Op Zoek Naar Een Queer Boek

image

Informative boeken voor hetero's (Afl. 13)

Vandaag gaat onze aflevering over boeken met draken en saffische relaties, en informatieve boeken voor heteros. Bedankt iedereen die een verzoek heeft ingestuurd!

Artemisia:

Welkom bij op zoek naar een queer boek. De podcast waar wij jullie helpen om queer boeken te vinden. Ik ben Artemisia

Anne

En ik ben Anne

Artemisia

En wij hebben laatst iets veranderd aan onze podcast, dus nu hebben we twee verschillende soorten afleveringen. Een aflevering waarbij wij nog zoals voorheen op verzoeken reageren en een aflevering waarbij we zelf een thema kiezen en dan in dat thema naar boeken gaan zoeken om jullie aan te raden. Vandaag is een verzoeken aflevering, dus dat betekend dat we reageren op verzoeken die zijn ingestuurd. Als jij een verzoek wil insturen kan dat op onze website. www.queerboekpodcast.nl en overgens vind je daar ook de transcripties die we van iedere aflevering maken, dus je kan ook gewoon heel gemakkelijk die vinden. Je vind ook alle boeken die we bespreken daar. Je hoeft niet op te schrijven welke titels we bespreken, want het is heel makkelijk terug te vinden op de website en uiteindelijk hebben we ook nog de trigger warnings daar en soms zijn deze incompleet, maar daar zijn we wel altijd mee bezig en je kan ons ook trigger warnings insturen als jij iets specifieks hebt, waar wij waarschijnlijk niet aan denken dat het een trigger warning kan zijn. En nu vandaag begint Anne geloof ik met het eerste verzoek.

Anne

Ja en het eerste verzoek van vandaag komt van Jana en zij is op zoek naar een boek en dat kan zowel in het Nederlands als in het Engels zijn en zij schrijft ons “Ik zou graag een boek, serie mag ook, willen lezen waarin draken voorkomen. Het soort maakt niet uit. Het mag evil draken zijn zoals Smaug of [twijfelachtig] Targaryen-draken [weer normaal] of drakenbuddies, vrienden, rijders. Ehm en daarnaast ook een lesbische relatie.” Dan merk je ook wel gelijk dat ik niet veel fantasy lees want ik heb echt geen idee wat al die soorten draken zijn.

Artemisia

[lacht] Smaug is lord of the rings en de tweede was van game of thrones van het huis van Targaryen.

Anne

Ik gokte bij de tweede inderdaad wel game of thrones.

Anne

Jeej. Goed gedaan.

Anne

Goed he. Zegt dat iets over hoeveel ik van die dingen weet? Waarschijnlijk. Ik heb geen idee. Ik vond deze dus ook best wel lastig, gewoon omdat ik dus niet zoveel fantasy meer lees en de fantasy die ik wel las was YA en er zijn niet zo veel, ik bedoel, draken zijn, voelt als zo’n klassiek fantasy ding, wat dan niet eens zo heel vaak voorkomt.

Artemisia

I mean. Het komt wel best wel vaak voor, en ook steeds meer queer dingen gelukkig, want het is wel erg als het te erg ik het klassieke blijft hangen en het alleen maar, you know.

Anne

Ja

Artemisia

Straight, witte, heteroseksuele mensen zijn, maar het begint wel steeds meer te komen.

Anne

Gelukkig.

Artemisia

Als iemand die wel heel veel fantasy leest.

Anne

Dat was inderdaad wel altijd de fantasy die ik las, toen ik nog wel fantasy las, maar het boek waar ik dus mee kwam voelt echt als een klassieker van het lesbiennes met draken. Is het een genre? Het is geen genre.

Artemisia

Het zou het wel moeten zijn though.

Anne

[lachen] Ja. En dat is Priory of the orange tree van Samantha Shannon. Dis is een standalone fantasy, dus het is maar een boek en dan ben je klaar met de serie, wat misschien wel fijn is als je een keer fantasy voor volwassenen wil lezen, maar niet meteen in de weet ik het hoeveel delen en eeuwig moeten wachten tot er eindelijk een keer een vervolg komt enzo. Daaraan wil beginnen. Dis is gewoon een los boek en het duurt wel even voordat je erin zit, maar volgens mij past dat eigenlijk wel heel goed bij fantasy voor volwassenen. Eh. Dus de eerste 100 pagina’s heb je geen idee wat er aan de hand is, maar op een gegeven moment begint dat te komen en het is echt een boek van 800 pagina’s dus er is nog best wel. Er is genoeg boek over als je de eerste 100 pagina’s geen idee hebt wat er gebeurt. 700 pagina’s heb je wel een idee wat er gebeurt. En het gaat over. Het is echt een hele uitgebreide wereld met verschillende groepen mensen die verschillend tegen draken aankijken en die mythologie op hele andere manieren geïnterpreteerd hebben en dat soort dingen, wat heel interessant is. Er is zeg maar een mythe van hoe het koningshuis in een van de rijken is ontstaan en hoe dat rijk er zelf tegenaan kijkt is heel anders dan hoe een van de andere hoofdpersonen er tegenaan kijkt en voor hun zijn draken ook evil, maar er is ook een ander koninkrijk waar ze zoiets hebben van nee dit soort draken zijn evil, maar onze waterdraken zijn niet evil. Dus het is echt heel erg uitgebreid en je hebt allerlei verschillende groepen mensen die uit hele verschillende omgevingen komen die dan instersecten met elkaar enzo, dus het is echt heel cool volgens mij als je houd van fantasy. Welk boek had jij uitgekozen?

Artemisia

Ehm, de boeken die ik had uitgekozen zijn meerdere. Ook omdat, ik ben bevriend met Jana, dus ik heb een redelijk idee van wat voor boeken zij graag leest en ik wilde het liefst niet alleen wat ze in haar verzoek heeft gezegd, maar ook wat ik weet van, you know, bevriend met haar zijn en samen met haar schrijven en dat soort dingen wat zij leuk vind. Daar ben ik ook naar op zoek gegaan en toen heb ik uiteindelijk een paar boeken gevonden waarvan ik het het meeste vond kloppen en ik ga daar nog een lijst van maken, dus het hoofdboek waarvan ik echt wel ga denken. Waarvan ik echt dacht dat Jana het leuk zou vinden is Inkmistress van Audrey Coulthurst. Die ken jij geloof ik ook, want het is best wel een bekend boek.

Anne

Ja. Ik wist alleen niet dat er draken in zaten.

Artemisia

Ja, nou ja. De draak zit hier in een beetje een rare manier derin, want het gaat dus over Asra en zij is een demigodin en zij heeft een hele, zij heeft een vermogen om de toekomst te bepalen door middel van magie en daar zitten ook nog allemaal dingen aan verbonden, wat ik wel fijn vind, want zo’n hele grote magie kracht, maar geen zeg maar limieten vind ik altijd vervelend, maar hier lijkt het wel heel goed gedaan met limieten. Maar ehm, op een gegeven moment, zij heeft dus ook een vriendin, als in een girlfriend, niet gewoon iemand met wie ze bevriend is.

Anne

[lachend] dat is altijd zo lastig.

Artemisia

[lachend] ja. Hoe maak je het duidelijk wat voor soort vriendin ik hier bedoel.

Anne

Ja

Artemisia

Maar die vriendin, die heet Ina en op een gegeven moment wordt haar dorp dus bedreigd en dan vraagt ze Asra om hulp, dat gaat mis en Ina’s familie gaat dood. Jikes.

Anne

Aw

Artemisia

En dan wordt ze dus helemaal geobsedeerd door het idee van wraak. Ze heeft ook niet door dat Asra de reden was waardoor het fout gegaan is.

Anne

Ah.

Artemisia

Ze denkt dat iemand anders schuld is en wat ze, deze mensen in die wereld kunnen doen is eh. Een bepaalde vorm aannemen als tweede vorm zeg maar. Ik weet niet of ik dit goed uitleg, maar dan kiest Ina dus als haar tweede vorm draak en dat is hoe er draken in voorkomen, dus het is een beetje valsspelen van mij, want het is. Nou ja, dat mag.

Anne

Op zich het is een draak.

Artemisia

Ja, maar waarom ik deze leuk vond was omdat Jana houd heel erg van magie systemen en worldbuilding enzo.

Anne

Ah

Artemisia

En dat lijkt hier echt heel erg aanwezig te zijn en met eh het heet manifest, hoe ze, die tweede vorm zeg maar, dat lijkt heel erg aanwezig te zijn. Qua dat er goden en alles zijn, dat lijkt heel erg aanwezig te zijn en Asra’s eigen magische krachten lijken ook wel, wat ik gehoord heb, ook goed ontwikkeld te zijn. Dus ik dacht dat zou Jana waarschijnlijk heel leuk vinden en ik wil er nog wel even bij vermelden dat de hoofdpersoon is bi en de lesbische relatie die erin voorkomt gaat op een gegeven moment geloof ik uit ofzo en dan komt ze een jongen tegen en dan eindigt ze met die jongen. Dus de lesbische relatie is niet voor het hele boek, wat ik gehoord heb, maar het is wel heel cool dat dit zo gaat, want we hebben ook echt bi mensen nodig die ment mannen eindigen, dat dat ook

Anne

Of bi vrouwen die met mannen eindigen en bi mannen die met vrouwen eindigen enzo.

Artemisia

Jep. Wat zei ik? Bi mensen?

Anne

Oh, bi mensen die met mannen eindigen en

Artemisia

Oh ja zo bedoelde ik het

Anne

Ik bedoel dat is op zich ook wel een ding, maar

Artemisia

Ja, maar het is inderdaad wel een beetje. I don’t know. Sommige mensen hebben van die bifobische dingen dat die mensen per se met iemand van hetzelfde geslacht moet zijn, dus dat is eigenlijk wel cool dat dit boek

Anne

Ja dat is niet hoe bi zijn werkt.

Artemisia

Precies, dus dat is ook wel heel gaaf, maar ik dacht wel gezien Jana in dit geval zin had in een lesbische relatie, om daarover te lezen, om gewoon you know omdat dat is waar je op dat moment zin in hebt, dat ik er wel even bij moet vermelden dat het niet voor het hele boek is. Maar Jana kennende vindt ze het ook al megagaaf dat, dat we bi representatie hebben enzo, dus. Maar gewoon meer dat je weet dat als je echt zin hebt in een lesbische relatie. Ja er zit een lesbische relatie in, maar.

Anne

Zoiets waarvan het af en toe gewoon fijn is om te weten waar je aan toe bent, dat je niet teleurgesteld bent omdat het gewoon, goed is, maar niet wat je had verwacht.

Artemisia

Ja precies dat. En het is gewoon heel leuk om te vermelden dat like de hoofdpersoon bi is enzo. I don’t know. Ik heb gehoord dat die relaties ook goed zijn gedaan, dus ik ben erg benieuwd, want ik wil het zelf ook nog gaan lezen. En verder had ik nog wat andere dingen. Maar ik ga daar nu niet over praten, want dan wordt het veel te lang, maar ik ga ze wel even benoemen. De andere twee waarvan ik dacht dat Jana specifiek ze heel leuk zou vinden. Of in ieder geval leuk zou vinden is The Queen of Ieflaria van Effie Calvin en dat gaat over een prinses die uitgehuwelijkt is en dan gaat haar verloofde zeg maar dood, en dan in plaats daarvan moet ze met zijn zus trouwen[lachen] en de draak is een soort van slecht draak die haar koninkrijk of haar land lastig valt en daarvoor heeft ze de hulp van die prinses nodig en de andere serie waarvan ik dacht dit is misschien echt iets voor Jana is A Chorus of Dragons series en dan vooral het tweede boek, want daar heb ik gehoord dat de lesbische relatie is, The Name of All Things en de reden dat ik dacht dat dit heel gaaf zou zijn is dat, nog afgezien dat er dus heel veel draken in zitten, dat ook deze wereld heel goed uitgebouwd hoort te zijn en dat het ook heel veel aandacht heeft voor heel veel verschillende soorten dingen zoals seksualiteit en waarom ken ik geen woorden in het Nederlands. Gender, wat is dat überhaupt in het Nederlands?

Anne

Volgens mij is het gender. Oftewel het is gewoon hetzelfde woord, maar dan met een Nederlands accent.

Artemisia

Ok. Ja, dus seksualiteit, gender, etcetera. Dus dat zijn de drie boeken waarvan ik denk dat Jana ze echt heel gaaf vindt en jullie hopelijk ook en de rest ga ik gewoon nog een lijstje van maken en dan ga je genieten van ik die weer helemaal losgaat, want fantasy, draken, sapphische relaties. Ja echt fantastisch. Het volgende verzoek is van Lisa. Heel erg bedankt Lisa. Ook heel erg bedankt Jana, sorry dat ik jou nog niet bedankt had, dus het verzoek van Lisa is boeken die voor een hetero uitleg geven over LHBTI+ zoals zomerburen. Dus dat is echt een heel gaaf verzoek en ehm. Ik vond het ook wel een moeilijk verzoek, want ik ben dus opzoek gegaan en ik wist niet precies, want dit is ook heel moeilijk om ook voor te googlen en ik zat na te denken

Anne

Ja, dat klopt.

Artemisia

Ja toch

Anne

Het is moeilijk om voor te googlen inderdaad. Ik heb, ik vond het niet zo moeilijk, gewoon omdat ik vrij snel een boek in mijn hoofd had.

Artemisia

Ja, maar jij hebt dat altijd. Ik doe meestal meer onderzoek.

Anne

Ja, maar dat komt ook omdat ik het baseer op wat ik gelezen heb of wat ik al van weet en dan kijk ik of het past, dan is het ook denk ik iets makkelijker als het een verzoek is wat niet echt te googlen is, want ik google toch niet.

Artemisia

Nee dat is waar. Ik bedoel ik zat ook na te denken of ik iets wist van wat is gelezen had, maar ik kon niet echt iets bedenken, dus ik heb het uiteindelijk toch maar op mijn normale manier geprobeerd te vinden en toen kwam ik uiteindelijk uit bij Juliet takes a breath van Gabi Rivera.

Anne

Oh die.

Artemisia

Ja

Anne

Dat kan ik me wel voorstellen inderdaad, dat dat

Artemisia

Ja toch?

Anne

Ik heb het zelf niet gelezen, maar ik kan het me wel voorstellen.

Artemisia

Nee ik had het dus ook niet gelezen, maar ik had er wel dingen oer gehoord. Ik had het volgens mij ook op een van mijn 200 lijsten staan. [lacht]

Anne

Ja dat past wel bij jou.

Artemisia

Ja toch, maar ehm, de redenering is een beetje, de persoon die beschrijft zichzelf als een babydyke, dus zij heeft zelf ook nog niet zo heel veel informatie over de gemeenschap heb ik het idee en op een gegeven moment gaat het ook. Ik heb meerdere recensies ook gevonden dat ze een mentor heeft die haar een beetje wegwijs maakt in dingen zoals queer issues, dus dat klinkt allemaal wel echt alsof je informatie over LHBTI+ krijgt, want vanuit het oogpunt van iemand die er nog niet zo veel over weet, dus dat komt dan wel overeen met zomerburen vond ik

Anne

En ik denk ook dat het een heel goed boek zou kunnen zijn voor als je zeg maar niet zo heel veel weet over de intersectie van mensen van kleur en seksualiteit.

Artemisia

Dat wilde ik letterlijk net gaan zeggen. [lachen]

Anne

Ik ben je voor.

Artemisia

Ja je bent me voor. Nice. Ja precies, wat Anne zegt klopt heel erg. Dat nog als tweede, afgezien van de algemene kennis over LHBTI+ gaat het heel erg over hoe het anders is voor queer mensen van kleur. Ook omdat haar mentor, de mentor van Juliet is zelf wit, dus haar identiteit is natuurlijk anders dan mensen die niet wit zijn, want er zijn daar gewoon verschillen in. Ook op het gebied van LHBTI+ bedoel ik. Dus ik zat te denken ook als je wel al allerlei dingen over LHBTI+ weet dat het dan misschien wel handig is om dit te lezen voor de intersectionaliteit ervan. Dus ik wil het ook heel graag gaan lezen, omdat ik gewoon zoiets heb van ik weet wel heel veel van algemene shit, maar niet specifiek hoe het in de gemeenschap is van queer mensen van kleur, dus dat vind ik ook belangrijk om mezelf daarvan te onderwijzen. Dus em, ja. Ik ben heel erg benieuwd hoe ik het zelf ga vinden en ook hoe andere mensen het gaan vinden. Ik hoop Lisa dat het een beetje binnen het idee past van wat, hoe zomerburen verloopt zeg maar.

Anne

Ja ik kan me best wel voorstellen dat het goed past. Ehm, mijn boek is een boek wat ik al een keer eerder heb aangeraden, maar toen heb ik het om een hele andere reden aangeraden, dus ik vond het wel nog een keer kunnen en dat is Loveless van Alice Oseman.

Artemisia

Oh nice.

Anne

En ehm, ik raad het een beetje om vergelijkbare redenen aan. Is dat de hoofdpersoon is heel erg bezig om haar seksualiteit uit te vinden en komt er dus achter dat zij aroace is en het gaat zeg maar daarover en omdat de hoofdpersoon het zelf nog niet zo goed weet leer je het met de hoofdpersoon mee in die zin. Ik zat ook nog even te denken om misschien iets van nonfictie aan te raden ofzo, maar ik heb zelf echt heel weinig nonfictie gelezen, dus daar ben ik echt niet thuis genoeg in om daar iets in te kunnen aanraden ofzo, maar ik kan me voorstellen dat. Weet je wel, als je echt meer wil leren is nonfictie natuurlijk ook altijd een goed punt.

Artemisia

Dat is we leen goeie.

Anne

Maar ik heb daar gewoon niet genoeg verstand van op dit moment, om daar iets in te kunnen aanraden. Loveless van Alice Oseman gaat dus over iemand die haar seksualiteit aan het uitvinden is op het moment dat ze naar de universiteit gaat en zij zelf is dus aroace, daar komt zij achter tijdens het boek, maar ze heeft ook een vriendin die is lesbisch en ze heeft ook, ik weet niet precies hoe ze het noemen, maar een soort mentor. Weet je wel een leerling uit een oudere jaarlaag zeg maar, is nonbinair. En die komt dan ook een beetje bij de vriendengroep zeg maar, dus er zit ook nog veel meer representatie in dan alleen aroace en je ziet ook wel echt een beetje naast het feit dat je leert, weet je wel, over hoe het is om aroace te zijn, zie je ook een beetje de dynamiek binnen de queer community, rondom aroace identiteiten enzo.

Artemisia

Dat is super cool.

Anne

Wat natuurlijk ook nog wel een dingentje is af en toe helaas.

Artemisia

Nee dat is waar.

Anne

Dus

Artemisia

Wacht is het dan echt van dat gatekeeping ofzo? Bedoel je of?

Anne

Ehm. Er is wel iemand die exclusionist is enzo.

Artemisia

Ehg, jikes. Fuck exclusionists.

Anne

Maar de mensen binnen haar vriendengroep niet echt enzo.

Artemisia

Gelukkig maar.

Anne

Dus ik denk dat ondanks dat het best wel specifiek over aroace gaat, zie je ook echt wel andere identiteiten voorbij komen en je leert daar minder over dan over aroace zijn, maar nog wel een beetje.

Artemisia

Ik bedoel, ik denk dat het een hele mooie balans is

Anne

Ja

Artemisia

Ja

Anne

En ik snap ook echt niet waarom er nog geen boeken van Alice Oseman zijn vertaald.

Artemisia

Nee dat is echt raar.

Anne

Soms dan zijn er van die boeken dat je zoiets hebt van uitgevers, come on. Alice Oseman is een van die schrijvers waarbij je zoiets hebt van Nederlandse uitgevers, come on.

Artemisia

Ja! Want het is zo’n belangrijk boek en nog afgezien van hoe belangrijk het is

Anne

Nederlandse boeken hebben ook gewoon echt geen aroace rep volgens mij.

Artemisia

Ja ik geloof het ook, want ik kan me ook, wacht. Ik lees natuurlijk sowieso niet zoveel Nederlands, maar ik kan me ook niet herinneren dat ik dingen voorbij heb zien komen. Ook niet toen we naar Nederlandse boeken specifiek op zoek waren.

Anne

Nee, ja Marieke Nijkamp

Artemisia

Oh ja, ofcourse

Anne

Maar daar houd het volgens mij ook wel op.

Artemisia

Ja, terwijl je in het Engels nu tenminste echt steeds meer boeken over aro en ace ehm, personages begint te krijgen en alle

Anne

Ja misschien is het ook wel gewoon dat er gewoon veel minder Nederlandse boeken zijn hoor, dat zou me ook niet verbazen

Artemisia

Ja, maar er zijn nog wel redelijk wat Nederlandse boeken over andere identiteiten.

Anne

Ja, nou ja in het Engels is het natuurlijk ook wel zo dat andere identiteiten ook wel aanzienlijk meer boeken hebben als aspec

Artemisia

Dat is waar. Dat heb je sowieso.

Anne

Ja

Artemisia

Ik heb het idee dat je ook in het Engels, dat het steeds bepaalde identiteiten zijn die het spotlight krijgen en ook in combinatie met

Anne

Binnen een bepaalde context enzo.

Artemisia

Ja. Precies en om nog weer even terug te komen op mijn boek, je hebt ook heel vaak dat het gefocust is op witte mensen.

Anne

Ja

Artemisia

Tenminste, wat ik heel veel voorbij zie komen.

Anne

Bij alles, maar ja

Artemisia

Like, maar goed. Loveless zou echt vertaald moeten worden. Kom op. Alsjeblieft!

Anne

Soms heb ik het idee dat ik ok zou zijn in het hebben van een uitgeverij en soms heb ik het idee dat ik gewoon puur alleen boeken zou uitgeven die ik gaaf vind en dan niet helemaal op de markt let.

Artemisia

Ja, maar loveless bijvoorbeeld dat is populair.

Anne

Ja, dat voelt als wat het ook daadwerkelijk goed zou doen.

Artemisia

Ja, want ik heb het heel veel voorbij zien komen.

Anne

Ja

Artemisia

Ik heb het zelf overigens ook. Ik ben alleen nog steeds acht andere boeken aan het lezen. Ik probeer bij in te houden.

Anne

Ik heb jou boek gelezen.

Artemisia

Ja I know.

Anne

Maar volgens mij was dat alles voor vandaag. Wij zijn een beetje aan het afdwalen as per usual.

Artemisia

Precies

Anne

Dus ja dat waren de boeken voor vandaag. Als je nog een verzoek hebt, een verzoek verzit, dan kun je die dus achterlaten op onze website www.queerboekpodcast.nl en daar zijn wij altijd echt heel blij mee. Het is echt super leuk om een verzoek binnen te zien komen en zoals jullie misschien al op onze social media hebben gezien gaan we voortaan niet meer om de week een aflevering online maar op de eerste dinsdag van de maand. We hebben het gewoon helaas erg druk en kunnen het niet meer voor elkaar krijgen om het om de week te doen. Volgende maand is er weer een thema aflevering en daar moet ik nog even naar op zoek, maar dat komt vast wel goed.

Artemisia

Ja dat komt vast wel goed. Jij bent ook altijd heel goed aan boeken aanpassen voor thema’s. Dus sowieso komt dat goed.

Anne

True, altijd.

Artemisia

Gaat die echt super zijn.

Anne

Dus ja dat was het en tot de volgende keer en doei!

Artemisia

Doei!