Op Zoek Naar Een Queer Boek

image

Boeken uit Nigeria en India

Omdat we het normaliter heel veel over boeken uit de Verenigde Staten hebben, wilden we nu de spotlight op andere landen richten. Daarom heeft Anne het vandaag over boeken uit Nigeria en Artemisia heeft het over boeken uit India.

Anne

Welkom bij ‘op zoek naar een queer boek’, een podcast waarbij wij jullie boeken aanraden met LHBTI personages. Ik ben Anne.

Artemisia

En ik ben Artemisia.

Anne

En mocht je willen meelezen met onze aflevering of na afloop denken ‘welk boek hebben ze nou ook alweer genoemd’, dan kun je dat vinden op onze website, www.queerboekpodcast.nl. daar kun je ook de trigger warnings van de individuele boeken vinden. En daar kan je ook verzoeken achterlaten voor ons. Dus mocht je zoiets hebben van ‘oh ik zou heel graag willen dat ze nog een keer op zoek gaan naar boeken met deze representatie of in dit genre of een combinatie van allebei of iets heel randoms dan kun je dat ook doen. Wij vinden het heel gaaf om die verzoeken te krijgen.

Artemisia

ja echt zo gaaf.

Anne

Vandaag hebben we besloten om en aflevering te maken over boeken die uit verschillende landen komen. Dus ik heb een land gekozen en Artemisia heeft een ander land gekozen. Wij merken namelijk dat we allebei heel veel boeken lezen uit de verenigde staten.

Artemisia

Ja het is echt niet oké.

Anne

En dat dat ook een heel groot deel is van de boeken die we aanraden. Dus om dat een heel klein beetje bij te schaven, gaan we in de zoveel tijd een aflevering doen dat focust op een of twee andere landen. En ik heb dus gekozen voor Nigeria en Artemisia heeft gekozen voor India. En ik ben heel benieuwd wat Artemisia gaat kiezen. Mijn eerste boek is ‘Pet’ van Akwaeke Emezi. En ik zou ook echt hun andere boeken bekijken want volgens mij – ik weet niet of al hun boeken queer zijn want ik weet het niet zeker van ‘Freshwater’ maar the death of-

Artemisia

Ik dacht van wel. Ik weet het niet zeker, verbeter me mensen als dit fout is, maar ik heb ‘Freshwater’ een keer op een van mijn lijsten gezet geloof ik. Dacht ik.

Anne

Dan zijn geloof ik al hun boeken queer. Want the death of Vivek Oji is zeker queer. En ‘Dear Senthuran’ is een autobiografie dus die is ook queer. En ik neem aan dat- ik weet niet of ‘Bitter’ queer is. Maar ‘Bitter’ zou zeg maar- wordt de prequel ‘Pet’, dus. Daar ben ik echt ook heel benieuwd naar. En ‘Pet’ gaat over een trans meisje in een soort utopie. En in deze utopie hebben ze alle monsters weggewerkt op een manier- het is niet helemaal duidelijk wat ze met de monsters hebben gedaan. En het wordt op- het wordt duidelijk dat de monsters zijn zeg maar mensen die verschrikkelijke dingen doen. En het gaat dus over wat zij doet op het moment dat ze uit een schilderij van der moeder een wezen haalt dat komt om monster te jagen. Maar zij en alle volwassenen in haar omgeving hebben zoiets van ‘alle monsters zijn weg’

Artemisia

Oh, right.

Anne

Er zijn geen monsters meer hier. Dus vervolgens moet zij als vijftienjarige de situatie op zien te lossen met zeg maar zo’n mythisch wezen.

Artemisia

Oh my gosh.

Anne

Het is niet echt een mythisch wezen maar weet je wel zo’n soort vibe heeft het wezen dat ze uit het schilderij haalt. En het is echt heel goed gedaan.

Artemisia

Dit is zo’n rare vergelijking- ik wist wel waar het over ging want ik heb natuurlijk wel eens de samenvatting gelezen. Maar nu ik het zo hoor, moet ik heel erg aan- dit is z’n domme vergelijking sorry jongens, maar ik wil het gewoon even delen, juist omdat het zo’n domme vergelijking is. Maar van, van ‘Death Note, die hoofdpersoon, die L, met dat boek en die demon die bij hem is, het voelt een beetje als die interactie, waarin er zo’n –

Anne

Ik ben niet bekend genoeg met ‘Death Note’ om te weten hoe raar deze vergelijking is.

Artemisia

Het is heel raar want die gast is volgens mij een sociopaat, die L. Hij heeft in ieder geval problemen. Maar hij is ook zo’n vijftienjarige ofzo en die demon die gewoon zo, die inderdaad ook zo die gewoon zo, die inderdaad ook zo’n mythisch wezen is en zo rond hem is omdat- die demon heeft ook echt zoiets van ‘oh dit gaat echt een trainwreck worden en daarom blijf ik hierbij, want dat lijkt me erg grappig om mee te maken’. Maar nee sorry, ik moest hier aan denken-

Anne

Nee het is andersom zeg maar. Pet, want zo heet het wezen dat ze uit het schilderij haalt, heef heel erg zoiets van ‘we moeten het monster jagen, we moeten het monster jagen’. En zij heeft zoiets van ‘Maar- maar praktisch dan?’

Artemisia

Lacht. Wat valide is. Like hoe the fork ga je hier mee om weet je, hoe hoe ga je-

Anne

Hoe dan.

Artemisia

Ja. Ugh.

Anne

En ohhh. Het het is zo’n goed boek. Ook echt hoe alle volwassenen zeg maar problemen compleet negeren en over het hoofd zien, gewoon omdat ze het idee hebben van ‘monsters zijn weg’.

Artemisia

Dat is heel realistisch like-

Anne

Jaaaa. Ohhh, het is ook heel erg van ‘ze willen het gewoon niet zien, weet je wel?

Artemisia

Ja, nee, precies. Ik denk dat zoveel volwassenen dat doen. Dat ouders er zo helemaal blind voor zijn en het niet willen zien, dat kinderen er zoveel realistischer mee omgaan zeg maar.

Anne

Ja. Ook omdat je het dan – kijk, als je het niet wilt zien, betekent het niet dat het niet gebeurt.

Artemisia

Nee precies. En dat is heel schadelijk van volwassenen vaak, dat ze zo zijn van- en sowieso, ik denk dat volwassenen onbedoeld gewoon heel vaak geen aandacht schenken aan bepaalde dingen en dan onbedoeld mensen om hen heen pijn doen. En dan ben ik zo van ‘logisch want mensen maken fouten maar je moet niet zo je de ogen sluiten voor van alles want – En ik snap dat je ook door het leven afgeleid kan worden maar- zucht. Confronteer alsjeblieft gewoon dingen. Like, het directe wat kinderen vaak hebben is toch ook wel een kracht zeg maar.

Anne

Ja. Zeker ook met de dingen die dan in ‘Pet’ besproken worden.

Artemisia

Ja maar er is toch ook een monster die kinderen eh, uh misbruikt heeft of zoiets?

Anne

Ja. Het boek beschrijft het nogal vaag maar op een gegeven moment kom je er inderdaad achter dat dat het monster is waar ze op, naar op zoek zijn zeg maar.

Artemisia

Oh wow.

Anne

En de ouders hebben zoiets van ‘nee, er zijn geen monsters meer hier’.

Artemisia

Oh my gods. Oh mijn goden.

Anne

maakt frustratiegeluiden.

Artemisia

Frustrerend.

Anne

Ja. Dus ik ga er wel ook trigger warnings voor op internet zetten. Maar het zijn wel- het gaat over best wel zware dingen, maar ze zijn nooit heel grafisch besproken of heel – überhaupt genoemd bij naam ofzo.

Artemisia

Ja dus het zijn impliciete dingen.

Anne

Ja dus- het zou natuurlijk kunnen zijn dat je een probleem hebt met een van de triggers op een meer grafische manier ofzo en dan is dit boek op zich prima. Want het wordt alleen maar beschreven als monsters en verder krijg je hints waardoor je snapt wat het monster gedaan heeft af en toe. Maar niet- het wordt niet heel zwaar besproken ofzo.

Artemisia

Ja hopelijk scheelt dat al voor mensen. En natuurlijk kunnen je triggers- ik bedoel mijn triggers zijn, kunnen en voor hele grafische dingen maar ook echt voor van die dingen dat je denkt ‘hoe kan dit al van alles op-‘

Anne

Ja.

Artemisia

Dus ik begrijp het ook en Anne natuurlijk ook, want wij zijn hier heel voorzichtig mee.

Anne

Ja maar ik heb ook – soms zie je zo’n lijst met trigger warnings en dan verwacht je dat het boek veel zwaarder is of veel lastiger te lezen is dan dat het is. Dus daarom wilde ik het er even bij zeggen van – de triggers zijn er omdat er zware onderwerpen in zitten, maar ze worden niet op een hele zware manier besproken ofzo.

Artemisia

Hoe specifiek zijn de dingen? Want ik heb soms van die dingen, dan hoeft het niet zwaar te zijn maar dan-

Anne

Het is – ja. Het – hm. Het is moeilijk om te zeggen. Je snapt wel waar eh ze op doelen meestal.

Artemisia

Oké, ja.

Anne

Maar der zijn opzich ook maar twee voorbeelden waar ik echt aan kan denken dan. Maar je snapt wel wat er bedoeld wordt enzo maar het is verder heel erg op de achtergrond beschreven ofzo. Dat is de beste manier waarop ik het kan omschrijven denk ik.

Artemisia

Ik denk dat je het goed omschrijft. En ik bedoel, mensen weten hun eigen triggers het best, dat kunnen wij voor hen ook niet omschrijven dus.

Anne

Ja. Dus ik hoop dat dit genoeg info is in ieder geval. Ik ben ook heel erg benieuwd naar jouw eerste boek.

Artemisia

Dankje. Ehm ik bedenk met net dat ik geen volgorde had bedacht dus dit is heel slim van mij.

Anne

Muntje opgooien.

Artemisia

Lacht. Ik heb hier geen muntje. Ik heb ehm – ik heb wel een heel mooi schilderij van de geboorte van Adam- je weet wel dat ene Miche- well, het is geen schilderij. Het is ee borduurwerk, gemaakt door de moeder van een vriend van mij.

Anne

Cool.

Artemisia

Ja ik heb geen muntje om op te gooien maar ik begin met- oké ik ga beginnen met degene waarvan ik gewoon heel benieuwd ben wat jij denkt. Dus daarom wil ik daarmee beginnen.

Anne

Nu ben ik benieuwd.

Artemisia

Mijn eerste boek is dan dus ‘No Outlaws in the Gender Galaxy’ van meerdere auteurs maar een van de hoofdauteurs is – sorry ik moet heel even haar naam controleren. Chayanika . En- Chayanika Shah. En dat is blijkbaar een hele bekende gender advo- eh zeg je, is dat het juiste Nederlandse woord, advocaat? Nee.

Anne

Ik denk het?

Artemisia

Jawel? Iemand- dat is een heel bekend

Anne

We kunnen allebei geen Nederlands meer geloof ik.

Artemisia

Lacht. Fair enough. Maar zij Is dus blijkbaar dus super bekend in India omdat ze heel lang dingen rondom gender en queerness en van alles doet blijkbaar. Dus dat vond ik wel heel gaaf en eh wat ik ook gaaf vind; het is een boek met allerlei verschillende soort van essays heb ik begrepen en er komt echt heel veel in voor. Dus het is niet alleen bijvoorbeeld iets met transgender maar validisme komt er ook in voor-

Anne

Oeeh.

Artemisia

Ja. Wat ik dus wel dacht dat jij interessant zou vinden Anne, vandaar dat ik hiermee begin. Sorry wat zei je, ik hoorde je niet.

Anne

Super fair.

Artemisia

Nice. Hij staat op scribd trouwens.

Anne

Oehh. Nog beter. Ik heb nog tien dag- nee wacht, ik heb nog negen dagen scribd? Zoiets.

Artemisia

Ja ik heb besloten om scribd te houden. Want zoals we in vorige afleveringen hebben besproken-

Anne

Ja jij houdt heel erg van scribd.

Artemisia

Ja.

Artemisia

Ja ik heb besloten om scribd te houden, omdat zoals we in eerdere afleveringen hebben besproken. Ik hou van scribd.

Anne

Ja jij houdt van scribd.

Artemisia

Ja

Anne

Ik hou op zich ook wel van scribd, maar ik heb momenteel niet echt iets om naar te luisteren, dus.

Artemisia

Ah got ya. Ik heb zo veel om te lezen en naar te luisteren. Ik heb gewoon geen tijd, want ik. Ik heb werk en ik heb school en ik heb dat ik mijn moeder natuurlijk help en ik heb dit en ik heb dat en ik heb letterlijk. Ik heb nauwelijks tijd voor slaap, dus lezen gaat hem ook niet worden. Maar [lacht]

Anne

Ja slaap is toch ook wel belangrijk.

Artemisia

Ja precies, maar binnenkort is dat weer verandert en dan ga ik weer veel, nou ik lees nooit heel veel, want daar kom ik meestal niet aan toe, maar dan ga ik weer meer boeken lezen. Maar het zijn dus allemaal essays over hele uiteenlopende onderwerpen en volgens mij, maar hier moet ik mezelf misschien in corrigeren is het ook in de context van India natuurlijk geschreven, dus dan vond ik dat ook wel een interessant aspect, want heel veel van de boeken waarin gender een rol speelt die ik heb gelezen zijn natuurlijk westers, wat heel jammer is.

Anne

Ja. En ook echt weet je wel, Verenigde Staten ofzo

Artemisia

Ja. Nee precies bijna altijd is het inderdaad niet eens westers, maar Verenigde Staten specifiek.

Anne

Ja en soms Brits.

Artemisia

Ja soms Brits, maar ik heb het idee dat ik gewoon echt alleen maar Verenigde Staten shit weet zowat.

Anne

Nee ik heb wel het idee dat de ehm, Het Verenigt Koninkrijk bij mij ook wel meer langskomt. Ook omdat het Verenigt Koninkrijk ook ernstig transfobisch is. Kennelijk.

Artemisia

Oh ja. Dat is fair ja.

Anne

Er is ook een boek nu, volgens mij heet het the transgender issue, wat kennelijk echth heel goed is.

Artemisia

Oh

Anne

En dat gaat dan over Britse situaties en is geschreven door een Britse [twijfelachtig] trans vrouw? Geloof ik. Ik weet niet zo heel veel van dit boek, maar ik heb er in ieder geval goeie dingen over voorbij zien komen.

Artemisia

Oh cool. Ik zal er ook naar kijken of het niet interessant, want ik wil sowieso meer. Ik weet niet. Ik lees heel vaak heel veel fantasy en dat soort genres en dat vind ik heel fijn en daar komen ook belangrijke dingen in voor en dat kan ook heel veel betekenen voor mensen, waaronder voor mij, maar ik probeer ook meer, zeg maar dit soort boeken te lezen. Dat het echt essays zijn en dat soort dingen. Maar goed Anne, wat is jouw volgende boek?

Anne

Het andere boek wat ik wil aanraden uit Nigeria is Under the udala trees van

Artemisia

Daar heb ik zoveel over gehoord!

Anne

Chinelo Okparanta. Het is heel goed. Echt heel goed. Ik had dit tijdens onze readathon gelezen en het is zo goed. Het is wel zwaar om te lezen. Het is historische fictie over een meisje wat opgroeit in Nigeria dus. Een klein beetje nog tijdens de burgeroorlog, maar voornamelijk na de burgeroorlog en dat soort dingen, dus je ziet wel een beetje ook, zeg maar, de zware problematiek van de burgeroorlog, maar niet heel veel. Ze is haar vader verloren in de burgeroorlog en omdat ze dus haar vader is verloren en haar moeder haar man kwijt was, is ze naar een huis gestuurd van een. Volgens mij was het een leraar, om daar zeg maar als, dienstmeisje

Artemisia

Oh ja

Anne

Te werken zeg maar. En daar kwam dus een ander meisje soort van werken. Op een nogal informele manier. Want dit was dus nog tijdens de burgeroorlog geloof ik

Artemisia

Oh, right

Anne

En zij woonde dus in het Igbo gedeelte Nigeria, dus zij woonde in Biafra

Artemisia

Ja

Anne

Het andere meisje was Heisa geloof ik, wacht klopt dat. Hausa. Dus dat was dan ook zeg maar een culturele minderheid in dat gebied. En dat andere meisje is moslim en zij zijn christen

Artemisia

Oh

Anne

Dus afgezien van dat hun omgeving ook homofobisch is is dat ook nog een ding, maar je ziet ze dus opgroeien en dat soort dingen en ook nog een andere relatie komt langs, maar ja het is echt een heel goed boek. Wel echt de trigger warnings opzoeken, want de homofobie is echt echt zwaar.

Artemisia

Oh boy

Anne

Als in er wordt iemand levend verbrand zwaar.

Artemisia

Oh mijn goden. Wow

Anne

Eh, ja.

Artemisia

Ik ben ineens ernstig tevreden met de homofobie van mijn grootouders. [lacht nerveus]

Anne

I mean, het kan ook niet heel veel erger dan iemand levend verbranden, to be honest.

Artemisia

Dat is een van de pijnlijkste manieren om dood te gaan. Like verbranden en verdrinken zijn geloof ik de twee top, top als in de meest pijnlijke manieren om dood te gaan. Ik weet niet waarom ik dit weet. Sorry.

Anne

Het voelt wel echt als iets wat jij zou weten.

Artemisia

Ja. Zo schattig. Sorry, ik weet niet of ik dit erin hou, maar voor het geval dat ik het er wel in houd

Anne

Ik had een gehaakt rendier

Artemisia

Ja

Anne

Want die heb ik hier naast me liggen en Artemisia vindt ze heel leuk.

Artemisia

Ja. Ik heb steeds een lichte mentale breakdown als ik die rendieren zie die ze zelf heeft gemaakt jongens. Applaus voor hoe getalenteerd Anne is [artemisia klapt]

Anne

Ik zal ze wel op de instagram zetten. Ik weet niet of ik ze al een keer op de instagram heb gezet.

Artemisia

[iets wat ik niet kan verstaan] ja, maar niet echt

Anne

Ja toen we Melissa’s verhaal

Artemisia

Ja

Anne

Mijn nieuwe cover, toen had ik een van de rendieren op de instagram gezet. Ik verzin nog wel een post met de rendieren.

Artemisia

Doe dat. They’re cute.

Anne

Ja ze zijn heel leuk. De ene heet Sibella en de ander heet Phoebe naar de vrouwen in A gentleman’s guide to love and murder. [Artemisia lacht] De musical. Ik heb het boek niet gelezen. Volgens mij is het gebaseerd op een boek in ieder geval. Is dat boek queer? Geen idee. De musical is queer. Wat is jouw tweede boek?

Artemisia

Ja we zijn hier vandaag goed in. [lacht] Mijn tweede boek is, dank je wel dat je beter bent dan ik

Anne

Om enigszins bij het onderwerp te blijven.

Artemisia

Ja. Mijn boek is Memory of light van Ruth Vanita en ik ga hier eerlijk over zijn. Het trok mijn aandacht omdat het een hele gave cover heeft.

Anne

Nou, hoe heette het? Dan ga ik het

Artemisia

Memory of light. Dit is echt een stereotypisch cover, maar het is zo mooi.

Anne

Oeh interessant. Ik vind het echt. Misschien heb ik de verkeerde natuurlijk wacht. Wat was de schrijver?

Artemisia

Ruth Vanita

Anne

Ja dan had ik de verkeerde, wacht even. [zingendig] Kan ik de goeie vinden? [weer normaal] Ja ik heb hem gevonden. Oeh ja die cover is nice.

Artemisia

Right?

Anne

De belichting van die cover is ook echt heel mooi.

Artemisia

Ja

Anne

Ik ben het met je eens. Dit is een goeie cover.

Artemisia

Dank je

Anne

Ook wel echt een boek met heel weinig ratings en reviews trouwens.

Artemisia

Maar dat past wel heel erg bij mij. Hoe vaak heb ik boeken die oprecht heel bekend zijn?

Anne

Ja, maar dat vind ik ook wel leuk, want dan krijg je boeken waar je oprecht nooit van gehoord hebt. Dat vind ik wel leuk.

Artemisia

Aw. Dank je.

Anne

Waar gaat je boek over?

Artemisia

Mijn boek gaat over een dichteres die voor het, de vijftigste verjaardag van koning George de derde gaat zij geloof ik gedichten voorlezen of zoiets.

Anne

Oeh

Artemisia

Of nee. Ze doet mee aan de competitie om daar een deel van uit te maken. Ze is nog niet aangenomen geloof ik. Ze is daarmee bezig en er zijn ook. Er ik dan ook zo’n maîtresse die, ik heb dit opgezoch dit is kennelijk de vertaling van het woord courtisan. Dan ook in dat wereldje zit van al die dichters en like andere mensen die optredens doen enzo willen op dit verjaardagsfeest aangenomen worden want you know het is een koning. Je er vast heel veel geld mee verdienen en prestige enzo en dan is er dus ook zo’n courtisan, die komt zij tegen via deze compe, via het proberen om deze baan te krijgen. Zo is het geloof ik. En dan is er een soort van spark tussen hen.

Anne

Oeh

Artemisia

Ja en dan gaat het boek dus een beetje over wat er tussen hen gaat voorvallen en hoe dat zich ontwikkeld en verder zijn er ook nog andere verhaallijnen en die andere verhaallijnen gaan dan ook over een paar dichters en die zijn volgens mij ook queer. Dacht ik. En dan komen er dus ook brieven en gedichten voor in het boek heb ik ergens gelezen, dus dat leek me wel gaaf.

Anne

Het klinkt echt heel cool

Artemisia

Ja! Het klinkt echt heel cool. Het is zeg maar een soort van. Het voelt echt heel erg het is zeg maar een soort romance, maar tegelijkertijd is het ook een soort van, niet echt gedichtenbundel, maar het komt er in voor dus er zijn meerdere dingen en het heeft ook een soort van historisch aspect, want het is wel gebaseerd op echt India in de tijd dat de Britten er regeerden geloof ik. Vandaar het hele verjaardagsfeest van koning George de derde, die een Britse koning is. You know

Anne

Ik vermoedde inderdaad wel dat de Britten een rol hadden als je voor hun koning iets gaat doen.

Artemisia

Nee, precies, dus het is ook. Ik weet niet in hoeverre de auteur het historische aspect echt onderzocht heeft en you know het realistisch is zeg maar, maar het feit dat het historische aspect er al in zit is al leuk. Hoewel het wel jammer is dat dan de maatschappij die er dan bestaat geïnfiltreerd is door Britten zeg maar.

Anne

Ja, ik ben hier random naar de schrijver aan het kijken en de schijver heeft ook een boek en dat heet Sappho and the virgin mary: same sex love and the English literary imagination.

Artemisia

Ik ga dat boek lezen. Sorry als iemand Sappho zegt ben ik gelijk geïnteresseerd. Ik heb een lichte Sappho obsessie. Sorry?

Anne

I know.

Artemisia

Ja

Anne

Dus ik dacht, daarom moet ik dat even noemen. Ook al-

Artemisia

Dankje daarvoor. Ik ben heel dankbaar want je weet van mijn Sappho-obsessie. En ik hoop dat de podcast mensen ook hebben gerealiseerd dat ik zes versies van Sappho heb. En het waren er meer maar mijn meest lesbische versie heb ik weggegeven aan de professor waar ik een crush op heb.

Anne

Lacht.

Artemisia

Maar nee, die professor was er echt heel blij mee. Het was echt heel grappig want zij was zo van ‘ik wil het niet accepteren want ik vind het kut om van jou weg te nemen omdat jij dit heel leuk vindt maar ik wil het zo graag hebben.’ Toen was ik zo van ‘je maakt me alleen maar blij als je het aanneemt dus neem het aan. En toen was ze helemaal happy en gingen we het er samen over hebben. En toen later bedacht ik me dat ik de meest lesbische versie van Sappho ooit met een nawoord van een lesbienne van hoe Sappho toch wel echt lesbisch was aan mijn professor waar ik een enorme crush op heb, heb gegeven.

Anne

Het blijft mooi.

Artemisia

Lacht. Ja. Als zij niet doorheeft dat ik een enorme crush op haar heb dan ben ik echt een beetje-

Anne

Dat is best verwonderlijk eerlijk gezegd. Maar wij dwalen weer een beetje af.

Artemisia

Ja eh moet ik nog iets over mijn boek zeggen, even nadenken.

Anne

Het klinkt in ieder geval heel gaaf.

Artemisia

Maar nee ik zou het zeker aanraden en het lijkt me heel leuk en ja dat is het enige wat ik erover wilde zeggen geloof ik. Ik heb nog meer boeken uit India gevonden dus als iemand daar een lijst van wilt dan kan ik die maken. En misschien doe ik dat sowieso wel, ongeacht wat jullie zeggen.

Anne

Leuk om er een lijst van te hebben.

Artemisia

Ja toch. Ik zat te denken trouwens, even heel snel ehm niet om weer af te dwalen. Zal ik ook een lijst maken met romans boeken omdat jij die zoveel aan het lezen bent de laatste tijd.

Anne

Dat is misschien ook wel heel leuk.

Artemisia

Ja. Ik kan het allebei doen. Alleen niet kort na elkaar want het is best veel tijd gaat er inzitten.

Anne

Ja nee. Maar leuk idee.

Artemisia

Ja toch. Als jullie een voorkeur hebben voor een lijst met boeken uit India of juist een lijst met boeken met romans, laat het me een paar weken na deze aflevering weten. En als ik er helemaal niks over hoor, dan kiezen wij gewoon.

Anne

Ja. Of we doen het gewoon allebei op een ander moment.

Artemisia

Nee ik denk- ik wil het sowieso wel allebei doen.

Anne

Die komt overigens op onze instagram, ik weet niet of we dat gezegd hadden. Ehm dan was dat het denk ik?

Artemisia

Dat was het ja en dan hopen wij heel erg dat jullie van deze boeken hebben genoten. Als jullie nog tips voor ons hebben van boeken uit allerlei verschillende landen die niet Amerikaans of Brits zijn. Laat ons dat alsjeblieft weten want-

Anne

Jaa. Zeker als ze niet super deprimerend en literair zijn.

Artemisia

Ja. Ik ben gek op literaire boeken maar uhh ze zijn zo vaak deprimerend en daar staat mijn hoofd op het moment echt niet naar.

Anne

Ik heb echt geen idee of ik hou van literaire boeken. Ik heb altijd het idee dat ik er een hekel aan heb omdat- er is gewoon een bepaalde manier van naar boeken kijken waar ik echt een hekel aan heb. Maar dan zijn er weer andere boeken die volgens mij best literair zijn die ik geweldig vind so.

Artemisia

Ja ik kan me voorstellen dat jij –

Anne

Ik kan er gewoon niet tegen als ik een boek niet begrijp.

Artemisia

Ja nee valide. Ik bedoel het is heel frustrerend als je een boek niet begrijpt. En ik bedoel het is niet erg als het een boek is dat je meerdere keren moet lezen en dan steeds meer ontdekt en het steeds beter begrijpt maar gewoon van die boeken die-

Anne

Het moet een boek zijn waarvan je ook de eerste keer als je het leest, ook als je de helft hebt gemist, je niet het idee hebt dat je echt iets essentieels hebt gemist en dat er niks overblijft en omdat je het hebt gemist.

Artemisia

Maar nee als jullie aanraders hebben, stuur ze naar eh stuur een mailtje naar ons, stuur ons een berichtje via instagram, tag ons in dingen, weet ik veel. Ja je kan ons, je kan ons redelijk makkelijk bereiken, je kan het ook, je kan zelfs er een verzoek maken van ‘we willen graag boeken van dit land’.

Anne

Toch wel lichtelijk creepy. Lacht.

Artemisia

Sorry wat is er?

Anne

Ik wilde zeggen stuur ons een postduif maar dat lijkt me niet zo’n heel geslaagd plan en is ook lichtelijk creepy want ‘hoe weet die postduif waar wij zijn’?

Artemisia

Lacht. Ja hoe weet die dat, dat zou ik inderdaad creepy vinden. Zo van dat je zo s’avonds zit te leren en er opeens een postduif op het raam klopt. Hallo. Lacht. Of tikt met de snavel dan.

Anne

Eh ja dus zo kan je ons helaas niet bereiken maar verder

Artemisia

Maar als je net zo-

Anne

Op internet zijn we wel te bereiken.

Artemisia

Nee klopt maar weet je wat? Dit is niet veilig internet gebruik maar als je een What To Do in the Shadows doet en allemaal ravens naar me wilt sturen dan ben ik bereid om mijn adres te geven. Als jij de mogelijkheid hebt om honderd raven naar me te sturen dan geef ik je mijn adres want dat wil ik gewoon zien en meemaken en een van die raven houden. Dus als je een What We do

Anne

Totaal niet een fake berichtje ofzo.

Artemisia

Maar nee je kan ons makkelijk bereiken en we horen het graag. En anders als je alleen hier van genoten hebt en verder zelf geen idee hebt dan is dat natuurlijk ook helemaal prima en dan zijn we heel blij dat je er van genoten hebt.

Anne

Zeker. En dan zien we jullie de volgende keer weer. Hopelijk.

Artemisia

Ja tot de volgende keer. Ciao.

Anne

Doei.