Op Zoek Naar Een Queer Boek

image

Nederlandse LHBTI+ boeken (Afl. 12)

Deze week hebben wij onze eerste thema aflevering! We bespreken Nederlandse Lhbti+ boeken.

Anne

Welkom bij op zoek naar een queer boek. Ik ben Anne.

Artemisia

En ik ben Artemisia

Anne

En dit is een podcast waar wij jullie boeken aanraden met LHBTI personages. Dit doen wij soms aan de hand van verzoeken, die kunnen jullie achterlaten op onze website www.queerboekpodcast.nl en op onze website kunnen jullie ook de transcripties vinden van onze afleveringen en een lijstje met de boeken die we genoemd hebben en hun trigger warnings. Dus dan hoef je niet zorgen over te maken dat je dat gaat vergeten ofzo. Dat kun je na afloop gemakkelijk terug vinden. Maar dit is, eh. We doen het dus niet alleen aan de hand van verzoeken. We gaan ook thema afleveringen doen en dit is onze allereerste thema aflevering en we gaan het vandaag hebben over Nederlandstalige LHBTI boeken, die ook echt in het Nederlands geschreven zijn.

Artemisia

Ja klopt en ik mag als eerste beginnen. Ik heb natuurlijk weer zoals altijd eigenlijk een lijst, maar ik ga niet de hele lijst nu opdreunen. [lacht]

Anne

Tuurlijk

Artemisia

Maar grappig genoeg, mijn eerste boek na erover gepiekert te hebben is toch een boek wat ik echt, eigenlijk op het laatst pas tegen kwam en niet eens tegenkwam eigenlijk, maar een vriendin die wist dat ik bezig was met die lijst die appte mij het door van hé dit is ook een leuk boek.

Anne

Handig!

Artemisia

Ja echt super handig, maar het was wel grappig, want ik had al een aantal titels en toen appte zij mij dit en was ik zo van oh dat klinkt echt heel cool.

Anne

Nice

Artemisia

Het is wel iets minder gefocust op de representatie, als in ik heb het idee dat de representatie hierbij meer een. Het is technisch gezien wel een hoofdpersoon, maar minder een deel speelt in het plot dan de andere hoofdpersoon. Als dat logisch klinkt, maar

Anne

Ah zo

Artemisia

Het gaat dus over. Het heet voorbij het wederwoud van Valentijn Ringelberg.

Anne

Oh volgens mij heb ik daar wel eens iets van voorbij zien komen. Ik wist niet zeker dat het queer was though.

Artemisia

Ja ik wist het dus eerst ook niet, maar het blijkt dus dat een van de twee zussen, waar het over gaat, heeft een geliefde die een vrouw is. Dus daarom was ik zo van het is minder geloof ik dat het echt heel erg centraal staat ofzo, maar ik heb het idee dat die andere zus niet eens een love interest heeft, want dat zou ook niet in het verhaal passen. Tenminste lijkt mij, want het verhaal gaat erover dat, je hebt dus twee zussen en die wonen in het wederwoud en ze zijn een soort van elfen geloof ik. Ik moet nog uitzoeken hoe de magische wezens of hoe ik het ook wil omschrijven werken in dit boek, want ik heb het nog niet kunnen lezen. Duidelijk, want ik hoorde vandaag pas dat dit ook kon, maar ze leven dus in dat bos en een van die zusjes is heel erg ziek en heeft dus die andere zus heel hard nodig, want ze kan daardoor heel erg veel dingen zelf niet. Ze heeft gewoon haar zus nodig en dan op een gegeven moment komt dus de geliefde, daar komt dus een beetje de representatie naar voren, komt aan. Tenminste ik geloof dat ze verliefd is, maar met een plan om dus die zus te helpen die dus doodziek is en dan gaat die andere zus op reis.

Anne

Ah

Artemisia

Maar ik zat dus te denken, op zich kan het wel dat ze dan ook iemand tegen komt, maar ik heb het idee, ook in hoe het omschreven wordt, dat de focus ook heel erg bij die zussen ligt en bij die zussen relatie, dus

Anne

Dat is ook wel heel fijn.

Artemisia

Ja dat is echt heel fijn! Dat vond ik dus ook leuk en het klinkt gewoon als een hele interessante wereld en ik vond het natuurlijk ook wel leuk dat er toch queer representatie was, dus

Anne

Uiteraard

Artemisia

Ja, maar ehn. Ik weet dus nog niet zeker of die, hoeveel het aanwezig is. Daar kan ik echt helemaal niks over zeggen, jongens, dus kijk daar wel even mee uit, want dat weet ik gewoon echt niet. In hoeverre het een ding in het verhaal is, maar het klint in ieder geval.

Anne

Maar dat heb je altijd. Dat is altijd moeilijk om in te schatten.

Artemisia

Ja, maar bij sommige boeken weet je wel bijvoorbeeld dat het echt een een ding is

Anne

Ja als het echt een onderdeel is van het plot dan, dan heb je het meestel wel door. Al staat het dan ook niet altijd op de achterkant.

Artemisia

Nee. Al helemaal niet bij Nederlandse boeken. Echt ik was aan het zoeken en het was zo moeilijk, want blijkbaar

Anne

Zijn Nederlandse boeken nog erger dan?

Artemisia

Ja. Bij Nederlandse boeken is het nog erger. Als je gaat zoeken is het zo van, zelfs bij bol.com zetten ze het er niet altijd bij. Ze zetten er heel vaak iets van lesbisch ofzo bij in plaats van gewoon lhbti, maar lgbt gebruiken ze ook. Ik kwam ook op een gegeven moment, via allemaal zijwegen allemaal boeken tegen die bol.com echt niet beschrijft dat er iets van representatie in zit. Dus het is echt zo van, hoe kan ik dit dan vinden. Ja ik vond het toevallig, maar ik geef ook niet op.

Anne

Sowieso zijn er af en toe van die dingen. Ik weet ook nog dat ik op een gegeven moment op zoek was bij de bibliotheek, want de bibliotheek hier heeft dat je op internet kan kijken welk boek er dan als genre, ja niet echt genre, maar weet je wel in de genre catalogus hebben ze dan ook queer boeken apart staan.

Artemisia

Oh ja ja

Anne

En ik was eigenlijk best wel benieuwd wat voor trans boeken ze daar tussen hadden staan en dan ik kwam ook echt en boek tegen waarbij er een trans prostitué was die vermoord was dat je ook zoiets hebt van

Artemisia

Oh jikes

Anne

Is dit wat je hebt? Come on!

Artemisia

Dat is echt afschuwelijk, zo van ja, maar hier heb je representatie, maar ze wordt wel vermoord, want you know. What the heck, dat is echt heel erg. Dat is echt teleurstellend.

Anne

Er waren wel meer dingen waar ik me aan zat te ergeren.

Artemisia

Ja

Anne

Bibion heeft ook gewoon meer trans ownvoices mensen nodig die hun boeken recenseren, want de recesenten, de bibion recensies van trans boeken zijn niet altijd even geweldig.

Artemisia

Oh dat ze de deadname gebruiken of de verkeerde persoonlijke voornaamwoorden ofzo?

Anne

Nou, niet zozeer dat bij oudere gebeurt ook, maar modernere heb je veel meer dat het echt, wow dit is door een cis iemand geschreven.

Artemisia

Ah ja. Dat moeten ze sowieso, dat zou altijd een goed idee zijn.

Anne

Wat er gezegd word klopt dan opzich

Artemisia

Ja

Anne

Wel, maar de manier waarop is dan gewoon

Artemisia

Oh, ik kan me daar iets bij voorstellen.

Anne

Niet per se slecht, maar het is wel zoiets van, geef dit gewoon aan een trans iemand. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn.

Artemisia

Nee, ik wil net zeggen. Zet desnoods dat in je advertentie. Van he we hebben iemand nodig die dit beter kan omschrijven dan onze.

Anne

Of, mijn vader recenseert voor biblion en bij hem hebben ze, zijn ze ooit naar een stripbeurs geweest en hebben ze gewoon random mensen gevraagd van jo wie wil er voor ons strip dingen recenseren? We hebben iemand nodig die hier verstand van heeft. [artemisia lacht] Ik bedoel, zoiets moeten ze toch ook kunnen doen?

Artemisia

Ja. Ik bedoel, waarom niet toch? Het zou niet zo moeilijk moeten zijn.

Anne

Maar mocht er iemand zijn die zoiets heeft van, he ik ben trans ik wil best dingen voor biblion recenseren. Ik wil best een poging doen je te helpen. Ik heb geen idee hoe het moet, maar mijn vader helpt me vast wel.

Artemisia

[lacht] Dat is geweldig. Jullie horen het, als er iemand is die die baan zou willen hebben, stuur even een

Anne

Het betaald heel shit, maar je krijgt wel gratis boeken.

Artemisia

Precies, als je gratis boeken wil, stuur een mailtje, naar onze podcast email adres met he dit is voor Anne. Ik wil de baan graag. Kan je proberen het te regelen.

Anne

Ik heb absoluut geen verstand en ik heb die macht absoluut niet, anders dan had ik der al wel meer over geklaagd, maar

Artemisia

Ja, maar je weet het nooit. Misschien dat het via je vader wel lukt.

Anne

Ja of gewoon als je weet wie je moet emailen.

Artemisia

Ja, nee dat is een goed punt. Dat zou fijn zijn als je het zo zou kunnen doen, maar goed. Sorry voor onze hele afdwaling.

Anne

Rant, afdwaal

Artemisia

Ja. Anne wat is jouw eerste boek? Ik ben erg benieuwd.

Anne

Mijn eerste boek is zomerburen van Rianne Robben en die ken jij ook, want ik weet dat jij hem gelezen hebt, want jij hebt het boek van mij geleend.

Artemisia

Ja

Anne

Het heeft bi representatie en het gaat over een meisje wat nadat haar vriend het soort van maar niet echt eh heeft uitgemaakt en naar Australië vertrekt besluit ze om op vakantie te gaan bij haar opa en oma in Drente en daar komt ze haar ouwe buurmeisje weer tegen en het is geweldig.

Artemisia

Dat is het zeker.

Anne

En wat ik heel gaaf vond was gewoon hoe herkenbaar het was. Qua Nederlandsheid.

Artemisia

Ja, ik weet niet. Ik heb geen

Anne

Maar volgens mij komt dat ook gewoon omdat ik nooit Young Adult boeken heb gelezen die in het Nederlands geschreven waren, want toen ik begon met Young Adult boeken lezen, toen ik ze in het Nederlands nog las, waren die der gewoon nog niet volgens mij.

Artemisia

Nee, dat zou heel goed kunnen en natuurlijk is het nog steeds dat heel veel Young Adult boeken zich in Amerika ofzo afspeelt.

Anne

Ja

Artemisia

Dat blijft gewoon een ding.

Anne

Mijn broertje moest op een gegeven moment voor school een Young Adult boek lezen wat niet vertaald mocht zijn, dat ik echt zoiets had van hoe kan dat nou. Bestaat dat?

Artemisia

[lacht] ik bedoel

Anne

En dan kun je ook vooral ook echt nergens iets op zoeken ofzo, dan moet je echt per boek gaan kijken of er een vertaalde titel bijstaat op bol.com

Artemisia

Erh. Dat is echt heel vervelend.

Anne

Maar nu is dat dus makkelijker en daar ben ik heel blij mee.

Artemisia

Ja

Anne

Want het speelt zich dus af in Drente, dus het speelt zich af niet in de Randstad af ofzo. Dat vond ik ook heel gaaf, want ik kom zelf. Ik kom zelf uit Breda, dus dat is niet echt the middle of nowhere, maar ik heb wel vrienden die uit the middle of nowhere komen en echt met van die dingen als als de buschauffeur was vergeten dat daar een bushalte was dan was er een uur later pas weer een bus en kwam je een uur te laat op school.

Artemisia

[lacht] oh. Wat erg.

Anne

Een vriendin van mij had dat heel vaak. Ehm.

Artemisia

Jikes

Anne

Ik weet ook niet hoe dat blijft gebeuren, maar

Artemisia

Ja je zou denken dat op een gegeven moment de buschauffeur zo is van oh ik moet niet vergeten daar te stoppen.

Anne

Na ja, het was dat. Je moest even van de weg af naar de zijkant, daar was de bushalte.

Artemisia

Oh.

Anne

Maar de standaardweg lag net iets hoger, dus soms zag je de bushalte gewoon niet.

Artemisia

Dat is valide, maar alsnog. Dat je op een gegeven moment zou je denken dat het zo is van. Oh ja daar is ook een bushalte.

Anne

Dus dat soort dingen waren dan niet voor mezelf als wat ik dan meemaak herkenbaar, maar wel mijn omgeving.

Artemisia

mm. Ja en ik bedoel qua queer representatie is het ook echt, zitten er ook hele herkenbare dingen in. Ook bijvoorbeeld dat een iemand het er bijvoorbeeld op een gegeven moment over heeft dat je nooit, dat heel veel mensen denken dat je een keer uit de kast komt en thats it, dat is het grote moment, maar je komt je hele leven lang uit de kast en hoe dat beschreven wordt en dat soort dingen allemaal. Dat vond ik ook erg goed gedaan.

Anne

Ja

Artemisia

Dat is zo waar! Je komt 20000 keer en je moet ook steeds die overweging maken. Kom ik uit de kast.

Anne

Ja. Is het het waard enzo.

Artemisia

Ja

Anne

En wat ik ook heel fijn vond was dat ik het schoolsysteem gewoon eindelijk een keer gewoon snapte.

Artemisia

[lacht] goed punt. Eindelijk gewoon normaal [lacht]

Anne

Volgens mij was er wel een keer dat iemand iets zei van, wat voor mij gewoon veel logischer was geweest als die persoon MBO zei of HBO. Ik weet niet wat de, ik neem aan MBO want volgens mij kun je niet zomaar naar het HBO want vage logica. Kwam ik ook pas laat achter. Iedereen denkt dat het kan, maar het kan niet. Ik vermoed dat ze dat hebben gedaan dat de mensen in België ook nog snapten wat er aan de hand was, want daar is natuurlijk. Ik vermoed dat dat het geval was.

Artemisia

Dat is een hele goeie theorie.

Anne

Want als iemand zegt van oh ja die is naar het MBO gegaan dan snappen Vlamingen dat misschien niet. Kan ik mij zo voorstellen, want die hebben natuurlijk weer een heel ander schoolsysteem.

Artemisia

Ja

Anne

Maar het is zo fijn om een keer daadwerkelijk te snappen wat er aan de hand is.

Artemisia

Dat is zeker zo. Oh Amerikaanse schoolsystemen zijn verwarrend.

Anne

Ja en het Britse ook.

Artemisia

Ja, maar het Amerikaanse vind ik op de een of andere manier nog verwarrender. Ook dat hele freshmen gebeuren. Bedoel je gewoon brugpiepers? Dat weet ik nog steeds niet.

Anne

Ja klopt. Amerikanen geven in plaats van dat je dingen gewoon een nummer geeft namen. Waarom?

Artemisia

Ja

Anne

Ik bedoel bij een nummer kun je in ieder geval nog enigszins tellen. Als je weet

Artemisia

Ja, echt verwarrend.

Anne

Ja, maar dat is dus ook heel gaaf en ik ben heel benieuwd naar welk boek jij nog meer hebt gevonden.

Artemisia

Nou ik heb er dus een aantal gevonden.

Anne

Dat, dat had ik eerlijk gezegd niet anders verwacht.

Artemisia

Nee, precies. Ik kan wel weer een keer een lijstje maken. Dit was trouwens echt. Ik ben erachter gekomen. Ik weet niet wat mijn deal hiermee is dat ik echt niet van Nederlandse boeken houd. Echt niet.

Anne

Nee?

Artemisia

Ik dacht altijd ik lees gewoon heel veel Engels omdat ik het fijn vind het in de originele taal te lezen, maar het deed echt. Mijn brein vond het niet leuk om me voor te stellen dat ik al deze Nederlandse boeken zou lezen. Ik weet niet waarom. Echt heel raar.

Anne

Ik vind altijd. Ik vind dat op zich niet zo erg kwam ik nu achter, maar ik merk wel dat heel veel. Ik associeer Nederlandse boeken veel meer met echt van die moeilijk te begrijpen literatuur.

Artemisia

Ja. Dat is misschien ook wel zo

Anne

En dat is gewoon absoluut niet mijn ding.

Artemisia

Valide

Anne

Ik moet gewoon snappen wat er aan de hand is anders dan heb ik er geen zin meer in.

Artemisia

Dat is heel erg valide. Het grappige is. Ik vind het juist leuk om Nederlandse literatuur te lezen, omdat de boeken die ik heb gelezen echt heel erg, ik weet niet wat het goeie Nederlandse woord is dus ik ga het Engelse woord gebruiken, wack waren en ik daar heel erg van hou. Ik heb Tongkat bijvoorbeeld gelezen en dat was echt hillarisch.

Anne

Oh

Artemisia

Maar ja ik weet niet. Nederlandse boeken zijn interessant. Maar goed. Ik zal proberen niet te erg af te dwalen, sorry. Ik heb dus een lijstje gemaakt wat ik nog wel op instagram zet als mensen dat willen, maar omdat ik het hillarisch vind vooral, heb ik gekozen als tweede boek Artemis op jacht, want, ik weet niet of Anne hier ooit van gehoord heeft, ik had dat dus niet

Anne

Ik heb er nog nooit van gehoord, maar ik vind het wel heel erg jou dat je het gevonden hebt.

Artemisia

Ja he? [lacht] ok. Het begint al met dat het gebaseerd is op van die pulpromannetjes van een of andere detective schrijfster en twee mensen die gingen gewoon voor de grap een soort van satire hiervan schrijven en toen waren er zoveel mensen die het leuk vonden dat ze het maar ook echt gepubliceerd hebben. En dit is het tweede deel in de serie. En het gaat dus over, het tweede deel in ieder geval, daarom heb ik ook het tweede deel gekozen, omdat het eerste deel niet over haar gaat. Het tweede deel gaat over Artemis die dus naar een kostschool, of nee wacht haar exvriendin heeft een kind bij haar achtergelaten. Dit klinkt heel slecht. En die gaat naar die kostschool, maar ze is zelf ook studente. Alleen zij is dan een vierdejaars. Ik weet ook niet hoe dit zit qua leeftijden trouwens. Ik begrijp dit niet helemaal, maar ok. Deze vrouw is dus ook een studente, misschien zelf ook daar nog wel, maar sowieso die dochter van de exvriendin en dan. Ik ga de omschrijving even voorlezen, want je begrijpt dadelijk Anne door de omschrijving ook waarom ik het hilarisch vind. Een vierdejaars studente raakt geïntrigeerd door haar lerares Engels [begint met Anne te lachen] en gaat op onderzoek als zij in de problemen lijkt te zitten [lacht]

Anne

Het voelt wel echt als zo’n boek waarbij je zoiets hebt van, is de representatie geweldig? Misschien niet. Maar is het entertaining? Ja

Artemisia

Precies dat. Dat wilde ik dus ook nog even zeggen, want a. Ik weet niet hoe oud die lerares is, dat kon ik gewoon niet vinden en zij is dan wel een vierdejaars dus dat is wel echt volwassen, maar er is misschien weer een heel leeftijdsverschil en een rare. Het zou kunnen dat de balans van power niet echt goed is, maar ik dacht omdat het gewoon hilarisch is en het is ook niet serieus bedoeld, dus dan vind ik het ook minder erg. Het is niet alsof ze

Anne

Ja

Artemisia

het naar voren schuiven als dit is het ideaal ofzo. Het is expres een soort van we gaan hier gewoon lol mee hebben en die Artemis is dus een eh. Iemand die best wel wat vrouwen versierd. Wat ik ook wel grappig vind dat dat een keer andersom gaat, omdat je zoveel manlijke personages hebt die zo’n soort James Bond

Anne

Ja

Artemisia

Prototype zijn. Dus ik vond het wel leuk dat deze Artemis de vrouwelijke versie daarvan een beetje lijkt te zijn, maar hou wel. Ik weet niet. Ik ben erg benieuwd hoe dat zich afspeelt. En ik vond het gewoon heel grappig, dus ehm, ik zou het dus aanraden als je gewoon effe een boek wil hebben waarbij je niet zoveel hoeft na te denken, maar waarschijnlijk wel veel kan lachen. Oh waarschuwing trouwens. Er zitten kennelijk blijkbaar wel een paar niet super lange expliciete sex scenes in, maar wel sex scenes, dus als je daar niet van houd wees daarop bedacht zodat je het kan skippen als je het ziet.

Anne

Wat ik trouwens wel vind is dat het bij oudere boeken vind ik het minder erg als ze zwaar shit zijn qua representatie, want ik heb bijvoorbeeld twee vrouwen van Mulisch gelezen en dat was ook zoiets dat je iets hebt van, is deze representatie goed? Absoluut niet, maar het is alsnog best wel leuk om te lezen eigenlijk.

Artemisia

Dat is valide, maar ik heb ook

Anne

Maar ook omdat het zo lang geleden al uitgegeven is dan zegt het ook niet heel veel over de huidige uitgevers en de huidige schrijvers dat zoiets nog uitgegeven wordt ofzo, want het is gewoon best wel lang geleden uitgegeven

Artemisia

Nee klopt.

Anne

Dus dan heb je daar, heb ik in ieder geval daar veel meer afstand in en kan ik daar nog wel enigszins van genieten ook al heeft het echt alle cliché problematische tropes.

Artemisia

Jikes

Anne

Maar het is wel prachtig geschreven. Het blijft Mulisch.

Artemisia

Dat is wel fijn en ik bedoel, soms is het. Ik weet niet. In ieder geval met van die boeken die inderdaad zo lang geleden geschreven zijn heb ik zoiets van nou ik ben in ieder geval blij dat er iets van representatie in zit. De bar is heel erg laag dan I gguess. Dan ben ik niet tevreden, maar dan ben ik wel, dan vind ik het alsnog heel kut dat er al die problematiek in zit, maar dan kan ik me daar inderdaad zoals jij zegt veel meer afstand van bewaren ja.

Anne

Ja als zoiets nu uitgegeven zou worden dan nee.

Artemisia

Ai

Anne

Maar dat was niet het boek wat ik had. [lacht] Het boek wat ik had uitgekozen was Door jou ben ik mij van Hinke van Abbema.

Artemisia

Die kan ik niet geloof ik

Anne

Het is een Young Adult boek over een jongen die zeg maar, hij wist al wel dat hij homo was, maar weet je wel, uit de kast moet komen en verliefd wordt en dat soort dingen, maar in een heel erg Christelijke, gelovige omgeving.

Artemisia

Oh. Ja

Anne

En ik denk ook echt dat als je zelf gelovig bent dat het dan veel meer invloed heeft denk ik. Dan op mij want ik ben verder ook helemaal niet gelovig en ben dat ook nooit geweest ofzo.

Artemisia

Natuurlijk

Anne

Maar. En ik kan me ook voorstellen dat het een goed boek zou kunnen zijn om aan je ouders te geven als je ouders gelovig zijn, omdat de hoofdpersoon je ziet echt dat hij er problemen mee heeft enzo, maar het is ook. De hoofdpersoon twijfelt er niet door aan zijn geloof.

Artemisia

Oh dat is wel mooi gedaan

Anne

Wat ik me wel kan voorstellen wat heel fijn is om te lezen. Het is veel meer van oh de kerk waar ik heen ga is homofobisch. Ik moet een nieuwe kerk zoeken. Zeg maar zo. Het is niet dat hij daardoor zijn hele geloof kwijt raakt ofzo.

Artemisia

Dat is echt heel mooi gedaan, want ik denk dat het toch vaak mensen toch denken oh

Anne

Je moet gaan kiezen ofzo.

Artemisia

Ja precies, of dat het echt helemaal niet samen gaat terwijl mijn opa en oma zijn bijvoorbeeld katholiek en die zijn absoluut helemaal niet homofobisch, terwijl mijn andere opa en oma die juist heel erg tegen wat voor geloof dan ook zijn, die zijn juist de personen die echt homofobisch zijn. Het zegt niet per se iets. Hoewel ik wel moet zeggen dat ik altijd al mensen die heel erg gelovig zijn, dat ik me toch eerst een beetje voorzichtig opstel. Dat moet ik wel toegeven. Omdat je het niet weet, want het kan wel. Het kan wel.

Anne

Ja

Artemisia

Dat ze denken dat het een zonde is ofzo.

Anne

Ja, maar dat kan ik me ook wel voorstellen, maar ik kan me wel voorstellen dat het fijn is dat je als je zelf gelovig bent, niet hoeft te kiezen tussen je geloof enzo.

Artemisia

Nee precies

Anne

En dat je ook gewoon een nieuwe kerk kan zoeken.

Artemisia

Ja, want ik kan me voorstellen dat heel veel mensen daar niet eens aan denken, dat ze niet denken oh ik kan gewoon een nieuwe kerk zoeken, want ik zou er niet opkomen om eerlijk te zijn.

Anne

Nou ik misschien. Geloof staat zo ver van mij af dat ik ook niet zou weten hoe ik daarover zou denken als ik wel gelovig zou zijn ofzo. Want dan kan ik me ook best wel voorstellen dat je dan zo in de gewoonte zit om naar die kerk te gaan ofzo.

Artemisia

Ja en het is natuurlijk. Je hoort echt bij die kerk zegmaar, want mijn kerk in Malde toen ik nog echt christelijk was, dat is een tijd geleden, maar je je bent echt opgenomen in die kerk dus het voelt een beetje alsof je een soort van. Tenminste niet voor iedereen. Het is natuurlijk voor iedereen anders, maar ik kan me voorstellen dat het misschien een beetje voelt alsof je je familie ofzo verlaat.

Anne

Ja dat kan ik me voorstellen. Ik heb daar verder niet genoeg met geloof om daar echt iets van te weten ofzo, maar een vriendin van mij gaat nog met kerst en Pasen naar de kerk en ik weet wel dat zij ook van kerk is verandert gewoon omdat het koor zo slecht was.

Artemisia

[lacht] Dat is geweldig.

Anne

Maar verder, ja ik ben echt een, twoo keer ooit naar een mis geweest met schoolkoor en dat is het.

Artemisia

[lacht] Ja dat is heel logisch

Anne

Mijn kennis van geloof komt compleet van het schoolkoor.

Artemisia

[lacht] Fantastisch.

Anne

En verder gaat hij ook nog naar de universiteit en zijn er ook nog andere dingen in zijn leven dan alleen maar uit de kast komen en

Artemisia

Ook altijd fijn als dat ook helemaal wordt opgebouwd. Dat hij gewoon you know

Anne

Een leven heeft. [lacht]

Artemisia

Ja

Anne

Maar ja dat was het een beetje denk ik.

Artemisia

Super leuk

Anne

Dan hebben we alle vier de boeken gehad.

Artemisia

Ja inderdaad en dan ehm, hopen we dat jullie het op deze manier dus ook leuk vinden. Niet alleen de verzoek afleveringen, maar nogmaals de verzoekafleveringen gaan we ook nog gewoon doen, dus stuur ook absoluut nogsteeds ook nog gewoon als er iets in je opkomt een verzoek naar onze website, www.queerboekpodcast.nl Dat mogen trouwens ook thema’s zijn. Niet dat je denkt oh ze doen al thema afleveringen. Je mag ook gewoon thema’s als verzoeken insturen. Echt alles mag.

Anne

En als het echt alleen werkt als een thema, misschien stelen we het dan wel gewoon een keer voor een thema aflevering.

Artemisia

Ja precies, dus dan werkt het perfect. [beide lachen] maar nee, dus blijf vooral verzoeken sturen, dat vinden wij ook heel leuk en de thema afleveringen dat gaan dus de hele tijd allerlei verschillende thema’s zijn dus ja. Daar kan ik nog niet zo heel veel over zeggen, want dat moet een verassing blijven. Dat is wel leuk toch?

Anne

Lijkt mij ook. Ik heb al zoveel zin in sommige van de thema’s.

Artemisia

Same! Sommige thema’s ben ik echt zo van ah. Ja! En bij andere ben ik zo van dit is leuk, maar you know.

Anne

Ja

Artemisia

Maar dan tot de volgende keer. De volgende aflevering is dus weer een verzoeken aflevering en ja ik hoop dat jullie genoten hebben en nog een fijne dag. Doei!

Anne

Doei!