Op Zoek Naar Een Queer Boek

image

Onze allereerste gast (Afl. 11)

Deze week hebben we onze allereerste gast! We hebben het met Nanouk Kira over haar eerste boek 'Drakenhart', haar favoriete queer boeken en queer representatie.

Anne:

Welkom bij op zoek naar een queer boek. Dat is een podcast waar wij boeken met LHBTI personages aan jullie aanraden. Ik ben Anne

Artemisia

En ik ben Artemisia

Anne

En normaal gesproken aan naar de hand van verzoeken die jullie achter kunnen laten op onze website. Op onze website kunnen jullie ook de transcriptie vinden van deze afleveringen, eh, deze aflevering en anderen afleveringen mochten jullie mee willen lezen en je kan ook een lijst vinden met alle boeken die we noemen voor iedere aflevering en de trigger warnings voor die boeken en onze website is www.queerboekpodcast.nl maar vandaag gaan we het niet doen op basis van verzoeken. Vandaag hebben we onze eerste aflevering met een gast.

Artemisia

Ja! Ik heb hier zo’n zin in. Ik vind het zo leuk en de gast van vandaag is Nanouk Kira die net een boek heeft uitgebracht, drakenhart, het is een fantasy book. Zij gaat er zo wat meer over vertellen, waar het ook over gaat enzo. Het gaat echt heel leuk zijn. Ik heb het ook al uitgelezen en vind het echt heel gaaf, dus eh als mensen het gaan lezen laat me weten wat jullie ervan vonden en Nanouk is trouwens ook een goeie vriendin van mij. Dat zal ik er ook maar even bij vermelden. Het is een super gaaf bek en het heeft ook queer personages, vandaar dat het in deze podcast komt, [lachen] dat jullie dat ook begrijpen en Nanouk kan je ons wat meer over drakenhart vertellen? Waar het over gaat enzo?

Nanouk

Ja natuurlijk. Dat vind ik echt super lastig. De flaptekst schrijven was ook echt al een groot drama. Een boek gaat natuurlijk over veel meer voor jezelf dan wat je in een paar zinnen kan omschrijven, maar nou je zou dus verwachten dat het een beetje over draken gaat en eigelijk spelen de draken helemaal niet zo’n grote rol in het boek. Het gaat oer een jongen, Durégo, en hij traint om drakenridder te worden. Dat is echt een titel met heel veel eer enzo. Daar gaat het ook allemaal een beetje over. Eer en verwachtingen, en op het moment dat hij daarmee bezig is wordt er iemand ontvoert en die persoon gaat hij redden, maar waar hij echter komt, als hij die persoon gaat redden, is dat het allemaal niet zo simpel is. Hij komt bij iemand waarvoor hij allemaal verschillende opdrachten voor moet doen, die allemaal bijbedoelingen heeft, voordat hij haar mee terug krijgt om te redden en het blijkt ook dat daar veel meer achter zit wat betreft zijn familie die daarmee te maken heeft en daar moet hij dus allemaal achter komen. Ja en meer ga ik natuurlijk nog even niet zeggen, want dan ga ik allemaal spoilers geven.

Artemisia

[lachen] Nee dat is wel zo

Anne

Altijd lastig met die dingen. Ik heb het boek nog niet uit, maar ik had al van Artemisia begrepen dat de serie pas expliciet queer wordt in boek 2. Ehm, en ik vroeg mij af hoe jij de keuze hebt gemaakt, om er wel lhbti personages in te stoppen, maar die pas zo te benoemen in een tweede boek, of verderop in een serie in het algemeen?

Nanouk

Nou dat is eigenlijk omdat dat personage, dat is bi, en dat is gewoon zo, maar het is niet relevant voor de relaties in het eerste deel, dus dan vind ik het ook niet relevant om het te noemen, want dan wordt het zo van. Ja je kan nu wel noemen dat die bi is, maar daarmee maak je het eigenlijk zo’n uitzonderlijk ding, terwijl het gewoon heel erg normaal hoort te zijn en ook al. Eerst zat er eigenlijk wel iets meer in, qua queer relaties, maar dat heb ik uiteindelijk veel minder gemaakt, dus misschien kan je de subtekst nog wel een beetje lezen. Dus ik kan hier ook weer niet te veel over zeggen, maar ehm. Ik vond dat dit te cliché werd, die pairing, dus ik dacht nee dit gaan we niet doen. Dit is echt, nee dit wil ik niet zo hebben en het werd ook uiteindelijk met de personages onlogisch. Maar goed daardoor was ik natuurlijk zelf al erg op de hoogte van zijn seksualiteit al, dus ja.

Anne

Ik heb sowieso het idee dat het misschien, in ieder gaval vanuit mijn perspectief als lezer, dat het soms moeilijker kan zijn om het expliciet te maken in fantasy, omdat natuurlijk misschien niet alle labels die wij gebruiken zijn logisch in een andere wereld en dat soort dingen.

Artemisia

Ja dat is wel een goeie. Ik moet trouwens wel zeggen, als iemand die hey boek gelezen heeft kun je het inderdaad nog wel merken. Als je het weet in ieder geval is het nog dat het je op valt.

Nanouk

Ik denk ook dat als je een lezer bent die er wel interesse in heeft, dan ga je het wel merken, want ik heb zelf ook als er ergens queer personages in een boek voorkomen, dan. Als je zulk soort dingen interessant vindt ga je eerder kijken van he, deze, die zou wel iets meer kunnen zijn ofzo. Weet je wel

Artemisia

Precies

Nanouk

Dat is gewoon hoe je leest denk ik

Anne

Dan kijk je naar bepaalde dingen en dan interpreteer je ze misschien net iets anders

Artemisia

Ja precies

Nanouk

Ja

Artemisia

Dat is echt zo en ik bedoel,

Anne

Of dan heb je gewoon andere verwachtingen. Dat gebeurt ook nog weleens.

Artemisia

[lachen] Ja. Oh. Ik heb zulke erge gay goggles op als ik lees jongens.

Nanouk

[lachen]

Artemisia

Ik kan echt alles queer maken. [lachen]

Nanouk

Hartstikke goed toch.

Artemisia

Ja heel goed, maar nog afgezien van over drakenhart praten, wat echt. Ik ga me inhouden om hier niet echt een hele fandom rant vn te maken.

Nanouk

Echt. Artemisia is echt zo mijn grootste fan. Dat is echt heel leuk. [lachen]

Artemisia

Ja! Maar ik vind het ook zo gaaf en ze gaat nog meer boeken schrijven jongens en die zijn super gaaf. Daar heb ik ook al dingen van mogen lezen en volgens mij is daar ook echt ¾ van de main cast bi ofzo toch? Dat is echt heel leuk.

Nanouk

Ja eigenlijk heb ik heel weinig hoofdpersonages die straight zijn, omdat ik denk dat er heel weinig mensen ook echt 100% straight zijn.

Artemisia

Ja, dat is wel een punt ja. Dat is wel een punt, maar die boeken ben ik ook aan het lezen en vind ik ook helemaal fantastisch, want de personages zijn zo leuk en goed uitgedacht en ik vind jou villains ook echt altijd heel gaaf. Oeh jongens de villains van deze serie ga alsjeblieft er ook met mij over praten als jullie het gelezen hebben. Ik ben heel benieuwd wat je denkt. [de rest lacht] en ik wil met mensen hierover praten. Maar goed. Drakenhart dus is heel gaaf, maar ik wilde je ook nog graag vragen wat je favoriete queer boek is?

Nanouk

Ja eh, ik denk eigenlijk dat die bij jullie al langsgekomen is. Ik heb hem op instgram in ieder geval al wel gezien, maar dat is sowieso a song of Achilles. Ja

Artemisia

Die moet ik nog steeds lezen.

Nanouk

Je echt. Het is natuurlijk ook gewoon de oudheid is ook mijn ding en dit boek is ook gewoon super chill geschreven. Ja echt. Echt goed. Echt een aanrader.

Artemisia

Dat is super nice.

Anne

Dat is ook echt zo’n boek wat ik een keer in een boekwinkel tegenkwam en dan heb je zoiets van heeft Artemisia dit boek al gelezen? Want het is zo’n boek voor Artemisia.

Nanouk

[lacht met Artemisia] Ja en ze heeft het nog niet gelezen toch?

Artemisia

Nee ik heb het nog steeds niet gelezen! Het is ook deels omdat ik bang ben, omdat ik natuurlijk weet wat er met Patro gaat gebeuren en ik ben zo bang want dat gaat me echt zo erg emotioneel verwoesten. [lachen]

Nanouk

Ja [lachen] dat wel ja

Anne

Dat is het probleem met hervertellingen enzo, dan weet je hoe het afloopt en dan

Nanouk

Jep

Artemisia

Inderdaad, maar eh. Ik ga het lezen en ik ga

Anne

Wij vroegen ons ook nog af of er een speciek boek is met LHBTI represen, personages wat heel veel voor je heeft betekend? En dat kan zowel zijn voor de representatie als voor een hele andere reden.

Nanouk

Ehm. Ja dat is een boek en dat is een serie eigenlijk. Het heet falling kingdoms en ik ben sowieso echt fan van die serie en bijna niemand kent het.

Anne

Ik heb er wel van gehoord, maar ik heb het nooit zelf gelezen ofzo.

Artemisia

Nee ik ook niet.

Nanouk

En het is ook niet heel erg. Volgens mij pas in deel twee of drie ofzo komt er een queer personage, maar dat is dus ook fantasy en daar had ik echt zo de realisatie van oh je kan dit gewoon zo derin doen zonder dat het en een big deal hoeft te zijn en het grote ding van het verhaal hoeft te zijn en dit kan gewoon zo, dus dat was echt een beetje mijn goal om ook zo te schrijven, maar uiteindelijk is het bij mij wel meer geworden dat ik het in de eerste boeken veel meer queer representatie heb, maar

Artemisia

Dat is ook heel gaaf though. Ik wil die serie trouwens echt lezen, maar verder nog wat zou jij zelf graag nog willen zien qua queer representatie wat er nog niet is en wat zou je daar als schrijver nog aan toe willen voegen?

Nanouk

Ehm, ik denk zien wat er nog niet is, dat kan ik ect niet zeggen. Ik denk dat bijna alles er wel is, maar

Artemisia

Wat je meer wil zien dan?

Nanouk

Ja, wat wel heel belangrijk wil en tegelijkertijd wat ik ook wil toevoegen als schrijver is dat die queer relaties enzo dat die queer personages ook gewoon der kunnen zijn zonder dat het per se een ding van gemaakt moet worden. Ja, dat een beetje. Dat het eigenlijk zou het zo moeten zijn dat je niet eens meer denk oh he, een queer boek, maar dat dat gewoon normaal is weet je wel. Ja dat een beetje ja.

Anne

En jij zei van dat je niet echt iets had waarvan je wist van wat je wilde dat er was, maar wat er niet is, omdat je zei volgens mij is het er vast wel. Is er iets wat je zelf nog niet hebt gevonden, maar waarvan je zoiets hebt van het bestaat vast wel, maar ik heb geen idee hoe ik het kan vinden?

Nanouk

Ja eh. Ik heb wel een keer bij jullie al een verzoek ingediend dus waarschijnlijk als ik iets denk van dit wil ik echt lezen het aan jullie vragen, maar

Artemisia

Echt super leuk.

Nanouk

Maak ik heb meestal ook wel meer iets van ik lees wat ik tegenkom en ik kom het tegen als het er is, dus echt zoeken naar een bepaald iets dat heb ik niet echt.

Anne

Ja dat je meer een boek ziet en denkt oeh dit was waar ik naar op zoek was ondanks dat ik nog niet wist dat ik ernaar opzoek was. Zo’n idee.

Nanouk

Ja zoiets, ja inderdaad.

Artemisia

Wel echt leuk als je dat soort boeken tegenkomt.

Anne

Ja

Artemisia

Ik ben zelf wel vaak naar specifieke dingen op zoek, maar dat komt ook deels door mijn hyperfixatie van oudheid. Daar ben ik natuurlijk ook eindeloos naar op zoek. [mensen lachen]

Nanouk

Maar jullie krijgen ook van die super specifieke verzoeken toch, dat je echt denkt wow?

Artemisia

Ja.

Nanouk

Je hebt bijna. Dan moet je het verhaal al uitgedacht hebben ofzo wat je wil lezen.

Artemisia

Ja precies. Bijna, wat je zegt, volgens mij moet je dit gewoon gaan schrijven het is zo specifiek.

Nanouk

Ja als ik iets ga schrijven heb ik volgens mij nog niet eens zo specifiek in mijn hoofd wat er gaat [iedereen lacht] Maar dat kan ook aan mij liggen.

Artemisia

[lachend] dat is wel echt grappig though. Ja want die van Anika was ook echt mega specifiek.

Anne

Die van Anika was super specifiek.

Nanouk

Was dat die met mythologie?

Anne & Artemisia

Ja

Nanouk

Ja [lacht]

Anne

Wacht misschien moeten we even zegge welke aflevering dat was, dat mensen die nu zoiets hebben van wat? Wat dat aflevering 9?

Artemisia

8 geloof ik. Oh 9?

Anne

8 of 9

Artemisia

Ja 8 of 9. Maar hij heet ook super specifieke verzoeken of zoiets dus je zou het makkelijk

Anne

Ja iets in die richting was de titel.

Artemisia

Ja, dus je moet het wel kunnen vinden als je wil weten wat voor super specifieke verzoeken wij toen hebben gehad.

Anne

Maar het is wel heel leuk. Zeker als je dan iets vindt. Wat past. Dan is het zo van

Artemisia

Ja maar ik was ook echt onder de indruk van hoe jij dingen hebt laten passen. Ik was echt zo van wow dit is echt gewoon een talent, hoe je dit nog gewoon een soort van hebt laten passen.

Anne

Ja. Ik vind het meestal ook leuker om een, om iets te laten passen en dan argumentatie te verzinnen voor waarom het past, dan daadwerkelijk heel erg mijn best te doen om iets te zoeken waarbij het echt past.

Artemisia

Nee dat snap ik ook wel, want dan kun je ook boeken aanraden waar je heel veel van houdt.

Anne

Ja en dat vind ik vooral leuk. Zo van, ik kan het eindelijk over dit boek hebben. Dat idee

Artemisia

Nee dat snap ik wel. Ik weet niet. Ik vind het allebei leuk, ook omdat als je het zelf helemaal op zoekt dan kan je ook weer zelf nieuwe boeken lezen, wat ik heel leuk vind en plus ik ben heel slecht. Ik heb nu volgens mij redelijk me ingehouden, maar ik ben heel slecht in niet meteen een rant van 20 minuten te houden over boeken waar ik van houd. Ik weet niet of je dat net al een beetje merkte bij drakenhart. [de rest lacht] Ik heb heel erg geprobeerd me in te houden. [lacht]

Anne

Misschien een klein beetje.

Artemisia

Ja. Sorry jongens.

Anne

Maar dat waren al onze vragen die we hadden.

Artemisia

Ja. Wil jij zelf nog iets zeggen over je boeken of queer boeken in het algemeen?

Nanouk

Ja ik denk dat het belangrijkste al wel een beetje gezegd is zo ja. Wat ik belangrijk vind was letterlijk een vraag, dus dat heb ik ook al gezegd.

Artemisia

[lacht] super

Nanouk

Ik vond het wel heel leuk om hier te gast te zijn. Dat wil ik wel even kwijt.

Anne

Dankjewel

Artemisia

Ja dat vonden wij ook heel leuk.

Anne

Misschien is het nog even handig waar mensen je boek kunnen vinden?

Nanouk

Oh ja. Het gaat eigenlijk gewoon zo zijn dat je het kan bestellen bij alle boekhandels en bol.com, maar bestel alsjeblieft niet bij bol.com en bij de uitgever, maar op het moment heb ik ook nog best wel wat exemplaren die ik gesigneerd ga verkopen, dus kan je mij gewoon op instagram of facebook opzoeken en een berichtje sturen en dan eh kan ik het je opsturen met een handtekening en wat leuke kaartjes met draken erop.

Anne

Ik denk dat als wij een instagram post zetten met dat deze aflevering online komt dan taggen we jou en dan vermelden we jou ook nog even dan kunnen mensen dat makkelijk vinden.

Artemisia

Oh, dat is slim ja

Anne

Dan hoef je niet te gokken weet je wel, van wat is de instagram handle en dat soort dingen. Of typefouten in instagram handles. [rest lacht] Ik ben niet bijzonder goed in dingen typen en spellen enzo, maar dat was dan de aflevering voor vandaag. Heel erg bedankt dat je te gast wilde zijn.

Nanouk

Nou bedenkt voor de aflevering.

Anne

En volgens mij hoeven wij verder niks meer te melden?

Artemisia

Maar goed, volgens mij hebben we dus verder niks te vermelden, behalve leuk dat jullie er weer waren. Ik hoop dat jullie net zoals wij erg van de aflevering genoten hebben en als jullie verzoeken hebben, ook erg specifieke verzoeken, stuur ze alsjeblieft op de website www.queerboekpodcast.nl in en ja dan

Anne

Beantwoorden we ze

Artemisia

Ja precies, of dan gaan we in ieder geval heel erg ons best doen.

Anne

We beantwoorden het. We weten niet of het past.

Artemisia

Dat is beter gezegd ja. Oké doei

Anne

Doei