Op Zoek Naar Een Queer Boek

image

Geesten & Fake Daten (Afl. 17)

Deze keer hebben wij het over boeken die wij recent gelezen hebben. Artemisia heeft Elatsoe gelezen, waarin de hoofdpersoon geesten kan oproepen en de geest van haar dode hond altijd bij zich heeft. Anne heeft twee boeken gelezen met de fake dating trope.

Anne

Welkom bij op zoek naar een queer boek, een podcast waar wij jullie boeken met LHBTI+ personages aanraden. Ik ben Anne

Artemisia

En ik ben Artemisia

Anne

En deze aflevering gaan we het hebben over boeken die wij recent gelezen hebben of aan het lezen zijn. Mocht je na afloop benieuwd zijn naar welk boek we ook alweer genoemd hadden, kun je dat terugvinden op onze website, www.queerboekpodcast.nl daar kun je dan ook de trigger warnings van deze boeken vinden en daar kun je ook een transcriptie van deze aflevering vinden mocht je mee willen lezen. Verder kun je op onze website ook nog een verzoek achterlaten. Mocht je iets, een specifiek iets zijn waar jij naar op zoek bent in een LHBTI+ boek, dan kun je dat op onze website achterlaten en dan gaan we daar voor je naar op zoek in een aflevering. En, later deze maand gaan wij een readathon organiseren.

Artemisia

Ja!

Anne

Waar wij ook al heel veel zin in hebben. Die loopt van 12 tot 22 augustus en het doel van deze readathon is om zo veel mogelijk LHBTI+ boeken te lezen. We hebben ook nog reading challenges en instagram challenges daarbij en voor meer informatie daarover kun je onze instagram bekijken of je kan de aflevering die we daarover gemaakt hebben luisteren en die heet #LeesMetPride, want dat is ook de naam van onze readathon.

Artemisia

Yes

Anne

En dan zou ik beginnen met het eerste boek. Het meest recente boek wat ik heb gelezen en dat is Hani and Ishu’s guide to fake dating van Adiba Jaigirdar. Ik had hem eindelijk binnen.

Artemisia

Ja!

Anne

En het was zo leuk! Ik was natuurlijk bezig met het uittypen van de middle grade aflevering afgelopen dagen en we hadden het best wel veel over sibling relaties in die aflevering

Artemisia

Mm

Anne

En dat is ook echt een ding in Hani and Ishu, guide to fake dating en het is zo goed gedaan. Ishu heeft een best wel moeilijke relatie met haar zus, omdat ze hele strenge ouders hebben en daarom hebben ze toen ze opgroeiden een beetje heel erg competitie gehad altijd zeg maar, dus tijdens heet boek zijn ze ook bezig met dat een beetje herstellen, want haar zus is, heeft besloten om te stoppen met haar studie

Artemisia

Oh damn

Anne

Dus haar ouders zijn enorm teleurgesteld daarin en dat is dan ook nog een plotline. Maar de belangrijkste plotline is natuurlijk dat Hani en Ishu besluiten om te fake daten [lachen] en het is hillarisch en ze zijn ook echt hopeloos. Het is ook echt dat je zoiets hebt van “oh no, nu ben ik daadwerkelijk verlieft op der”

Artemisia

Wie had dit nu zien aankomen?

Anne

Niemand

Artemisia

Wat een verassing! [lacht]

Anne

Het is zo leuk. En ook Ishu is zodanig beschermend over Hani. De hele tijd.

Artemisia

Aw

Anne

Ehm, Hani heeft niet echt geweldige vrienden

Artemisia

Oh yikes

Anne

Dus daarom beluit ze ook om te fake daten. Om te bewijzen dat ze daadwerkelijk biseksueel is ook al heeft ze nog nooit een relatie gehad of iets gedaan met een meisje, dus heeft ze zo iets van “Ik heb wel een relatie met een meisje” en daar komt het fake daten vandaan.

Artemisia

Ze heeft echt kutte vrienden ja. What the fuck. Waarom zou je moeten bewijzen dat je bi bent? Wat is er mis met die vrienden? Fuck off.

Anne

Een hoop, maar die vrienden vinden ook alle moslim dingen die Hani doet vreemd en negeren het compleet.

Artemisia

Oh

Anne

Maar Ishu gaat dan mee en die heeft zoiets van “Dat restaurant is niet halal. Moeten we niet gewoon een halal restaurant opzoeken? Ik heb een lijst”

Artemisia

Dat is zo leuk! Dat is hoe het zou moeten zijn!

Anne

En Hani heeft zoiets van “No, de bedoeling was dat je vrienden zou maken met mijn vrienden. Mijn vrienden haten dit. No”

Artemisia

Maar Oh my gods.

Anne

Maar het is zo leuk om te lezen

Artemisia

Als haar vrienden dat haten, dat is zo erg.

Anne

Ja

Artemisia

Haar vrienden zijn echt klote ik hoop dat ze bij het einde van het boek betere vrienden krijgt.

Anne

I guess, hangt ervan af. Spoilers

Artemisia

Oh ja tuurlijk, sorry.

Anne

En op zich. Nah. Misschien depends, I don’t know. Maar het is ook gewoon, ik weet niet. Ik vind het ook gewoon leuk om een personage te lezen dat echt moslim is en dat je dat ook echt terug ziet en zeker een queer moslim.

Artemisia

Ja, nee dat is echt. Wacht weten haar ouders, want eh haar relatie met haar zus komt er dus ook erg veel in voor en dat is dan ook een plotpoint. Hoe zit dat dan? Zonder te veel spoilers te geven, sorry.

Anne

Ishu gaat het voornamelijk over tussen haar en haar zus enzo

Artemisia

Oh dat is Ishu, right. Sorry

Anne

Ja andere hoofdpersoon. Ehm, en Ishu blijft ook het hele boek in de kast naar haar ouders en dat is ook echt iets wat je nooit ziet. Heb ik het idee.

Artemisia

Nee, dat is waar. Meestal komen ze ergens wel uit de kast richting hun ouders.

Anne

Ja en Ishu heeft eigenlijk gewoon de hele tijd zoiets van nee, dat is geen en het wordt ook niet eens opgebracht als dat het zou moeten ofzo. Het is meer iets van ik ben niet uit naar mijn ouders toe dus he, vertel het niet aan mijn ouders, maar op school. Haar ouders komen nou ook niet vaak genoeg op school dat ze het zouden merken als ze op school wel uit is, dus dat is verder geen probleem.

Artemisia

Oh

Anne

Maar het is meer dat ze de ouders van Hani vertellen dat ze een relatie hebben en dan erbij zeggen van he haar ouders weten het niet, dus noem het niet naar haar ouders toe. Omdat ze zijn de enige Zuid-Aziatische kinderen in hun jaarlaag geloof ik, dus hun ouders kennen elkaar dus ook gewoon, omdat ze naar dezelfde gemeenschap zitten

Artemisia

Oh

Anne

En dan elkaar tegenkomen op Bangladeshe feesten en dat soort dingen

Artemisia

Right

Anne

Dus ze zitten best wel in dezelfde circels, dus vandaar dat de ouders wel even moeten weten dat ze het niet door moeten vertellen aan de andere ouders, maar dat is zeg maar de context waarin het feit dat ze in de kast zit op komt en het is niet echt een probleem ofzo.

Artemisia

Dat is super nice! Dat zie je ook niet zo vaak nee.

Anne

Nee, het is altijd, heb ik het idee, van het doel is uit de kast komen.

Artemisia

Ja, terwijl als mensen in de kast willen zijn, dat is hun keuze. Daar hebben ze goede redenen voor. Laat mensen hun eigen leven leiden.

Anne

Ja, dus dat was ook echt super nice.

Artemisia

Awesome

Anne

Dus ja, het is zeker aan te raden en ik ben heel benieuwd wat jou boek is.

Artemisia

Mijn boek is, ik heb het uiteindelijk niet uit gekregen, oops, maar [lacht]

Anne

Je hebt je best gedaan

Artemisia

Ik heb mijn best gedaan, ik was weer eens chaotisch en druk bezig. Ik ben met verhuizen bezig en dan van alles, maar, also ik werd afgeleid door oudheidkunde boeken. [lacht]

Anne

Oops. Story of your life

Artemisia

Ja, de hyperfixatie. Dat is echt de story of my life. Ik ben echt zo van don’t get me wrong ik hou zo erg van queer boeken en ik wil ze lezen, maar oudheid is mijn hyperfixatie, dus elke keer als ik ergens een oudheidboek vind ben ik daar dan weer afgeleid door, maar anyways. Mijn boek is Elatsoe van Darcy Little Badger en het is zo’n leuk boek. Ik ben er zo blij mee. Ik had deze van jou gekregen toch? Dus heel erg bedankt.

Anne

Ja ik had je die voor je verjaardag gegeven.

Artemisia

Echt heel erg bedankt. Het is echt het perfecte boek. Ehm,

Anne

Graag gedaan

Artemisia

Het gaat dus thank you. Het gaat dus over een meisje, Elatsoe, hoewel ze in het boek meestal Ellie wordt genoemd. Je komt er ook pas veel later achter dat dat eigenlijk haar naam is. Ik had al wel het vermoeden omdat ik zoiets had van Ellie, Elatsoe, makes sense, maar [lacht] een van haar vrienden in het boek heeft dus wel zoiets van “wacht je naam is Elatsoe? Je noemt jezelf altijd Ellie, dus dit wist ik niet eens” Het is echt hilarisch

Anne

Ja, maar op zich het scheelt natuurlijk ook dat wij van de titel

Artemisia

Ja precies

Anne

De connectie kunnen leggen, maar als je niet de context hebt dat er iemand is die zo heet, dan

Artemisia

Nee dan raad je dat ook niet nee. Dan denk je, want hij dacht geloof ik dat ze Elisabeth ofzo heette.

Anne

Ah ja.

Artemisia

Of Eleanor. Dat is erg grappig, maar het gaat dus over Elatsoe en zij heeft een gave om de geesten van dode dieren op te roepen, want dat is een soort van kennis die in haar familie. Zij is Lipan Apachee. Ik had dit even in het Nederlands moeten opzoeken, sorry niet aan gedacht. Dus ze is deel van een stam en bij hen is het de gewoonte om dan de oudste dochter zeg maar de kennis door te geven. Waaronder dus de gave om dode dieren op te roepen, want dat is dus meer een ding wat je kan leren, dan iets waar je per se alleen maar talent voor hoeft te hebben. Als dat logisch klinkt

Anne

Oh cool!

Artemisia

Oh ja. Dat vond ik echt heel interessant, want heel vaak is het gewoon een gave die je hebt en dan ben je er goed in, maar hier is het echt. Op een gegeven moment zeggen ze letterlijk dat in theorie iedereen het kan leren, maar dat het binnen de familie gesloten kennis is omdat het best wel gevaarlijk is. Ook omdat, technisch gezien zou je mensen kunnen oproepen van de dood, maar het probleem is

Anne

Ja, maar dat is niet zo’n verstandig idee probably

Artemisia

Nee, want mensengeesten komen zeg maar altijd wraaklustig. Of niet eens wraaklustig, maar niet zo fijn terug. Als in ze zijn meestal nogal gevaarlijk en gaan rare dingen doen. Ook als ze gewoon hele kalme goede mensen waren, dat maakt niet uit. Het is niet zo dat als je een goed karakter hebt, je dan ook een goede geest bent. Het is gewoon, ,wat je karakter ook was als levend persoon, als geest kom je niet leuk terug. so

Anne

Ja, dat voelt inderdaad niet als iets wat je dan weer terug zou moeten brengen.

Artemisia

Nee. Dat moet je zeker niet doen. Maar op een gegeven moment overlijd haar neef dus, want hij is vermoord, maar de politie heeft zoiets van “nee dit was een auto ongeluk. Ondanks dat zijn auto op deze rare verlaten weg is gevonden is het duidelijk een auto ongeluk. En ja hij had absoluut geen reden om hier te zijn en we hebben geen enkel idee waarom hij daar zou zijn en alles en het is een beetje raar en vreemd, maar nee. Het is een auto ongeluk. Wie zou hem toch vermoord kunnen hebben?”

Anne

Ugh

Artemisia

Ja

Anne

Je zal je werk ook doen.

Artemisia

Ja, maar het is ook gewoon de politie in het dorp waar hij vermoord is is gewoon corrupt, dus het is zo van eh

Anne

Ja

Artemisia

Realistisch in ieder geval. Maar dan gaat ze met haar moeder dus naar dat dorp toe en zo proberen de moordenaar te vinden en daar gaat het plot zeg maar een beetje over, maar wat ik ook heel gaaf vind is dat de wereld heel erg is beïnvloed door native american dingen, dus hun stam, maar ook allerlei andere stammen, maar omdat zij natuurlijk van die bepaalde stam een deel uitmaakt gaat het vooral over hun geschiedenis.

Anne

Ja

Artemisia

En dat is echt heel cool gedaan, want kijk, ze heeft bijvoorbeeld zo’n over-over-over-over-over-overgrootmoeder, maar ze heeft het dus over een over-over-over-over-over-overgrootmoeder die een hele bekende mevrouw binnen haar stam was en allemaal super gave dingen heeft gedaan en daar krijg je zeg maar steeds de verhalen van te horen en dat is heel cool.

Anne

Nice!

Artemisia

Ja! Het is echt zo mooi en het komt ook op een gegeven moment is ze onderzoek aan het doen naar de moordenaar, want ze is erachter gekomen wie de moordenaar waarschijnlijk is en dan is ze onderzoek aan het doen en dan komt ze van die geschiedenis aantekeningen achter en dan heeft ze het erover hoe ze like, en dat ze het heel erg frustrerend vind dat haar mensen niet in de geschiedenisboeken voorkomen.

Anne

Oh ja

Artemisia

Ja en er zijn allemaal van die hele, like, dit is een wereld met allemaal magie die dus ook heel erg door die like, Native American, like, wezens en geschiedenis beïnvloed is en het zijn allemaal van die subtiele dingen die er heel mooi in verweven zijn. Op echt briljante, like, op een gegeven moment. Vampiers bestaan ook in deze wereld, hoewel het een ander soort iets is, en op een gegeven moment zijn ze op zo’n land en een vampier probeert hen aan te vallen en dan is die moeder zo van “Je bent hier. Dit is mijn thuis en je bent niet welkom hier” en die vampier is zo van “What the fuck? Waarom werkte dat? Dit is gewoon een openbare weg” en die moeder is zo van “Ja, maar onze stam komt hier oorspronkelijk vandaan”

Anne

Oh

Artemisia

Het is eigenlijk ons land.

Anne

That makes. Dat is zo logisch.

Artemisia

Right?

Anne

Dat is ook wel echt mooi dat dat ook weer terug komt.

Artemisia

Right. Precies want het is zo van kolonialisme bestaat nog steeds in deze wereld, dus like Europeanen hebben het land ingepikt, maar het is eigenlijk hun thuis en vampiers kunnen natuurlijk hun thuis niet betreden zonder dat ze daar welkom zijn, dus op het moment dat die moeder zegt “Je bent hier niet welkom. Dit is mijn land” werkt dat, want technisch gezien is het haar land, want zij is van die stam.

Anne

Dat is wel echt nice.

Artemisia

Ja, dus allemaal van dat soort dingen en daar ben ik heel erg van aan het genieten en de magie is heel goed gedaan. Niet alleen de magie, maar gewoon alle gavens en zo en ze kan like, dus dierengeesten oproepen waaronder. Het is dus ook mogelijk om uitgestorven diersoorten op te roepen

Anne

Oeh

Artemisia

Right? Hier kom je vrij snel achter. Dit is niet echt een spoiler, maar ehm ja. Ik vind de wereld heel gaaf gedaan en het is echt een leuk hoofdpersonage en zij is dus aromantisch. Ze is expliciet. Het word expliciet gezegd dat ze aseksueel is, want op een gegeven moment wordt ze uitgenodigd voor zo’n bruiloft en dan is die persoon zo van. Ik weet dat je aseksueel bent, dus voor je plus one hoef je natuurlijk geen date mee te nemen. Neem whatever the fuck je wilt mee. En dan is zij zo van “kan ik de geest van mijn overleden hond mee nemen?” [lacht]

Anne

I mean I guess?

Artemisia

Ja [lachend] Ze zijn wel echt

Anne

Ik vermoed dat die persoon bedoelde, weet ik veel, een vriend ofzo, maar nee.

Artemisia

[lacht] Nee, ze is dan van plan de geest van haar hond mee te nemen. [Anne lacht] Die overigens ook constant bij haar is, de geest van die hond.

Anne

Oh

Artemisia

Ze heeft hem natuurlijk opgeroepen, maar volgens mij is ze ook aromantisch, want ze maakt bepaalde opmerkingen die erg aromantisch aanvoelen zoals bijvoorbeeld dat ze nooit wil trouwen enzo, en ze wil nooit kinderen krijgen en ze is helemaal niet geïnteresseerd in partners, like, wanneer ze over haar toekomst plannen heeft, is ze tegen haar dode hond aan het praten hoe ze een boerderij kunnen hebben waar hij dan ook. Waar andere dode honden dan met hem kunnen spelen en zij kan kippen hebben enzo

Anne

Awe

Artemisia

Ja. Dus ehm, ik raad het heel erg aan want de personages zijn heel erg leuk en de schrijfstijl is ook echt heel erg grappig en heel interessant en er is een heleboel geschiedenis en. Ja er is heel wat in verwoven dus ik vind het echt heel cool. En het is echt interessant, want het is een soort van who’d done it, maar dan. Het is een crime story, maar dan ook tegelijkertijd zo veel andere dingen. Wat heel gaaf is.

Anne

Oh ja nee. Dat kan ik me voorstellen.

Artemisia

Ja, dus ga Elatsoe lezen jongens. Ga het doen. Doe jezelf een plezier.

Anne

Ooit. Was dat alles wat je over het boek had te zeggen?

Artemisia

Ja ik geloof het wel. Like,

Anne

Nice. Het andere boek wat ik heb gelezen recent is Meet cute diary van Emery Lee en ik ben nog steeds niet helemaal, mijn mening over dit boek heb ik nog steeds niet helemaal goed geformuleerd.

Artemisia

Mm

Anne

Want ik heb het idee dat de manier, zeg maar het idee wat ik had over het boek niet helemaal matcht met wat het boek is.

Artemisia

Oh dat is lastig dan ja.

Anne

Want het. In ieder geval ik had heel erg het idee dat het een romcom was

Artemisia

Mm

Anne

En de relatie is een heel groot deel van het verhaal

Artemisia

Mm

Anne

Maar het volgt niet zo’n typische romcom structuur zeg maar. Dat je vanaf het begin zoiets hebt van ah ja dat is de persoon

Artemisia

Oh right

Anne

Met wie hij een relatie gaat krijgen en alles is dan best wel voorspelbaar op een goeie manier zeg maar. Het voelt veel meer alsof het een boek is zeg maar over de hoofdpersoon uitvogelen hoe hij tegen relaties aankijkt

Artemisia

Oh interesting

Anne

En hoe je een goeie relatie opbouwt en zeg maar dat soort dingen. Het voelt in mijn hooft als iets heel anders ook al lijkt het misschien heel erg op elkaar.

Artemisia

Nee nee. Ik snap wel wat je bedoelt ja.

Anne

Dus het begin van het boek was ik zodanig in de war van nou ja he wat is hier nou aan de hand

Artemisia

Oh

Anne

Want er is ook soort van. Het voelt moeilijk om het uit te leggen zonder spoilers, maar er is soort van een love triangle, maar niet echt. Maar again spoilers.

Artemisia

Maar ok, is het zeg maar een love triangle zoals die altijd wordt gedaan waar je helemaal spugziek van wordt of is het?

Anne

Nee het is meer hij begint een relatie aan het begin van het boek

Artemisia

Mm

Anne

En op een gegeven moment heeft hij zoiets van “is dit daadwerkelijk een relatie die ik wil hebben of is dit meer dat ik het doe omdat ik houd van het idee van een relatie, van deze relatie, niet de relatie zelf”

Artemisia

Oh dat is wel echt heel goed dat dat in een boek voorkomt though, want dat zijn belangrijjke vragen

Anne

En dan vergelijkt hij het zeg maar een beetje met iemand anders, maar wat dus ook een ding was is het gender van die mensen is niet hetzelfde, dus ik had zeg maar het type relatie gezien over het boek van het is tussen een, want een van de twee mensen is een cis man en de ander is nonbinary

Artemisia

Right

Anne

Maar dus op het moment dat je weet of het een m/m relatie is of een nonbinary/m relatie is

Artemisia

Ja

Anne

Weet je al met wie die eindigt. Zeg maar aan het begin van het verhaal had ik zoiets van, “maar wacht was dit niet gewoon een romcom met deze relatie? Dit matcht allemaal niet. Wat?” Dus dan ben je heel erg bezig met uitvogelen van het wat het boek is met wat je verwacht had wat het zou zijn. En ik heb ook het idee dat dat heel erg mijn beeld van het boek getekend heeft ofzo, waardoor ik het minder leuk vond dan

Artemisia

Oh

Anne

Want het is een heel goed boek, maar als je het niet verwacht dat het hierover gaat dan is het meh.

Artemisia

Dan verward het, ja.

Anne

Tenzij je niet houd van romcoms en wel heel erg houd van dit soort boeken, dan is het misschien een goede verassing I guess? [artemisia lacht] maar dan nog, dan is het alsnog veel fijner om te weten wat voor soort boek het is.

Artemisia

Ja, dat lijkt me ook verwarrend ja. Oh damn.

Anne

So yeah that was kind of annoying.

Artemisia

Ja dat kan ik me voorstellen. Dat het niet fijn is nee. Like, het is een ding als een boek je verast, maar als je een heel ander idee hebt van wat voor boek je aan het lezen bent is het zo van “what the fuck is hier aan de hand”

Anne

Ja en ik snap op zich ook wel, want de relatie is een heel groot deel ervan, maar het is niet op een romcom manier gedaan. Het is meer op een, relaties ontdekken en wat belangrijk voor je is in een relatie en dat soort dingen.

Artemisia

Ik bedoel, wel hele belangrijke vragen, want ik heb het idee dat mensen heel vaak relaties aangaan omdat ze de druk voelen om in een relatie te zijn

Anne

Ja

Artemisia

En niet zozeer omdat ze de persoon leuk vinden, of niet zozeer omdat de persoon de juiste persoon is voor hen om een relatie mee te hebben. Ik bedoel het hoeft niet te betekenen dat je ze niet leuk vindt, maar in ieder geval dat je niet genoeg, of ja dat je niet per se de goeie motivatie hebt om een relatie aan te gaan zeg maar.

Anne

Nu bedenk ik trouwens dat ik niet helemaal het plot van het boek heb uitgelegd. [lachen] het gaat dus over de hoofdpersoon, Noah? Volgens mij heet die Noah en hij heeft een Tumblr blog, dat heet the meet cute diary

Artemisia

Mm

Anne

Waar hij verhalen schrijft over trans mensen die dan verlieft worden en dan super geweldige relatie hebben en

Artemisia

Aw

Anne

Dat soort dingen aan het begin van het boek is er iemand die zegt “he dit is fictie. Dit is niet echt. Waarom?” en daarmee een beetje de blog probeert te verpesten zeg maar

Artemisia

Ja

Anne

En hij probeert het blog dus te redden en te bewijzen dat het echt is, ook al is het niet echt, door een van de mensen waarover hij een verhaal had geschreven te fake daten

Artemisia

[lacht] Oh wow.

Anne

Ik heb twee fake date boeken gelezen.

Artemisia

Ja ik wilde net gaan zeggen dit is de tweede fake date boek

Anne

Ja

Artemisia

Ook grappig dat jouw boeken dus over daten gaan en mijn boek is zeg maar een beetje het tegenovergestelde.

Anne

Jep

Artemisia

Dat is echt perfect.

Anne

En dan op een gegeven moment wordt de relatie een echte relatie, maar dan heeft hij dus zoiets van “zit ik in deze relatie omdat ik dat echt wil en omdat ik echt verlieft ben op deze gast, of puur omdat het idee van de relatie die ik opgebouwd heb op mijn tumblr”.

Artemisia

Dat voelt als een heel raar punt om een relatie te beginnen om eerlijk te zijn, want. Heeft hij het met deze persoon besproken? Is hij zo geweest van. Heeft hij de achtergrond met de blog en alles uitgelegd zeg maar?

Anne

Ja. De andere persoon stelde voor om te fake daten.

Artemisia

Oh ok dan. Zie anders dan zou het eigenlijk wel problematisch aanvoelen.

Anne

Nee, die andere weet dat het een fake date is in het begin en op een gegeven moment is er een punt dat ze allebei iets hebben van “he wil je daadwerkelijk daten”

Artemisia

Ok.

Anne

Het is echt een goed boek en ik raad het ook echt zeker aan. Ik denk alleen dat je een beetje het juiste idee moet hebben van wat het boek is.

Artemisia

Ja dat is wel zo handig. Wilde je verder nog iets over je boek kwijt?

Anne

Nee, volgens mij was dat het. Ik heb ook nog allemaal, of nou ja allemaal. Ik heb ook nog webcomics zitten lezen

Artemisia

[lacht] nice!

Anne

Ik weet niet of jij houd van webcomics, maar ik was almost human? Het is een oudere webcomic, dus hij is al afgelopen.

Artemisia

Oh ja die ken ik!

Anne

Het is zo goed!

Artemisia

Ja! Like holy fuck.

Anne

Maar ik ben ook gewoon, ik weet niet. Ik ben niet zo goed in het vinden van webcomics en als ik ze dan begin te lezen, dan lees ik ze echt in een dag of twee helemaal uit.

Artemisia

Oh dat is valide

Anne

Afhankelijk van wat voor soort webcomic het is. Ik heb ook echt alle heartstopper. Echt alle zes volumes die eer dan online staan echt, ik denk in drie dagen gelezen ofzo.

Artemisia

Oh wow

Anne

Als het drie dagen waren. Geen idee. Idioot snel. Maar zeker als je het online leest dan valt het ook veel minden op dat je in het volgende boek zit.

Artemisia

Ja nee dat is waar

Anne

Want als je natuurlijk fysiek leest dan heb je zoiets van “ok ik moet een nieuw boek gaan kopen”

Artemisia

Ja

Anne

Maar als je ze als webcomic leest dan scroll je gewoon door en dan is het zo van “lang verhaal dit”

Artemisia

[lacht] Nee dat. Ja

Anne

“Nee wacht ik zit nu in boek zes. Misschien is dat waarom het nogal een lang verhaal is” [artemisia lacht] maybe.

Artemisia

Misschien ja. Wellicht. Ja

Anne

Maar wij dwalen een beetje af.

Artemisia

Ja klopt, dus ik hoop dat jullie het leuk vonden om even weer een ander soort aflevering te horen en dat jullie deze boeken gaan lezen. Ik ga, dit zeg ik altijd, maar ik meen het wel oprecht. Ik ga denk ik in ieder geval, nou ja misschien dat ik ze wel allebei ga lezen, maar ik ga eerst Elatsoe aflezen.

Anne

Dat klinkt als een verstandig idee.

Artemisia

Ja. Ik ben wel redelijk dicht bij het einde, maar anyways. Ik hoop dat jullie van de boeken genoten hebben. Het zijn allemaal echte aanraders en dat jullie ook van de readathon gaan genieten, want daar hebben wij heel veel zin in.

Anne

Ja!

Artemisia

Ja, dus doe zeker mee. Geen druk, maar je kan ook met maar een dag ofzo mee doen en het is gewoon heel gezellig

Anne

Of gewoon over de hele twaalf dagen een boek lezen

Artemisia

Ja

Anne

Of een half boek lezen.

Artemisia

Ja echt alles is ok, we zijn niet strikt hierin.

Anne

Of webcomics lezen.

Artemisia

Dat zou echt heel grappig zijn als je gewoon voor alle twaalf de dingen webcomics gaat lezen.

Anne

Dat lukt vast wel.

Artemisia

Ja

Anne

Ik heb niet genoeg verstand van webcomics, maar

Artemisia

I mean op zich. Als ik naar onze ideeen, nee dan moet het wel lukken. Ik ken webcomics die meerdere van de prompts zeg maar

Anne

Ja en webcomics lees je snel

Artemisia

Precies

Anne

Herkenbaar bij het lezen van drie volumes van heartstopper in hooguit drie dagen

Artemisia

[lacht] amazing. Ja dus dat kan ook nog en heb daar veel plezier mee en dan hebben wij nu voor vandaag de aflevering gehad en hebben wij verder niet veel bijzonders te zeggen. Dus nog een fijne dag

Anne

Doei

Artemisia

Doei