Op Zoek Naar Een Queer Boek

image

Bekendmaking van onze Readathon

Vandaag kondigen wij onze readathon #LeesMetPride, aan! Van 12 Augustus tot 22 Augustus (world pride) kan je via instagram mee doen met onze readathon.

Anne

Welkom bij ‘op zoek naar een queer boek’, een podcast waar we jullie normaal gesproken boeken met lhbti+ personages aanraden. Ik ben Anne.

Artemisia

En ik ben Artemisia.

Anne

En vandaag gaan we even jullie geen boeken aanraden, maar een extra bonus aflevering omdat we nieuws hebben. Wij gaan namelijk een readathon organiseren.

Artemisia

Woo!

Anne

De readathon heet ‘lees met pride’ en het idee is om zoveel mogelijk boeken met lhbti+ personages te lezen. En we houden het tijdens world pride dus dat is 12 tot en met 22 Augustus. We hebben ook reading challenges verzonnen en instagram challenges. We hebben twee sets met reading challenges. En je kan kiezen of je een van de twee sets wilt doen of dat je ze allebei wilt doen. Of dat je gewoon kiest welke je leuk vindt van beide sets, dat mag ook. En verder mag je de challenges je er zo strikt aan houden als je wilt of er zo los aan houden wat je wilt. Het is vooral echt de bedoeling om iets leuks met zijn allen te doen en niet iets te doen met super strikte regels ofzo. Maar als je je er super strikt aan wilt houden en dat is wat je leuk vindt, dan mag dat natuurlijk ook. Je mag ook een boek gebruiken voor meerdere challenges. Ik kan geen twaalf boeken lezen in de- lacht. Elf dagen dat we hebben voor de readathon. Dus je mag zeker een boek gebruiken voor meerdere challenges. En ja dan begint Artemisia met onze eerste set met challenges en dat zijn de challenges die een beetje meer gefocuset zijn op diversiteit.

Artemisia

Ja klopt, dankje Anne voor de inleiding. De eerste challenge is om een boek van een schrijver van kleur te lezen, nou dat lijkt me vrij vanzelfsprekend wat we daar mee bedoelen dus daar zal ik niet te veel over zeggen. Dan de tweede challenge is een boek met een hoofdpersoon van over de veertig. Wat Anne al zei, je mag dus- je hoeft je niet heel erg strikt aan alles te houden dus je mag hier onsterfelijke mensen mee laten tellen. Dat hebben wij namelijk-

Anne

Zolang ze boven de veertig zijn.

Artemisia

Ja. Je moet natuurlijk niet ‘oh deze persoon is een vampier van in de twintig, dat telt niet’ maar als het een vampier van tweeduizend jaar oud is of tweehonderd jaar ofzo dan mag je dat mee laten tellen.

Anne

Dan eh is het boven de veertig.

Artemisia

Precies! Dus je mag het op die manier interpreteren, dat hebben wij namelijk bij sommige boeken ook gedaan. En dan de volgende is een boek met representatie voor iemand met een beperking of chronische ziekte. Wederom je mag dit heel breed interpreteren dus kies zelf gewoon wat voor beperking of chronische ziekte je wilt lezen- dat klinkt raar, wat voor boek over iemand met een beperking of chronische ziekte je wilt lezen. En dan een vrolijk boek- het hoeft niet te zijn dat er alleen maar vrolijke dingen gebeuren. Ehm als er bijvoorbeeld op een gegeven moment iets vervelends- zoals wij hebben red, white and royal blue gekozen en daar gebeurt natuurlijk ook niet alleen maar leuke dingen in , voor mensen die het al gelezen hebben. Maar overall is het een heel leuk en optimistisch boek zeg maar en daarom mag het mee tellen. Dus je hoeft niet dat het alleen maar leuke en mooie dingen gebeuren.

Anne

En als jij vrolijk wordt van fantasy waarin iedereen doodgaat dan eh dan stel ik vraagtekens bij waar jij vrolijk van wordt maar eh

Artemisia

Lacht. Nee precies wat Anne zegt, je mag dit helemaal vrij interpreteren. Als het iets is waar echt zo’n beetje iedereen depressief van zou worden maar jij vrolijk van wordt , hey you do you. En dan een non-fictie boek. Wij hebben hier ook poëzie onder verkozen. Dus dat kan je ook lezen, dat ga ik doen. Dan- en dan een klassieker. We bedoelen dus niet klassieker als in ‘zoveel jaar oud’ of overal door iedereen geaccepteerd als klassieker. We bedoelen ook dingen die echt als een klassieker aanvoelen en die hoeven dus niet heel lang geleden geschreven te zijn. We hebben bijvoorbeeld ‘Ash’ hier tussen en ‘George’.

Anne

En we bedoelen ook meer een boek wat voelt als een klassieker onder lhbti boeken dan een klassieker die in zijn algemeenheid voelt als een klassieker.

Artemisia

Precies. Het is meer belangrijk dat het binnen de eh de community zo’n erg belangrijk boek is dan dat het een klassieker is op hoe het normaliter wordt bedoeld als dat logisch klinkt. Dus ja dat zijn de opties- de diversiteit opties en ik hoop dat jullie hele coole boeken gaan uitkiezen, vast wel, ik ben erg benieuwd wat jullie gaan uitkiezen. Heel veel plezier alvast. En dan gaat Anne geloof ik de volgende challenges vertellen.

Anne

De andere set challenges zijn voornamelijk erg random. Dat zijn de soort challenges die ik persoonlijk altijd heel leuk vind bij een readathon. Dat je zoiets hebt van ‘dit voegt helemaal niks toe maar het is zoveel leuker om een of andere reden’. Sommigen zijn wel iets serieuzer, maar die hoor je vanzelf. Onze eerste random challenge is om een boek te lezen met een regenboog cover. En het mag een heel klein regenboogje zijn, het mag een- de hele cover mag regenboog zijn. Bijvoorbeeld zomerburen van Rianne Robben. Het heeft een regenboogje op de cover maar het is zeg maar een heel klein randje op de sokken van – die op de cover staan. Dat telt, maar je mag ook ‘this book is gay’ van Juno Dawson lezen, dat is echt een boek waarvan de hele cover een regenboog is. Van mij mag je ook best zeggen ‘dit landschap vind ik een regenboog’.

Artemisia

Lacht. Nice!

Anne

Eh interpreteer het hoe je dat zelf leuk vindt. De twee challenge is om een boek te lezen terwijl je een pride outfit draagt. Jij mag ook weer zelf bepalen wat een pride outfit is, dat kan super duidelijk met heel veel regenbogen zijn, als dat iets is wat jij wilt doen. Het kan ook een T-shirt zijn van je favoriete lhbti TV-show of

Artemisia

Ja.

Anne

Merch van iets anders met lhbti representatie of- wat voor jou als een pride outfit voelt.

Artemisia

Ja precies. Ik vind zelfs dat je flanel

Anne

Lacht

Artemisia

mag kiezen want dat is zodanig geaccepteerd als queer dat

Anne

Lacht. Zeker.

Artemisia.

Iedereen zo is van ‘oké, ja dat begrijp ik’. Like als je iets vindt waarvan je denkt ‘dit voelt echt queer voor mij’ dan trek het gewoon aan joh. Het is hoe jij het interpreteert en het gaat erom dat je plezier hebt.

Anne

Juist. Het derde challenge voor de random challenges is een boek wat je is aanbevolen. Dus ja. Het mag iemand in je persoonlijke leven zijn, het mag onze podcast zijn

Artemisia

Ja.

Anne

Wat voor jou werkt.

Artemisia

Precies.

Anne

En waar jij zin in hebt. De vierde challenge is een boek in een genre wat je normaal niet zo vaak leest. Spreekt vrij voor zich denk ik. De vijfde is herlees een favoriet lhbti boek. Dus- daar heb ik ook echt heel veel zin in.

Artemisia

Oja echt dat gaat echt heel leuk zijn.

Anne

Ik neem daar niet genoeg de tijd voor.

Artemisia

Ik ook niet.

Anne

Dus neem de tijd om een keer een boek te herlezen.

Artemisia

Jaa.

Anne

En de laatste reading challenge is om een boek te lezen over een deel van de lhbti+ gemeenschap waar jij niet zo vaak over leest. Dit is een soort van geïnspireerd op heel veel boodschappen van ‘lees niet alleen maar boeken over homo mannen en lesbiennes’. Maar ik merk zelf dat dat niet persé de boeken zijn die ik heel veel lees. Dus ik wilde meer zeggen van weet je wel ‘zorg voor een beetje diversiteit’ maar ook ‘hou een beetje rekening met wat je zelf leest’. Volgens mij lees ik bijvoorbeeld veel meer boeken over bi vrouwen dan welke andere identiteit dan ook. Dus voor mij zou een boek met een biseksueel hoofdpersoon of in ieder geval een biseksuele vrouw niet tellen. Maar als jij iemand bent die wel veel meer boeken leest met homo hoofdpersonen of lesbische hoofdpersonen dan zal een boek met een biseksueel hoofdpersoon dus wel tellen. Het hang gewoon af van wat jij veel leest.

Artemisia

Inderdaad.

Anne

Mocht je nu zoiets hebben van ‘ik wil heel graag meedoen met alle challenges maar ik heb geen idee wat ik daarvoor kan lezen’, op instagram gaan we de komende twee weken iedere dag een foto posten met boeken die wij aanbevelen voor iedere challenge. Voor sommige posts zijn dat er een stuk meer dan voor anderen.

Artemisia

Lacht.

Anne

Ehm. Er zijn een paar challenges waar wij ook gewoon- die wij ook nodig hadden om eh diverser te lezen.

Artemisia

Dat is erg waar.

Anne

En voor sommige challenges hebben we wel veel boeken.

Artemisia

Hey ik heb trouwens nog een paar lijsten, zal ik die op een gegeven moment ook ergens neerzetten?

Anne

Oehh dat kan ook nog. Misschien vullen de foto’s ook nog wel aan met lange captions met nog meer aanbevelingen.

Artemisia

Ja. Of misschien dat ik een google document ofzo maak dat voor jullie makkelijk te bereiken is.

Anne

Oh dat kunnen we ook nog doen, dat we er een google document van maken dat mensen daar ook zelf aan kunnen toevoegen.

Artemisia

Ja, dat zou super gaaf zijn toch.

Anne

We gaan hier nog even over nadenken maar er zijn genoeg ideeën in ieder geval.

Artemisia

Inderdaad.

Anne

Als we besluiten om een google document te maken dan denk ik dat we dat op onze website zetten.

Artemisia

Ja nee dat lijkt me een heel goed idee, dat lijkt me de beste plaats.

Anne

Maar dan laten we dat ook wel op onze social media weten, dat we dat gemaakt hebben en dan moet ik dat eerst nog even met mijn broertje overleggen.

Artemisia

Oja natuurlijk want die moet het dan in de website zo instellen dat we dat er aan kunnen toevoegen ja.

Anne

Inderdaad.

Artemisia

Dat is helemaal waar.

Anne

Maar dat was alles over de reading challenges. En dan nog wat informatie over de instagram challenges.

Artemisia

Inderdaad. We gaan dus ook instagram challenges doen en wat we daarmee combineren is een gift away van een boek onder 25 euro.

Anne

Wat wel een lhbti boek moet zijn overigens. Maar verder mag je kiezen.

Artemisia

Dat is waar. Even om nu duidelijk te zijn : het moet een lhbti+ boek zijn, dat is wat echt moet. Verder mag je kiezen , wat voor boek dan ook, zolang het maar onder de 25 euro is. Wil je in het Nederlands een boek hebben , kan dat. Engels, whatever.

Anne

Zolang de boekwinkel waarbij we het bestellen het heeft. Als we het niet kunnen vinden dan ehm laten we je het weten want ‘sorry de boekwinkel heeft het niet, kun je een ander boek uitkiezen’.

Artemisia

Ja inderdaad. Dus misschien moet je een top drie ofzo maken? Gewoon voor de zekerheid. Want dan hoeven wij niet, als het zou gebeuren dat ze het niet hebben, je steeds te mailen en dan loopt het allemaal wat soepeler. Maar ehm we gaan dat dus bij queer boekwinkels bestellen. Als jij in Nederland woont, dan gaan wij dat bij Savannah B bestellen. Als jij in België woont, bij Kartonnen Dozen. En als je ergens anders woont dan moet je ons maar gewoon mailen of DM’en en dan – als je dan zou winnen dan regelen we het dan wel. Als je weet ik wat in Frankrijk ofzo woont.

Anne

Ja dan verzinnen we een oplossing tezijnertijd.

Artemisia

Dus denk niet ‘ik ga niet meedoen want ik woon niet in Nederland of België’- dat hoort geen probleem te zijn, of we gaan in ieder geval erg ons best doen.

Anne

Desnoods dan gebruiken we bookdepository ofzo.

Artemisia

Ja. En verder eh gaan we – de manier waarop je kan winnen, is trouwens dat we het gaan verloten en je kan dus – je maakt meer kans als je aan meerdere challenges meedoet. Iets om in je achterhoofd te houden: je hoeft niet aan alle challenges mee te doen, maar per challenge heb je wel meer lootjes zeg maar.

Anne

Ja. Iedere challenge die je meedoet, telt gewoon als een extra lootje in de loterij om het boek

Artemisia

Te winnen, ja. Dus ik zou aanraden ‘doe meer mee’ maar het is natuurlijk als je geen tijd hebt of het leuker vindt om een keer mee te doen dan moet je dat helemaal zelf weten. Maar ik dacht ‘ik zeg het er even bij want dan- ‘

Anne

Of er is een keer een challenge dat je zoiets hebt van ‘ik weet echt niet wat ik hiermee moet’ of eh ‘ik vind het geen leuke challenge’. Dan hoef je niet mee te doen, dan wacht je gewoon tot de dag erna.

Artemisia

Ja precies. Dus je bent helemaal vrij om te kiezen waar je aan mee doet. Maar goed dat was dus geloof ik alles wat wij te bespreken hadden.

Anne

Misschien ook nog even handig om er duidelijk bij te zeggen: de instagram challenges gaan we iedere ochtend-

Artemisia

Oja slim.

Anne

ter plaatse op instagram zetten. En ze tellen mee tot het eind van de readathon. Ik denk dat we wel even duidelijk op onze instagram zetten wanneer precies we lootjes gaan trekken maar tot het moment dat we lootjes trekken, kun jij voor iedere challenge meedoen. Dus als jij op dinsdag denkt ‘ik heb die van maandag gemist’ dan kun je ook nog die van maandag op dinsdag online zetten, dat is ook prima.

Artemisia

Ja daar zijn we absoluut niet streng over ehm want we zijn sowieso niet-

Anne

Ik bedoel als we de lootjes al getrokken hebben dan eh kan dat natuurlijk niet meer.

Artemisia

Nee maar dat is het enige. En zoals Anne al zei, we gaan gewoon duidelijk zeggen als we de lootjes aan het trekken zijn dus dan weet je dat het dan niet meer mee telt. Maar afgezien van dat kan je gewoon meedoen met de challenges wanneer je wilt. En sowieso- ik geloof dat dit inmiddels wel heel erg duidelijk is- maar echt we zijn er serieus over dat je niet zo streng hoeft te zijn, als je het leuker vindt om een beetje wild te gaan.

Anne

Maar als je wel heel streng wilt zijn en dat is wat jij leuker vindt dan wees heel streng en doe een poging om twaalf verschillende boeken te lezen die zich heel erg strikt aan alle reading challenges houden.

Artemisia

Ja dat zou ook heel gaaf zijn. Dan ben ik echt onder de indruk, als jij-

Anne

Ja ik ook. Als jij twaalf boeken gelezen krijgt in elf dagen. Dat is indrukwekkend.

Artemisia

Wacht, Anne. Ik ben tijdens de readathon misschien in Zwitserland. Als ik in Zwitserland ben, gaat het me lukken denk ik om twaalf verschillende boeken te lezen.

Anne

Ja, dat lijkt me echt hilarisch als dat je lukt.

Artemisia

Ja toch?

Anne

Ik ben echt heel benieuwd wat dat wordt.

Artemisia

Lacht. Ja. Oh my gods, dat zou geweldig zijn.

Anne

Ik ga geen poging doen om twaalf boeken te lezen, ik heb – volgens mij is mijn plan om vier boeken voor mijn verjaardag te vragen die alle challenges hebben. Ik heb nog geen regenboog. Dat is de enige die ik nog moet verzinnen. Maar voor de rest, vier boeken die alles hebben.

Artemisia

Uh, ik heb er zoveel zin in.

Anne

Ik ook. We hopen dat jullie er ook heel veel zin in hebben in ieder geval.

Artemisia

Ja dat hopen we heel erg en we zijn heel benieuwd wat jullie gaan doen en ehm ja. Dan hou de instagram- hou in ieder geval onze social media in de gaten en dan komt het altijd goed en alvast heel veel plezier gewenst.

Anne

Jaa.