Op Zoek Naar Een Queer Boek

image

Horror & Musicals (Afl. 10)

In deze aflevering zijn wij op zoek gegaan naar horror met non-binaire personages en boeken die we als musical zouden willen zien( en andersom). Bedankt iedereen die een verzoek heeft ingestuurd!

Anne

Welkom bij op zoek naar en queer boek, een podcast waar wij boeken met LHBTI personages aanraden. Ik ben Anne

Artemisia

En ik ben Artemisia

Anne

En wij raden boeken aan naar aanleiding van verzoeken en die kunnen jullie opsturen via onze website, www.queerboekpodcast.nl op onze podcast transcripties vinden van alle afleveringen en een lijst met alle boeken, per aflevering, welke boeken wij genoemd hebben en de trigger warnings daarvoor. Dus je hoeft niet mee te schrijven. Alles kun je na afloop op onze website vinden. En dan kunnen we beginnen aan ons eerste verzoek van vandaag.

Artemisia

Ja en dat verzoek ga ik voorlezen zeg maar. Dit verzoek komt van Vivian. Heel erg bedankt Viv en het gaat over nonbinary horror en haar pronouns zijn verras me, maakt niet uit. Ik gebruikt meerstal zij/haar bij haar, dus ik denk dat ik dat gewoon blijf doen. En dan is het verzoek zelf hier. “Hallo”, met een uitroepteken. “Ik zou graag een horror boek willen lezen over een nonbinair personage. Het lijkt me tof als het zich in een redelijk modern tijdperk afspeelt, voorkeur voor 20ste eeuw.” Full disclosure ik heb geen idee welke eeuw welke eeuw is en ik had het opgezocht en ik ben het weer vergeten. [lachen] Dat iedereen dat alvast weet. Maar goed, “voorkeur voor 20ste eeuw, misschien 21ste. Als jullie liever geen horror lezen, dan zou ik het ook leuk vinden om iets in een ander spannend genre aangeraden te krijgen.” En dan de taal Nederlands of Engels. Dus dit was echt een heel leuk verzoek vond ik, en we horen zodra of Anne der ook zo over denkt, maar volgens mij wel.

Anne

Ja. Ik lees zelf niet zoveel horror, dus ik vond het moeilijk, maar het is wel een leuk verzoek.

Artemisia

Precies! Ik vond het ook moeilijk, want ik lees inderdaad ook niet zoveel horror, maar inderdaad wat je zegt. Het is een heel leuk verzoek en ik heb dus maar weer mijn normale methode van veel googlen toegepast en toen kwam ik op een gegeven moment iets tegen van een auteur genaamd Nino Cipri en het is echt heel gaaf, want deze auteur heeft meerdere boeken met nonbinaire personages, dus dat is misschien leuk gelijk om voor jou te weten Viv en de, zij zijn zelf ook nonbinair. Het boek wat ik heb uitgekozen is homesick: stories. Dat is een verzameling van korte verhalen, wat dus misschien niet helemaal is wat je zoekt, want ik dacht dat je meer wilde dat het echt een boek was zeg maar, in plaats van korte verhalen, maar wat hier wel heel leuk is is dat de focus heel erg op queer relaties ligt en dan ook transgender en nonbinaire personages.

Anne

Oh, nice

Artemisia

Wat ik wel echt kan waarderen en wat ik erover heb gelezen is dat het ook echt hele gave korte verhalen zijn en het is dus inderdaad horror en ik wil niet te veel verklappen over die verhalen, maar ze klinken echt heel cool en ze klonken ook wel als jou ding en ik zou sowieso even naar deze auteur kijken, want ze hebben dus ook nog een boek wat uitkomt. Ik ben even kwijt hoe het heet, maar het komt binnenkort uit en dat gaat over twee werknemers bij ikea geloof ik of zoiets, zo’n soort bedrijf en dan opent er een wormgat en dan komt er dus zo’n oude vrouw die daar dus aan het shoppen is, die wordt in dat wormgat gezogen en dan

Anne

Wat?

Artemisia

Ja [lachen] Het is echt heel maf, maar het is een hele kritiek op kapitalisme.

Anne

Oeh

Artemisia

En Viv gaat dat echt fantastisch vinden denk ik en het gaat ook helemaal in op hoe, like, retail werken echt vreselijk werk is en hoe slecht al die werknemers behandeld worden en dat soort dingen. Plus het klinkt gewoon als echt een heel maf, maar heel leuk verhaal.

Anne

Ja

Artemisia

Kijk daar ook naar Viv. Dat zou ik ook zeggen. Als je dit tenminste gelezen ou hebben en je de schrijfstijl enzo leuk vindt natuurlijk en je zin hebt om ze te lezen. Ehm, is er verder nog iets wat ik wilde zeggen? Ja, alleen dat het thema dus een beetje rond deze verzameling korte verhalen is dat. Hoe kan je dit het beste zeggen? Zeg maar het gevoel van thuis. Dat je een thuis hebt, maar ook dat je daar ver vanaf kan staan en daar moeite mee kan hebben en moeite met de mensen die in je thuis zitten te hebben, dus dat vond ik ook wel een mooi thema en dat is blijkbaar een beetje het thema van alle korte verhalen in deze verzameling.

Anne

Mijn is helaas nog niet uit, dus daardoor weet ik er niet zo heel veel van, maar het boek van Rivers Solomon

Artemisia

Nice

Anne

Wat 4 mei uitgegeven gaat worden is horror en het heet Sorrowland en ik ben zelf fan van de vorige boeken van Rivers Solomon dus, ik ben heel benieuwd naar het volgende boek.

Artemisia

Trouwens, ik weet niet tot hoeverre Viv alles heeft afgeluisterd, maar toen jij The deep aanraadde, dat lijkt me ook wel een boek voor Vivian trouwens. Ja, maar sorry, dat even tussendoor. Sorry ga door.

Anne

En ik weet niet zeker of er een nonbinair personage in zit, gewoon puur omdat ik niet zo heel veel informatie over het boek kon vinden, omdat het nog niet uitgegeven is enzo, maar in voorgaande boeken van Rivers Solomon was gender best wel een thema, dus ik vermoed dat dat hier ook zo zou zijn en Rivers Solomon is zelf nonbinar, dus mocht er geen nonbinair personage zijn heb je in ieder geval wel representatie in de schrijver.

Artemisia

Dat is ook mooi

Anne

En ik ben er zo benieuwd naar.

Artemisia

Maar wat staat er da überhaupt wel online, want meestel hebben ze toch wel iets van informatie, want dit klinkt echt als raar weinig informatie voor

Anne

Er staat wel een beschrijving online, maar het is weet je wel, zo’n genderbending, vage omschrijving.

Artemisia

Oh.

Anne

Dus het is iemand en een tweeling in een bos iets.

Artemisia

Huh. Ja daar kun je niet heel veel uithalen.

Anne

Dus daar heb je niet zo veel aan. Gewoon afwachten. Sommige boeken hoef je ook niet te weten. Sommige boeken moet je ook niet zo heel veel over weten van te voren en ik vermoed dat dit zo’n boek is.

Artemisia

Nee dat kan ik me inderdaad voorstellen.

Anne

Zo. Dat idee krijg ik zeg maar.

Artemisia

Nee dat is een goed punt. Bij horror is het natuurlijk wel dat als je van te voren al te veel over het plot zeg maar weet dat dat de spanning een beetje weghaalt.

Anne

Inderdaad.

Artemisia

Ok nice.

Anne

Dan het andere verzoek komt van Bettie. Die heeft alweer een verzoek ingestuurd. Dank je wel Bettie en wij hebben in aflevering 8 als random voorbeeld gegeven dat je ook mocht insturen een boek wat wij graag als musical zouden zien

Artemisia

Mm

Anne

Dus zij heeft gezegd dat ze benieuwd is naar ons antwoord daarop, maar ook naar een musical wat wij als boek zouden willen zien. Dus, zal ik eerst gaan?

Artemisia

Ja doe maar.

Anne

Ehm. Ik heb voor allebei iets gekozen. Het boek wat ik graag als musical wil zien heb ik al best wel even in mijn hoofd en dat is the henna wars van Adiba Jaigirdar. Ik kwam hier oorspronkelijk op omdat ik gewoon een musical zou willen waar meer rollen voor mensen van kleur in zitten, want die zijn er gewoon heel weinig en the henna wars gaat over een Bangladeshe hoofdpersoon en het meisje waar ze een crush op heeft is afro-Brasilian geloof ik, dus er zitten allemaal rollen in voor mensen van kleur. Wat heel fijn is. Maar vervolgens bedacht ik ook hoe geweldig de muziek zou kunnen zijn. Want het lijkt mij heel gaaf als ze twee componisten inhuren en dan een bekende componist die dan voornamelijk de nummers gerelateerd tot school componeert

Artemisia

Oh

Anne

En dan een Bangladeshe componist om meer de familie nummers te componeren.

Artemisia

Dat is echt een heel gaaf idee.

Anne

Zeker ook omdat ik geen enkele. Vrijwel alle bekende componisten zijn witte mannen, of ze zijn Lin Manuel Miranda.

Artemisia

[lachen] Daar heb je het wel eens over gehad ja.

Anne

Of het zijn twee witte mannen. Dat is ook nog een optie.

Artemisia

Wow nog meer witte mannen. Dat is wat we nodig hebben.

Anne

Dus vandaar leek het me handig, ook handig om twee componisten te hebben dan heb je een iemand die, weet je wel, ervaring heeft met musicals schrijven enzo en dan heb je een iemand die daadwerkelijk weet hoe Bangladeshe muziek werkt enzo en dat je dat daadwerkelijk goed hebt.

Artemisia

Nee dat is echt een super gaaf idee.

Anne

Dus het leek mij zo cool.

Artemisia

Wacht, zou je dan ook. Dan heb je, hebben ze ook traditionele muziekinstrumenten denk je? Want dat lijkt me ook heel gaaf. Als je echt van die

Anne

Oeh

Artemisia

Right?

Anne

Ik weet niet wat het budget zou worden voor deze show

Artemisia

Oh ja, fuck. Ik dacht niet aan het budget. Ik dacht alleen maar aan hoe cool dingen zouden zijn. Dat is wel echt gaaf.

Anne

Ik heb niet genoeg verstand. Ik heb absoluut geen enkel verstand van Bangladeshe muziek, dus ik heb geen idee of er, weet je, iets super kenmerkends is wat je zou kunnen gebruiken, maar het zou cool kunnen zijn als er zoiets is.

Artemisia

Ja toch. Als er zoiets is lijkt me dat echt heel gaaf als je echt zo’n heel traditioneel, super oud instrument zou kunnen gebruiken.

Anne

Ehm, en dan mijn keuze voor de andere kant op vond ik lastiger, omdat de meeste musicals vind ik heel gaaf vanwege de muziek

Artemisia

Ah

Anne

Dus heb ik niet heel erg interesse om er een boek over te lezen, maar op een gegeven moment bedacht ik dat Zenna don’t misschien wel een hele grappige graphic novel zou zijn.

Artemisia

Ok wacht ik weet niet welke musical dit is. Sorry welke musical is dit?

Anne

Dat had mij ook heel erg verbaasd als je het kende eerlijk gezegd. Het is een nogal onbekende off broadway musical die niet bekend is whatsoever, maar het gaat zeg maar over een wereld waar homo zijn de norm is en heteros worden zwaar onderdrukt.

Artemisia

Oh. Auch

Anne

En het gaat dan over dat ze, ze gaan een toneelstuk opvoeren op school om mensen weet je wel, te leren om om te gaan met hetero mensen enzo en vervolgens worden de hoofdrolspelers daadwerkelijk verliefd op elkaar en paniek. Het is heel vaag maar ook echt hillarisch.

Artemisia

Ja, maar ik vraag me ook echt af. Hoe werkt dat? Like wat, hoe. Wat is het hele idee erachter? Dit. Oh my god.

Anne

Ik heb niet het idee dat. Deze musical is zo vaag dat ik niet het idee heb dat ik het recht kan doen in een omschrijving, maar zoek het op op youtube. Volgens mij staat er een bootleg op youtube, dus je kan het volledig kijken.

Artemisia

[lachen] oh my god it’s amazing. De omgekeerde wereld. Dat zou echt heel raar zijn. Stel je voor dat open die mensen echt zo zouden zijn

Anne

Maar het is ook heel mooi hoe ze het. Het is niet alleen dat het is omgedraaid. Het is ook dat bepaalde stereotype dingen omgedraaid zijn. Als in, het sportteam zijn echt de losers van de school.

Artemisia

Oh my god dat is zo. Dat is zo interessant gedaan zeg maar. Huh.

Anne

Op een gegeven moment is het ook echt zo dat iemand van het sportteam verliefd is op iemand in het schaakteam dat je zoiets hebt van “we’re not the sexsymbols you are” over het schaakteam.

Artemisia

[lachen] oh geweldig. Het schaakteam?!? [lachen] oh wow. Dat is echt

Anne

Hillarisch

Artemisia

En briljant though. Oh my gods. Dat is ook echt zo’n interessant idee. Ik ga de bootleg wel opzoeken en dan laat ik je weten wat ik ervan vind.

Anne

Ja ik ben echt heel benieuwd wat jij ervan vindt. [lachen] Maar ik ben ook echt heel benieuwd naar jou antwoorden hiervoor want wij hebben het niet zo heel vaak over musicals samen en als we het over musicals hebben dan is het vooral dat ik heel veel over musicals praat en jij niet zo heel veel.

Artemisia

Nee. Ik bedoel ik vind musicals heel gaaf, maar ik weet er niet genoeg over en jij stuurt me wel dingen over musicals en dat soort dingen en jij hebt het over musicals die jij heel gaaf vindt, maar aangezien ik er zo weinig van weet is het ook niet zo alsof we er megalange gesprekken over kunnen voeren.

Anne

Ja, maar daardoor ben ik wel heel benieuwd wat jij voor deze, voor dit verzoek gekozen hebt.

Artemisia

Klopt. Ben jij klaar met jouw ranten over musicals?

Anne

Ja

Artemisia

Damn dat heb je netjes gedaan. Je hebt echt heel weinig gerant.

Anne

Ik heb me gewoon aan de tijd gehouden. I’m so happy.

Artemisia

Ik ben erg trots op je. Ok, ik heb voor musical naar boek heb ik heel lang zitten nadenken, maar het ding is de meeste musicals die ik wel heel gaaf vind zoals les mis zijn gebaseerd op boeken. [lachen]

Anne

Nice, maar ook bij les miserables denk ik dan ook echt zeg maar Enjolras fanfiction ofzo.

Artemisia

Oh my gods. Ja dat kan ik mij wel voorstellen dat je daaraan denkt. Ik heb nog nooit Enjolras fanfiction gelezen.

Anne

Ik ook niet, maar ik ben vrij zeker van dat het bestaat.

Artemisia

Oh ja volgens mij bestaat het inderdaad, maar you know. [lachen] Het zou echt heel grappig zijn. “Ja nee, ik wil niet les miserables het boek, dat dat nog een keer. Of ik wil niet dat de musical nog een nieuw boek wordt. Ondanks dat we al het Victor Hugo boek hebben waar het op gebaseerd is. Ik wil dat de fanfiction

Anne

Gepubliceerd wordt”

Artemisia

Ja zoiets. Meer eh. Nee dus ik zat heel lang na te denken en toen heb ik een soort van intens gecheat want de musical waar ik echt helemaal geobsedeerd mee ben geweest is natuurlijk Wicked.

Anne

Oh ja

Artemisia

En ik heb het boek gelezen, waar het op gebaseerd is, en et boek is echt best wel anders.

Anne

Ja

Artemisia

Dus wat ik leuk zou vinden is als de musical of zelf een nog nieuwere versie van de musical naar een nieuw boek zou worden vertaald, want het boek is wel gaaf, maar het, het is ook gewoon heel raar.

Anne

Ja

Artemisia

Niks tegen die schrijver, maar het is echt. Ik weet niet of jij het gelezen hebt, maar het is echt

Anne

Ik heb het niet gelezen. Ik heb er wel verhalen over gehoord. Sommige mensen zijn er heel erg fan van, sommige mensen absoluut niet.

Artemisia

Ja. Ik ben er niet fan van. Ik vind het ook niet vreselijk. Ik zit ergens in het midden, maar ik ben. Dit zijn hele gave dingen en dit voelt gewoon als of je

Anne

Wat

Artemisia

Ja op een gegeven moment. Ik kan me vaag herinneren dat ze op een gegeven moment in een theater zitten en een orgie zich afspeelt en zo van wat? Waarom?

Anne

Wat? Ok

Artemisia

Waarom?

Anne

Dat kan ik mij goed voorstellen.

Artemisia

Ja, dus ik dacht. Wat als je gewoon de musical versie in een nieuw boek veranderd. Nogmaals niks tegen de schrijver van Wicked. Is het Gregory Maguire?

Anne

Ja volgens mij wel.

Artemisia

Maar dat vond ik dus wel een leuk idee en dan moet natuurlijk ook mijn otp Elphaba en Glinda canon zijn. Na hoeft niet per se. Ik vind het ook heel mooi als ze over vriendscap gaat, maar ik wil in ieder geval niet zo’n irritante soort van love triangle weer. Dat

Anne

Ja. Love triangles zijn irritant.

Artemisia

Ze zijn zo irritant. Kijk als het goed gedaan is

Anne

Ze zijn niet per se. Ze zijn zo weinig goed gedaan.

Artemisia

Ja precies dat. Als het goed gedaan is vind ik het niet erg.

Anne

Ik heb het idee dat love triangles het meerendeel van de tijd is het zo van oh no ik kan niet kiezen tussen die twee en dan op het einde kiest die persoon alsnog tussen die twee.

Artemisia

Ja

Anne

Dat je zoiets hebt van ok, of maak duidelijk waarom een van de twee nu duidelijk een slechtere keuze is of accepteer dat polyamorie bestaat.

Artemisia

Oh dat zou ik echt gaaf vinden als ze, als dat is hoe de love triangle een keer eindigt. Dat het gewoon met zijn drieën een stel worden.

Anne

Like, een van de redenen waarom ik a gentleman’s guide to love and murder geweldig vind. Het is geweldig.

Artemisia

Ja dat kan ik mij voorstellen. Maar goed dat is echt een heel goed idee. Leten we alle love triangles op die manier, of dat het gewoon een ander soort love triangle is, dat zou ook leuk zijn, maar anyways en een boek wat ik als musical zou willen zien. Hier heb ik ook. Ik ben hier zo conflicted over, want ik wil ergens heel graag een Carry on musical, omdat de spreuken zijn natuurlijk al

Anne

Oh ja

Artemisia

Liedjes en rijmjes. Weet je hoe goed dat zou werken. Je hebt letterlijk al een basis voor je liedjes, want de spreuken zijn een soort van liedjes. Dus dat zou echt heel nice zijn, en anderzijds wil ik zo graag dat labyrinth lost een musical zou worden.

Anne

Oeh. Labyrinth lost voelt wel echt een stuk moeilijker voor het decor team.

Artemisia

Oh ja

Anne

Ik heb geen idee of Carry on moeilijk is voor het decor, maar labyrinth lost is echt moeilijk om dat goed te doen met het decor.

Artemisia

Ja, nee dat is erg waar. Carry on is echt wel te doen, want je hebt dus, je hebt niet heel veel verschillende locaties op zich.

Anne

Ja

Artemisia

En je kan goed, het zijn redelijk normale gebouwen. Maar inderdaad labyrinth lost is natuurlijk letterlijk twee verschillende werelden zeg maar.

Anne

Ja

Artemisia

Of dimenties

Anne

Wat ik me wel kan voorstellen is dat labyrinth lost het goed zou doen als een off broadway musical waarbij de decors voornamelijk symbolisch zijn.

Artemisia

Symbolisch? Hoe bedoel je?

Anne

Ehm. Soms heb je decors die zo realistisch mogelijk zijn en soms heb je een decor van we hangen touwen aan het plafon en dat is een bos.

Artemisia

Oh op die manier. Dat zou ook wel gaaf zijn ja.

Anne

Ik denk dat het tweede bij labyrinth lost misschien wel beter zou werken.

Artemisia

Ja en ik bedoel qua setting past dat ook wel als je gewoon het meer symbolisch doet want het merendeel speelt zich natuurlijk niet gewoon in onze plaats af, maar het zeg maar het land van de goden of hoe ik het ook moet noemen

Anne

Ja

Artemisia

Dus dan zou het juist wel bij die sfeer zeg maar passen.

Anne

Ja

Artemisia

Dus dat is wel een goeie. Plus ik wil al die mythologie en de hoofdpersonen zijn zo leuk en het is divers het is mega divers, dus, want natuurlijk is de hoofdpersoon bi en je hebt verschillende like ethinicities erin en het is gewoon heel gaaf en ik wil het.

Anne

Ja en het klinkt echt als een goed idee.

Artemisia

Dank je. Ja nee dus dat waren mijn ideeën. Ja dat was het een beetje. Ik geloof niet dat we nog

Anne

We hebben ons gewoon aan de tijd gehouden vandaag volgens mij.

Artemisia

Ja, want hij staat nu op 21 minuten dus netjes.

Anne

Wow. Wie zijn wij

Artemisia

Dat had ik niet verwacht bij een aflevering waarbij jij over musicals mag praten.

Anne

Nee ik eigenlijk ook niet.

Artemisia

Goed gedaan.

Anne

Ik heb mijn best gedaan.

Artemisia

Je hebt het heel goed gedaan. Ehm oh. Dit was dus in ieder geval de aflevering waarbij Anne gelukkig over musicals heeft kunnen praten en we heel gaaf over horror boeken hebben kunnen praten. Dit ben ik vergeten te zeggen trouwens, maar ik heb nog meerdere dingen gevonden dus ik ga Vivian daar gewoon mee spammen. Sorry alvast Viv.

Anne

Dat krijg je als je ook vrienden met ons bent en we je telefoonnummer hebben.

Artemisia

Precies dan ontkom je er niet aan. [lachen] dit klinkt licht bedreigend, maar [lachen] en we vonden de verzoeken van vandaag heel leuk. Het waren heel originele gave verzoeken ondanks dat het horrorverzoek vooral, na ja het musical verzoek was voor mij ook moeilijk, maar stuur ook vooral ook zulke verzoeken op. Stuur alle verzoeken op die je kan bedenken. Veras ons. We vinden het zoals je hier merkt echt niet erg als het een beetje moeilijk is. We hebben ook al hele specifieke gedaan dus dat mag ook en ehm. Je weet dat je ze op onze website kan zetten. www.queerboekpodcast.nl en verder hebben we dit keer niet zo veel te melden want er zijn niet zo heel veel bijzondere dingen op dit moment. Dus dan

Anne

Over twee weken gaan wij een aflevering doen met een gast.

Artemisia

Oh ja dat wel. Nevermind er is wel een bijzonder ding. Ik had er niet aan gedacht dat we dan

Anne

Hopelijk krijg ik het boek op tijd binnen.

Artemisia

Maar inderdaad dat is nog wel een bijzonder ding wat ik nog snel zal vermelden. Oer twee weken hebben we een gast die net een heel gaaf boek heeft uitgebracht en dan gaan we daar, niet over dat boek alleen

Anne

We gaan heel erg ons best doen om alle afleveringen leuk te maken. Ook als je niet per se een specifiek boek hebt gelezen. Dat is iets wat zij voor deze podcast heel graag willen doen en dat gaan we dus ook doorzetten in afleveringen met gasten.

Artemisia

Precies dus dan, ook als de gast bijvoorbeeld een auteur is met een speciaal boek dan gaan we natuurlijk wel iets over dat boek zeggen, maar dan proberen we het voor jullie ook nog te houden dat je begrijpt waar het over gaat en dat we gewoon

Anne

En gewoon die schrijver, of gewoon onze gast de mogelijkheid geven om jullie boeken aan te raden.

Artemisia

Precies, want dat is dan ook leuk. Ook omdat die natuurlijk weer hele andere dingen leest dan wij, dus dat hebben jullie weer meer varie, eh, variatie.

Anne

Ons Nederlands is zo goed.

Artemisia

Ja ons Nederlands is fantastisch goed. Haar Nederlands is ook echt veel beter, dus dat gaat echt een verademing zijn.

Anne

Eh ja. Gewoon eindelijk iemand die niet de helft van de tijd in het Engels denkt en dat dat af en toe overduidelijk opkomt.

Artemisia

We hebben er heel veel zin in over twee weken is die aflevering dan en ik ben heel benieuwd hoe jullie onze eerste gastenaflevering gaan vinden, want er gaan er dus inderdaad meerdere zijn en verder hoop ik dat jullie deze boeken leuk gevonden hebben. En graag tot de volgende keer.

Anne

Doei!