Op Zoek Naar Een Queer Boek

image

Heksen, tovenaars & andere magiers (Afl. 14)

Vandaag hebben wij weer een genre aflvering: we gaan namelijk op zoek naar heksen, tovenaars en andere magiërs.

Anne

Welkom bij op zoek naar een Queer boek, een podcast waar wij jullie boeken met LHBTI personages aanraden. Ik ben Anne.

Artemisia

En ik ben Artemisia.

Anne

Soms doen wij dit naar aanleiding van verzoeken , die kunnen jullie achterlaten op onze website www.queerboekpodcast.nl. Op de website kun je ook transcripties van iedere aflevering vinden, een lijst met alle boeken die we genoemd hebben per aflevering en de trigger warnings voor de boeken die we genoemd hebben in die aflevering. En andere weken doen we een aflevering op basis van een thema en dat is ook de aflevering van vandaag. En vandaag is het thema heksen.

Artemisia

Yay!

Anne

Ik ben heel benieuwd naar welke boeken jij gekozen hebt.

Artemisia

Dankje. Ik ben ook heel benieuwd naar de jouwe. Mijn eerste boek is een boek dat echt voor mij gemaakt lijkt te zijn dus ja ik heb dit volledig gebaseerd op mijn eigen smaak.

Anne

Tuurlijk.

Artemisia

Lacht. You know, ehm

Anne

Dat is ook altijd wat ik doe hoor.

Artemisia

Oké gelukkig, ik ben niet alleen. Eh het eerste boek heet The Sting of Victory. En het is van een serie. En de serie heet Fallen Gods. Nou dat trok mijn aandacht natuurlijk al want ehm

Anne

Natuurlijk

Artemisia

Iedereen die dit vaker luistert, weet dat ik een obsessie met goden heb. En de auteur is trouwens S.D. Simper. Het verhaal gaat dus een beetje over een vrouw , Flowridia, en zij is een heks. En haar leven is niet zo leuk verlopen en dan op een gegeven moment krijgt ze een baan met de koninklijke familie. En dan lijkt het allemaal wat beter te gaan. En dan heeft ze eindelijk een plek. Alleen dan krijgt ze iets met Lady Ayla , Ayla geloof ik, Darkleaf. Alleen die- van wat ik begrepen heb, van wat ik begrepen heb van de paar recensies die ik heb gelezen en de beschrijving zelf is dat die relatie ehm een beetje niet zo goed is. Want die Ayla wordt dus ook steeds meer een soort van villain. Hoe het beschreven wordt is ‘yet when Ayla’s legacy as a monster evolves, Flowridia sees only the tender soul hiding beneath’. Dus het gaat een beetje daarover en dan komt er ook nog een godheid die probeert om de wereld te weer te krijgen zoals het vroeger was. Een beetje hun macht terugpakken denk ik. En

Anne

Ah.

Artemisia

Ja. En dan zijn er dus allerlei andere goden en dan wordt ze, die Flowridia wordt daar ook nog bij- Flowridia wordt daar ook nog bij betrokken dus het gaat een beetje over die soort dingen. En is ook zo’n beschrijving van ‘when faced with monstrosity, become the greater monster. The sting of victory will fade with time’. En dat vond ik een hele mooie, intrigerende zin dus ik dacht echt van ‘oh deze relatie is volgens mij heel intrigerend’ en er is een soort van thema van wat is een monster en alles dus ja. En dan natuurlijk de goden. Dus ik dacht ‘dat is wel heel gaaf’. En Flowridia is natuurlijk heks dus daar komt het heksen gedeelte in terug.

Anne

Het klinkt inderdaad wel echt als een boek voor jou.

Artemisia

Dankje.

Anne

Ik vond het echt moeilijk deze, omdat ik der- ik had zoiets van ‘oja natuurlijk heksen, daar zijn echt super veel boeken van’. Maar vervolgens kwam ik erachter van ‘ja maar zijn er boeken van die ik daadwerkelijk echt heel gaaf vond’. En dat was iets minder.

Artemisia

Dat is lastig.

Anne

Gewoon puur omdat ze niet echt in een genre zijn waar ik van hou, dat is niet perse omdat alle heksen boeken slecht zijn ofzo. Dat zijn ze zeker niet. Ze zijn gewoon niet zo mijn ding.

Artemisia

Valide.

Anne

Maar daarom dacht ik dat het misschien grappig was om een boek wat ik echt heel lang geleden gelezen heb.

Artemisia

Lacht.

Anne

En dat is de ‘Gemma Doyle ‘ trilogie van Libba Bray. Ik weet niet meer precies wanneer ik – wanneer ik dit gelezen heb maar ik was dus net even aan het kijken en het is in ieder geval voor dat- voor 2015 geweest dus dat is flink even geleden. En de queer rep is ook niet heel in deze serie. Volgens mij is het nog – het is niet de hoofdpersoon en het is echt pas in boek drie volgens mij, van wat ik me vaag kan herinneren. Maar ik vond het toendertijd wel echt hele gave boeken. En het gaat over iemand die dan naar een naar een kostschool gaat in – ik weet niet meer welke eeuw- in Engeland en dan erachter komt dat ze naar een of ander rijk kan reizen. En het is erg cool. En dan zijn er ook nog allemaal problemen op die kostschool met – mijn herinneringen ervan zijn niet altijd even goed. Lacht. Omdat het natuurlijk echt al minstens zes jaar geleden is dat ik het boek heb gelezen. Ehm

Artemisia

Heel erg valide.

Anne

Maarja. Er is ook een Nederlandse vertaling van, ik heb het in het Nederlands gelezen. Daar is het een trilogie met vier boeken. In het Engels niet. Want logica.

Artemisia

Zijn er in het Engels gewoon drie boeken?

Anne

Ja, je hebt in het Nederlands 3A en 3B.

Artemisia

Dat voelt raar.

Anne

Ja. Ik vond het toendertijd ook niet logisch, maar ik denk dat het gewoon een heel dik boek was ofzo.

Artemisia

Ahhhhhh.

Anne

Maarja, dat was mijn eerste keus, denk ik. Ik denk

Artemisia

Super leuk.

Anne

dat ik niet meer erover wilde zeggen.

Artemisia

Het kinkt echt intrigerend. En ik vind het ook heel grappig dat jij het zo lang geleden hebt gelezen.

Anne

Dat leek me ook wel grappig, om er gewoon een keer iets in te gooien waarvan je zoiets hebt van ‘dit is zo lang geleden’.

Artemisia

Ja. Oh my gods. Mijn tweede boek is Reverie. Eh geschreven door

Anne

Ohhhh.

Artemisia

Ryan La Sala. Die ken je ?

Anne

Ik heb hem voorbij zien komen.

Artemisia

Ah, dat is logisch. Het is namelijk volgens mij best wel een bekend boek. De andere is dus niet zo bekend geloof ik , wat ik jammer vind want het klinkt zo gaaf en het heeft hele complexe thema’s geloof ik. En het had ook echt enorme hoge rating.

Anne

Oh!

Artemisia

Ja, dat zie je niet vaak. Ehm maar goed. Reverie is een heel ander soort verhaal opzich. Reverie gaat over een jongen, Kane, en hij wordt half dood in de rivier gevonden en heeft amnesia. En er is dus een heel mysterie want de wereld lijkt opeens heel anders te zijn. Zelfs de realiteit lijkt anders te zijn. Dan komen er dus drie mensen die die nauwelijks kent en die zeggen dat ze zijn vrienden zijn en de enige mensen die hem kunnen helpen om er achter te komen wat er nou aan de hand is. En wat ik heel gaaf vond, de reden dat ik het heb gekozen, is niet zozeer de intrige die er tussen zit, hoewel ik dat ook cool vind, maar omdat er blijkbaar een soort andere realiteiten steeds ontstaan. Dat er een gym in een tempel verandert. En like een historisch huis dus een huis uit , in de stijl van twee eeuwen geleden of twee eeuwen geleden gebouwd wordt een Victoriaanse eh Romance , dat soort dingen. En dat vond ik een interessant concept.

Anne

Ja.

Artemisia

Dus ik dacht dit wil ik wel. En blijkbaar is het gewoon echt heel origineel en dat vind ik ook wel leuk dus ik ben heel – ik denk dat het , ik denk wel , word of warning, dat is ook wat ik in de recensies zag: of je gaat het echt helemaal fantastisch vinden of je gaat het haten. Ik denk niet dat er echt heel veel middle ground is.

Anne

Ja. Het voelt wel echt als zo’n boek , dat je de omschrijving dan vertelt, ik heb echt zo van ‘ik had echt geen idee dat dat boek- dat dat was waar het boek over ging.

Artemisia

Grinnikt.

Anne

Het voelt echt als zo’n boek dat je dan voorbij ziet komen waarvan niemand daadwerkelijk zegt waar het over gaat.

Artemisia

Ja. Nee, dat is een valide observatie. Dat is ehm ja. Ik had er, ik had er nog nooit van gehoord geloof ik, maar het lijkt me heel gaaf. Maar nogmaals, ik denk wel echt dat het heel erg persoonlijk is of je het juist cool gaat vinden of niet. Ook omdat de stijl, de schrijfstijl, blijkbaar best wel een soort van creative writing achtig is. Dat soms af kan leiden van wat er aan de hand is, al helemaal omdat het plot blijkbaar een beetje ingewikkeld is. Dus, nogmaals, ik denk dat het echt heel persoonlijk is of je dit boek nou heel gaaf gaat vinden of niet maar ik denk dat het wel een heel cool boek is. Oh en – volgens mij is het Barnes & Nobles maar ik zal dit nog even controleren. Maar een boekwinkel heeft ook een hele gave editie ervan, met tekeningen van de schrijver en een soort van samenvatting – of niet echt een samenvatting, maar een soort van hulp voor het plot omdat het een beetje ingewikkeld is en nog wat extra informatie over de wereld of zoiets. Dus

Anne

Ik had echt nooit speciale edities van boeken eigenlijk.

Artemisia

I mean ik ook niet heel vaak, ik heb een paar keer boeken met handtekeningen ofzo gehad geloof ik.

Anne

Ik ook dat, ik heb een boek waar een handtekening in staat maar die is daar zeg maar ingedrukt

Artemisia

Oh right, ja

Anne

En dat is het volgens mij. Lacht.

Artemisia

Na, dat is valide.

Anne

Daar houdt de speciaalheid van mijn boek wel op.

Artemisia

I mean, ik heb ook niet echt speciale edities hoor, maar ik kwam dit toevallig tegen en ik dacht ‘oh dit is misschien wel cool dat mensen weten dat dit bestaat’.

Anne

Ja. Ik heb sowieso het idee dat die veel moeilijker te krijgen zijn als je niet in Amerika woont.

Artemisia

Dat kan ik me voorstellen ja.

Anne

En sommigen als je niet in Engeland woont. Maar volgens mij voornamelijk als je gewoon niet in een Engelstalig land

Artemisia

Ja dat is wel vaak zo helaas.

Anne

Het andere boek wat ik had gekozen The Witchboy van Molly

Artemis

Oh!

Anne

Ostertag. En ik wist niet – ik kon niet vinden of dit nou expliciet queer was want het staat overal wel aangegeven als queer maar dan kan ik vervolgens nergens vinden wat dat dan zou zijn. Want het gaat over een jongen uit een familie waar jongens zijn shapeshifters en meisjes zijn heksen. En hij heeft

Artemisia

Oh cool

Anne

Veel meer talent voor hekserij dan voor shapeshiften. En dat vindt die ook veel leuker. En het gaat dus over dat soort dingen. En het is een kinder graphic novel. En ik ben er echt heel benieuwd naar.

Artemisia

Ja ik ben het ook tegengekomen. En het lijkt me ook wel- ik heb er verder niet heel veel naar gekeken waar het überhaupt echt over ging overigens maar het was wel, het zag er schattig uit.

Anne

Ja. Het voelt echt alsof het zo schattig zou zijn.

Artemisia

Ja. Oh my god dat is zo leuk. Het is echt heel fijn. Ook wel leuk dat het een grafische eh – wow ik kan dit goed zeggen zeg – een soort van stripboek is want het is ook wel leuk voor de variatie enzo. En als je dan even snel- iets snels wilt lezen dan

Anne

Ja het voelt echt als iets dat zo snel zou zijn om te lezen. Sowieso zijn graphic novels dat altijd wel maar weet je wel, iets voor kinderen is natuurlijk ook altijd al snel en

Artemisia

Nee, klopt. Dus het is dubbel snel en dat is misschien inderdaad ook wel fijn. Want ik denk – bijvoorbeeld reverie ga je waarschijnlijk lang over doen want dat klinkt echt als een complex boek. Waar je dus

Anne

Ja

Artemisia

Misschien niet heel makkelijk doorheen leest. Dus het is wel fijn dat er een soort van balans is. En ik weet niet hoe het met jouw andere serie zat, of dat

Anne

Dat is echt te lang geleden , het zijn natuurlijk wel meerdere boeken.

Artemisia

Oja dus dan moet je – hey het blijkt dus

Anne

Dus door de drie of de vier

Artemisia

Boek drie pas.

Anne

Boeken heen bent, dat duurt gewoon even.

Artemisia

Ik zit me trouwens te proberen te bedenken wat , of ik weet wat voor rep reverie is want bij de eerste was het natuurlijk gewoon sapphic aangezien de twee vrouwen een relatie krijgen. En het ook voor een groot deel over die relatie gaat. Maar ik weet eigenlijk niet precies wat de reverie queer rep is, moet ik eerlijk zeggen.

Anne

Zou ik ook niet weten.

Artemisia

Wacht, laat me dit anders even snel opzoeken, maar – Ah! Er zijn meerdere queer personages gewoon.

Anne

Ah, nice!

Artemisia

Dus het is best wel veel queer. Het wordt ook beschreven als ‘Ryan La Sala’s eerste boek, reverie: queerness is macht’. Ik weet niet

Anne

Nice.

Artemisia

Of dat de juiste vertaling is van ‘power’ in dit geval maar lacht.

Anne

Ja hé, dingen snel vertalen dat is niet altijd een goed idee.

Artemisia

Het is dus heel erg queer blijkbaar en er zijn verschillende soorten queer. Oh wat misschien ook wel belangrijk is om nog even op het einde , sorry dat ik dat net niet zei, te vermelden is dat - ik was vergeten het te vermelden- is dat de soort van slechterik is blijkbaar een drag queen villain. Ik weet niet wat ik hierbij moet vinden.

Anne

Hmm.

Artemisia

Ik weet niet, het klinkt iets ,dat me of goed gedaan kan zijn of op de een of andere manier- ik weet niet waarom maar ik heb het idee dat dit problematisch ergens zou kunnen zijn.

Anne

Ja maar dat sowieso, dat voelt wel gewoon iets als – weet je wel, het feit dat Ursula gebaseerd is op een drag queen, dat soort dingen.

Artemisia

Ja, ja precies, daar zat ik ook aan te denken. Iemand anders zette slechterik weer tussen aanhalingstekens dus misschien dat er een of andere grote ontknoping is, dat het blijk dat het toch anders zit. Maar , ja, blijkbaar zijn er heel veel queer personages, dat scheelt ook hopelijk hebben we ook allerlei soorten queer.

Anne

Nice. Wat ik ook echt moeilijk vond aan deze lijst voor vandaag was dat er gewoon boeken waren waarvan ik zoiets had van ‘dit hoort er eigenlijk gewoon in

Artemisia

Hm-hm

Anne

Zoals cemetery boys.

Artemisia

Cemetery boys valt ook onder hekserij.

Anne

Daarom. Alleen het was gewoon zo van ‘ja maar het voelt niet alsof ik de juiste persoon ben om enthousiast te zijn over cemetery boys’. Lacht.

Artemisia

Nee dat- ik zou eerder enthousiast zijn over

Anne

Ja

Artemisia

Cemetery boys. Dat is meer mijn ding denk ik .

Anne

Ja.

Artemisia

Wat vond je van dat ene boek dat ik je had toegestuurd.

Anne

Oh dat boek. Ehhh , nah, ik weet niet. Het is gewoon zo’n boek dat ik heb zien komen maar me gewoon niet zo heel erg trekt. Volgens mij trekken heksen mij gewoon niet zo heel erg, is de conclusie waar ik toe gekomen ben. Ook al had ik daar geen idee van.

Artemisia

I mean, goed om dingen uit te vinden over jezelf.

Anne

Lacht. I guess.

Artemisia

Dan weet je ook wat je niet hoeft te kopen weet je.

Anne

Ja nouja sowieso heb ik dat wel redelijk meestal maar

Artemisia

Dat is goed, als je daar duidelijkheid in hebt. Maar goed ik geloof dat dat al onze boeken waren en alles wat we over onze boeken wilden zeggen?

Anne

Ja, het is echt een korte aflevering vandaag

Artemisia

Ja.

Anne

Geloof ik.

Artemisia

Maar ook echt, echt heel kort. Misschien ook omdat ik het idee heb dat ik heel snel praatte bij mijn eerste boek, sorry jongens.

Anne

Soms heb je dat soort dagen.

Artemisia

Ja dat is ook wel weer waar. Ik kan wel kijken of ik het langzamer kan maken met editen maar we gaan zien. Maar goed dat was

Anne

Maar anders spelen mensen het toch alleen maar versneld af volgens mij.

Artemisia

Ja dat is waar, fair enough. Maar goed dat waren dus heksen boeken. Ik hoop dat jullie het leuk hebben gevonden, ik vond het in ieder geval heel leuk want ik ben wel gek op heksen.

Anne

Lacht.

Artemisia

En ik denk dat ik ook nog wel een lijst ga maken die op onze instagram komt, dat is wel oké toch?

Anne

Ja dat is altijd handig.

Artemisia

Ja toch? En volgens mij vinden mensen heksen ook echt leuk dus dat is denk ik wel een leuke lijst. Dus ik ga nog een lijst maken, die komt op een gegeven moment op instagram, ik weet nog niet precies wanneer. Ik ben nu ook nog met de andere lijst bezig trouwens, die dinsdag online komt- dus dinsdag 9 Maart overigens want wij nemen onze afleveringen natuurlijk op andere tijden op. Maar

Anne

Van tevoren want studeren is druk

Artemisia

Ja

Anne

En ruimte om, speling om dingen te kunnen doen enzo.

Artemisia

Precies. Maar goed die lijst zien jullie dan ook nog verschijnen, het enige wat ik daarop echt kan zeggen, is hou instagram in de gaten. En ja verder hebben we niet heel veel die we nog moeten zeggen geloof ik.

Anne

Nee.

Artemisia

Dus dat was het en ik hoop dat jullie genoten hebben.

Anne

Tot de volgende keer.

Artemisia

Tot de volgende keer. Doei!