, want ik kwam ook twee boeken tegen met representatie voor trans vrouwen en dat vind je echt niet veel.

Artemisia

Nee, helaas niet.

Anne

En die zijn niet uitgegeven door Carina Adores maar door Carina Press. Want het is zo’n – Carina Adores is volgens mij echt een sub-sub uitgev- ik heb geen idee hoe dit werkt. Maar het zijn verwante uitgeverijen. En die boeken met trans representatie zijn ‘The Calyx Charm’ van May Peterson-

Artemisia

Okay, ja.

Anne

En ‘For the Love of April French’ van Penny Aïmes. En ik heb geen van deze twee gelezen want ik vind donkere covers intimiderend op romance boeken.

Artemisia

*Lacht*

Anne

Maar als je donkere covers niet intimiderend vindt op romance boeken zoek deze op. Misschien is het jouw ding.

Artemisia

Donker als in ‘er zijn heel veel schaduwen’ of wat moet ik me hierbij voorstellen?

Anne

Ehm ik heb echt geen idee hoe ik dit kan uitleggen. Het is echt gewoon – kijk, je hebt van die romance boeken met geïllustreerde covers.

Artemisia

Hmhm.

Anne

Of – zoals de historical fiction, die hebben ook gewoon heel typische andere covers. Maar dan heb je ook romance boeken met echt van die donkere covers. En soms zijn het van die covers met dan een halfnaakte man op de voorkant. Whatever.

Artemisia

Dat is niet mijn ding.

Anne

Nee het mijne ook niet.

Artemisia

*sarcastisch* goh wat een verrassing.

Anne

Dat is helemaal de covers dat ik zoiets heb van ‘dit interesseert me geen barst’. Ehm

Artemisia

Wat een verrassing, de twee lesbiennes zijn niet geïnteresseerd in halfnaakte mannen op de cover. *dramatisch* Who would have thought!

Anne

Maar wat is jouw andere boek?

Artemisia

Mijn andere boek zat ik daarnet letterlijk over na te denken want ik heb teveel dingen gevonden. En ik kan geen keuzes maken.

Anne

Een herkenbaar probleem, ik had hetzelfde probleem.

Artemisia

Zullen we gewoon een keer een enorme lijst maken voor romance en romance adjacent.

Anne

Ja, nou. Of we maken er twee; een echt romance-romance en dan een romance-adjacent.

Artemisia

Ja. Misschien dat ik er nog een keer een soort van meerdere lijsten van maak dan though want ik wil ook heel graag een romance lijst romance adjacent-historische fictie lijst maken.

Anne

*lacht* Romantic historical fiction.

Artemisia

Ja precies.

Anne

En historical romance. Dat zijn twee aparte genres en verdienen twee aparte –

Artemisia

Oké dan maken we daar ook twee-

Anne

We maken zoveel lijsten hier, dit is – oh dit word zoveel werk.

Artemisia

Ja dit word echt heel veel werk.

Anne

Jullie merken wel hoeveel van deze plannen daadwerkelijk uitgevoerd worden.

Artemisia

De historische fictie waarin romance een enorme rol speelt wordt waarschijnlijk wel echt een ding want ik ben gestoord genoeg begonnen met een database dus.

Anne

Dat wist ik.

Artemisia

Ja dat weet jij. *lacht* omdat ik daarover aan het appen was. Maar goed keuzes zijn moeilijk voor Anne en mij. En waar ik uiteindelijk voor heb gekozen omdat ik het een fascinerend concept vind, is ‘blood countess’ by Lana Popović deze is op scribd, als een audio boek.

Anne

Oh! Ik had niet er bij gezegd welke op scribd waren maar de hele ‘Garnet Run’ serie is op scribd als audio boek.

Artemisia

Nice.

Anne

En boek een van de ‘The Turners’ serie is op scribd geloof ik. Maar de rest niet. Dus het boek – mijn favoriet staat niet op scribd.

Artemisia

Sad.

Anne

Ja.

Artemisia

*geluid van sympathie* Maar goed dit boek staat op scribd en ehm het gaat over het historische figuur van Elizabeth Báthory. Geen idee of mensen hiermee bekend zijn dus ik zal kort uitleggen wie zij is-was. Wat een countess was in – de achtiende eeuw geloof ik? Don’t quote me on that please. Ik heb het misschien letterlijk bij eeuwen mis want ik ben slecht in-

Anne

*Lacht* dit ben ik altijd als ik iets historisch probeer uit te leggen waar ik absoluut geen verstand van heb.

Artemisia

*Lacht* nou, fair. Maar goed het- zij was dus een eh countess en er was op een gegeven moment een gerucht dat zij om jong te blijven ehm haar dienstmeisjes vermoordde – allemaal maagden ook want maagdenbloed zou-

Anne

Want natuurlijk is dat nodig.

Artemisia

Ja clearly. En dus elke dag een bad nam in het bloed van haar dienstmeisjes. En- om jong te blijven. En toen uiteindelijk kwam er een rechtszaak. En toen is ze opgesloten in een toren en is die dichtgemetseld of zoiets.

Anne

Awh. Ik bedoel –

Artemisia

Ja.

Anne

Vermoord je dienstmeisjes natuurlijk niet duh-

Artemisia

Maar het was een gerucht.

Anne

Maar alsnog, mensen inmetselen voelt wel heel erg als een shitty oplossing.

Artemisia

Ja een shitty oplossing. En er is een enorme discussie of dit oprecht gebeurt is of dat die geruchten waren om haar fortuin af te pakken.

Anne

Oja, tuurlijk. Zo gaan die dingen.

Artemisia

Ja. Maar wie weet. Ik bedoel, heel vaak zijn mensen van adel niet zulke leuke mensen dus het zou best kunnen dat ze in ieder geval een shitty persoon was. Denk ik dat ze oprecht baadde in het bloed van dienstmeisjes? Betwijfel ik.

Anne

Dat is wel echt heel extreem.

Artemisia

Ja betwijfel ik. Denk ik dat ze een heel leuk en aardig persoon was?

Anne

Sowieso, hoe kom je op een gegeven moment nog aan dienstmeisjes?

Artemisia

Ja dat vraag ik me dus ook af. Dit is ook mijn gedachtegang bij Lady Dimitrescu in Resident Evil omdat ze- okay ik – zou ik me absoluut nog aanmelden omdat ik gestoord ben en ik heel graag bij een super lange vampier wil zijn? Ja! Maar ik ben ook niet het punt van like goede keuzes.

Anne

De meeste mensen hebben enig sense of self-preservation.

Artemisia

Exactly! Dus waarom zou je bij de vrouw die een kannibaal is , al is ze een super aantrekkelijke, super lange kannibaal, gaan aanmelden als dienstmeisje? Like.

Anne

Ja je zou toch zeggen dat die geruchten op een gegeven moment rondgaan en niemand wil meer voor je werken.

Artemisia

Nee precies. En ik bedoel in het spel heeft ze ook geen dienstmeisjes meer maar er zijn aanwijzingen dat ze tot kort nog allemaal dienstmeisjes had die dus vermoord werden om er wijn van te maken. Dus like wat is de logica hier? Maar anyways. Dat is de historische figuur waar het op gebaseerd is. En het boek zelf gaat dus over haar en een van haar dienstmeiden die daar- volgens mij komt ze in het begin van het boek werken. En dan krijgen zij en de countess dus een affaire. En op een gegeven moment gaat dat zeg maar steeds fouter want in dit boek is de countess wel echt iemand die haar dienstmeisjes vermoordt. So die – dat dienstmeisje komt zeg maar steeds meer achter dat haar geliefde een beetje *klikt met tong* een pyschopaat is. Wat ik er heel erg fascinerend aan vond, is dat het dus een soort van historische roman slash horror fantasy is?

Anne

Oja natuurlijk.

Artemisia

Ja. En ik heb de eerste paar minuten van het boek beluisterd en ik vind de schrijfstijl -maar dat is van de eerste paar minuten- heel mooi. Maar goed dat is dus mijn tweede boek en ik zou het echt wel aanraden, het lijkt me een heel intrigerende relatie tussen die twee want die relatie is zeg maar een beetje op de voorgrond en – ja de countess lijkt me ook gewoon een heel interessant en eng personage. So.

Anne

Ja. En soms is het ook gewoon leuk om te lezen over iemand die allerlei mensen vermoordt.

Artemisia

Ja soms is het gewoon heel entertaining.

Anne

Was dat jouw boek?

Artemisia

Dat was mijn boek ja.

Anne

Dan waren dat al onze boeken. We hopen dat jullie het heel leuk vonden. Zoals Artemisia al in de – het begin zei, we zouden graag meer gast afleveringen gaan maken. We hebben er ooit eentje gedaan met Nanouk.

Artemisia

Dat was heel leuk.

Anne

Nanouk Kira. Voor mij voelt ze vooral als Artemisia’s vriend-

Artemisia

Ja nee dat is logisch.

Anne

Maar ze is ook een schrijver dus misschien kan je haar daarvan. En wij zouden graag meer gast afleveringen maken, het lijkt ons heel leuk het te – het met andere mensen te hebben over wat voor LHBTI boeken zij aan zouden raden. Je hoeft geen schrijver te zijn om daar aan mee te doen. Als je gewoon boeken hebt waarvan jij zoiets hebt van ‘hier wil ik het echt over hebben’ en je hebt zin om bij ons te gast te zijn, laat het ons dan weten. Dat kan of via onze instagram queerboekpodcast of via onze email opzoeknaar@queerboekpodcast.nl. En dat lijkt ons gewoon heel erg leuk, om wat van andere perspectieven te laten zien.

Artemisia

Jaaa.

Anne

Want iedereen kijkt daar natuurlijk heel anders tegen aan. En dat was alles.

Artemisia

Ja.

Anne

Ik hoop dat jullie genoten hebben en tot volgende maand. Doei.

Artemisia

Doei.