Op Zoek Naar Een Queer Boek

image

Wat wij lezen (Afl. 7)

Deze week hebben we de aflevering een beetje anders gedaan en bespreken we de boeken die wij recent hebben gelezen en de boeken die we aan het lezen zijn. Wij zij heel benieuwd wat jullie ervan vinden!

Anne

Hallo, dit is “op zoek naar een queer boek”. Ik ben Anne

Artemisia

En ik ben Artemisia

Anne

En dit is de podcast waar wij jullie boeken aanraden met LHBTI personages en normaal gesproken doen wij dit aan de hand van verzoeken, die kunnen jullie op onze website achterlaten. Dat is www.queerboekpodcast.nl en op die website kun je ook transcripties vinden van alle afleveringen, dus als je graag mee wil lezen, dan kan dat en je kan daar ook een lijst vinden met alle boeken die we noemen, dus als je de titel niet meer hebt onthouden dan hoef je niet de hele aflevering terug te luisteren, al mag dat natuurlijk wel, maar dan kun je ook naar onze website en even snel kijken wat de titel ook alweer was en daar zetten wij ook de trigger warnings bij, dus dan hoef je daar ook niet zo heel erg naar te zoeken. Normaalgesproken doen wij het dus aan de hand van verzoeken, maar wij dachten dat het misschien voor een keer ook wel leuk was om een aflevering te maken over wat wij op dit moment aan het lezen zijn, of recent hebben gelezen. Dit gaan wij niet iedere keer doen, want zeker met studeren is daar absoluut geen rechte lijn in. Ik lees zelf eigenlijk vooral tijdens mijn vakanties en dan is het zo van ik heb deze maand geen boeken gelezen of het is ik heb deze maand tien boeken gelezen,

Artemisia

Ja

Anne

dus dat werkt niet echt voor afleveringen, maar ik heb deze maand wel een paar boeken gelezen, dus nu kon het en we dachten dat is misschien wel leuk. Hebben jullie ook een beetje een idee wat wij lezen.

Artemisia

Ja precies en dan kunnen wij op die manier ook weer boeken aanraden, want you know, we hebben er iets over te zeggen dus als het goed is dan raden we het je aan. Ik he het heel druk gehad en ik heb geen boeken uitgelezen, maar ik lees altijd ongeveer 12 boeken tegelijk, dit, het erge is, dit is niet per se ik die aan het overdrijven is, maar goed

Anne

Echt iedere keer dan heb jij zoiets van “oh ik begin dat boek nu” en dan “heb je dat vorige boek dan al uitgelezen? Was jij niet vorige week dit boek aan het lezen?” inmiddels snap ik hoe het zit.

Artemisia

Ja

Anne

Jij leest gewoon 20 boeken tegelijk.

Artemisia

Ja en dan vergeet ik plotlines van ongeveer 10 van die boeken en moet ik weer opnieuw beginnen.

Anne

Mm

Artemisia

Het is een erg slechte strategie, maar he. [lachen] you know. Nou ja in de vakanties als ik naar Zwitserland ga, dan lees ik er meestal

Anne

Dan heb je maar een beperkt aantal boeken bij, dus dan moet je wel iets uitlezen?

Artemisia

Oh nee, dan heb ik een enorme tas met boeken bij me. Dan lees ik er twee per dag.

Anne

Dan heb je alsnog een beperkt aantal boeken bij.

Artemisia

Ja, maar dan heb ik er

Anne

Het is alleen grote beperkte hoeveelheid.

Artemisia

[lachend] dat is heel erg waar, maar nee. Ik ben dus op dit moment weer eens. Ik weet niet eens hoeveel boeken ik op dit moment aan het lezen ben jongens, ik ben het kwijt, maar een van mijn favoriete boeken die ik op dit moment aan het lezen ben, en ook omdat ik niet alleen maar queer boeken lees, dus you know, die selectie is alsnog iets kleiner dan wat ik aan het lezen ben. Heb ik gekozen om het even over Gideon the ninth te praten, die ik trouwens van mijn beste vriendin gekregen hebben zoals jullie misschien op onze insta hebben gezien.

Anne

Ik weet niet of daarbij stond dat het een cadeau was, want ik wist dat, ik weet niet of ik dat wist.

Artemisia

Het was in ieder geval in een van de eerst versies van die post, maar misschien haal ik de eerdere versies van die post door elkaar met

Anne

Of ik ben gewoon vergeten wat we gepost hebben, dat zou ook

Artemisia

[lachen] dat zou ook kunnen.

Anne

Oh, soms gebeurt dat, maar Gideon the ninth.

Artemisia

Yes, dus het gaat over ehm. Iedereen beschrijft het gewoon als lesbians in space wat ongeveer accuraat is.

Anne

Of lesbian necromancers toch? Of was dat een andere?

Artemisia

Ja dat zijn de nacromancers en het is zo cool, want het necromancy system is echt heel interessant, want de necromancer in dit boek die animeert botten

Anne

Oeh

Artemisia

Om ze dingen te laten doen en

Anne

Dat is cool

Artemisia

En waar ik echt een groot fan van ben is dat ze eigenlijk doden niet echt terug kan brengen. Het enige wat ze kan doen is lijken animeren, dus de persoon is nog steeds weg.

Anne

Ja

Artemisia

Maar het lichaam

Anne

Maar het is zeg maar een soort zombie

Artemisia

Ja

Anne

En niet echt een zombie die echt zelf dingen kan doen zeg maar.

Artemisia

Nee precies, het is meer een soort pop. Dus je lijk wordt in een pop verandert. Dit is horrifying, maar je lijk wordt in een pop verandert. Is het idee een beetje.

Anne

Oh, interessant.

Artemisia

Ja. Het is heel interessant. Misschien dat ze trouwens wel mensen echt terug kan halen, dat weet ik niet. Ze is nog vrij jong, dus dat zou het ook kunnen zijn. Waar ik ben

Anne

Of misschien gewoon dat je dat niet wil?

Artemisia

Ja, well de mensen die ze in poppen heeft verandert

Anne

I mean, dat wil je ook niet echt.

Artemisia

Nee en also, spoilers, maar dat waren haar ouders. Maar goed, dus zij is heel cool en de hoofdpersoon Gideon is echt, ze is echt hillarisch jongens. Ze is echt zo’n bimbo. Ik hou van der. Of nou ja, ja gewoon bimbo. Ze is zo’n echt typisch personage dat, ze heeft zo’n goed hart, maar ze is ook een beetje dom en like, ik hou van der, maar ehm. Ja, zij is heel grappig en ben moet ik eerlijk zeggen Gideon en haar childhood enemy/reluctant ally Harrow Hark aan het shippen, maar volgens mij komt dat niet. Is dat niet de lesbian pairring, hoewel ze allebei erg queer aanvoelen. En Gideon is volgens mij canonically lesbisch.

Anne

Oeh

Artemisia

Ja, dus de wereld is heel cool opgebouwd want ze heeft van die huizen en het heeft hele gave necromancy systemen zoals ik net al zei en de personages zijn erg compelling, dus ik zou deze zeker aanraden en ik ben erg benieuwd wat er verder mee gaat gebeuren.

Anne

Cool, en dan mijn eerste boek is The invisible life of Addie LaRue van VE Schwab en dit is een boek waar ik zelf al heel lang op heb zitten wachten. Ik volg VE Schwab op instagram en dan kwam echt al heel lang langs dat ze bezig was met dit boek en het het voldeed absoluut aan de verwachtingen.

Artemisia

Dat is echt heel cool

Anne

Dat is zo nice, maar eh nee. Ik heb dit ook echt gelezen. Ik maakte de discutabele beslissing om het gewoon op de dinsdag dat het uitkwam te kopen, ehm, ik had een hele drukke week die week.

Artemisia

Dat weet ik nog want toen vroeg jij aan mij advies. Toen was ik zo ik ga de duivel op jou schouder zijn.

Anne

Ja, terwijl ik had echt meerdere essays die ik moest schrijven enzo.

Artemisia

Maar dan verdien je een pauze

Anne

Uiteindelijk is alles soort van goed gekomen, misschien. Had ik toen een extention voor een? Misschien had ik een extention aangevraagd voor een van de essays, maar dat was niet alleen mijn schuld. Ik niet helemaal meer welke essay in die week was.

Artemisia

En ik neem aan dat het niet was doordat jij dit boek wilde lezen.

Anne

Nee, ja maar gewoon ehm. Maar als een professor van te voren al zegt van “oh ja als jullie een extention nodig hebben dan krijgen jullie dat” dan ga je er iets soepeler mee om dan normaal.

Artemisia

Ja dat is heel erg waar.

Anne

Maar Addie LaRue gaat over Addie en ze is eind 17e eeuw geboren in Frankrijk en ze heeft op een gegeven moment op haar trouwdag een deal gesloten met de duivel, omdat ze absoluut niet met die gast wilde trouwen.

Artemisia

Oh me, mood.

Anne

Ja,

Artemisia

Maar bij mij is dat omdat ik lesbisch ben ik weet niet of dat bij haar ook zo zit.

Anne

Nee,

Artemisia

Ok fair, sorry

Anne

Maar alsnog queer

Artemisia

Nice

Anne

Dus sluit zee en deal met de duivel en de logica is een beetje van jij krijg mijn ziel gewoon als ik er klaar mee ben. Ja das dus niet zo heel handig, want vervolgens heeft de duivel zoiets van, “hm, hoe maak ik jou leven zo shit mogelijk? Ik zorg gewoon dat iedereen jou vergeet”

Artemisia

Ai, jikes

Anne

Dus ja dat is niet zo sociaal van de duivel, maar vervolgens

Artemisia

Nee dat is niet zo sociaal

Anne

Maar vervolgens blijft Addie dus ook gewoon zo lang mogelijk leven, gewoon puur omdat ze een enorme hekel heeft aan de duivel.

Artemisia

[lachen]

Anne

Dus ja die is inmiddels 300 nog wat. 323?

Artemisia

Wacht ze wordt ook onsterfelijk door die deal?

Anne

Ja, want hij krijgt haar ziel pas als ze er klaar mee is en ze is er nu nog niet klaar mee want ze wil gewoon de duivel pesten.

Artemisia

Maar vergeten nieuwe mensen haar dan ook?

Anne

Ja

Artemisia

Dat is zo shitty, dan kun je nooit een betekenisvolle relatie met wie dan ook hebben.

Anne

Nee, iedereen vergeet haar en het is zo sad en het gaat er dan dus over over wat er gebeurt als ze op een gegeven moment iemand tegen komt die haar wel onthoudt.

Artemisia

Oeh

Anne

En ze komt er ook echt op een hele grappige manier achter. Ze heeft zeg maar een boek gejat, soort van, en uiteindelijk, hij had het door dus ze mocht het houden zeg maar, maar vervolgens wilde ze het boek dus de dag erna ruilen, want ja je onthoud haar toch niet, dus dat kan prima. Allen toen onthield hij haar wel en like, are you kidding me?

Artemisia

[lachen]

Anne

Dit was gisteren, tuurlijk onthoud ik dit en zij heeft zoiets van wat?

Artemisia

Dat is zo leuk

Anne

En het is zo gaaf en echt iedereen is queer.

Artemisia

Dat is ook heel nice.

Anne

Dus ja, echt, lees dit. Het is zeker een aanrader.

Artemisia

Ik wil het heel graag lezen nu en like de hoofdpersoon klinkt echt als mijn type persoon, like

Anne

Ja

Artemisia

De spite. Dat heb ik, nou niet dit letterlijk, maar ik functioneer soms op spite, moet ik eerlijk toegeven. Niet op een ongezonde manier, meer op een manier van die keer dat die docent wiskunde dacht dat ik twee jaar wiskunde niet kon inhalen en ik aan mezelf twijfelde, maar toen kwam hij daar op een hele kutte manier aan en toen had ik zoiets van oké nu ga ik gewoon uit spite een heel hoog cijfer halen en jou je woorden in laten slikken.

Anne

Het is altijd leuk als spite daadwerkelijk werkt.

Artemisia

Ja, het werkte. Ik heb een 8 gemiddeld voor wiskunde gekregen.

Anne

Goed bezig

Artemisia

Ja.

Anne

Wat is jou volgende boek?

Artemisia

Oh ja, mijn volgende boek is eigenlijk een boek wat ik van jou heb gekregen. Outrun the wind waar ik nog steeds

Anne

Jouw verjaardagscadeau.

Artemisia

Mijn verjaardagscadeaus van jou waren zo geweldig. Ik was echt zo happy.

Anne

Dat was ook echt gewoon. Ik had dit boek bedacht als verjaardagscadeau en vervolgens verveelde ik mij en dacht ik van oeh ik kan, laat ik zeg maar een uilen boekenlegger gaan haken en toen vervolgens was het zo van oeh ik heb ook nog stof liggen. Ik kan ook nog een tas erbij maken en toen was het zo van oh wacht ik had jou nog gevraagd of je mijn oude Grieks woordenboek wilde hebben, dat kan ik er ook en uiteindelijk was het zoveel meer dan het oorspronkelijke plan was.

Artemisia

Het was echt zo gaaf

Anne

Gewoon omdat ik me verveelde.

Artemisia

Nee maar, het briefje dat je zo op had geschreven van “de stukjes uit een boek, dat boek was al helemaal kapot. Ik heb niet een boek vernielt”

Anne

Ja. Ik heb een wuthering heights wat de eerste 100 pagina’s mist. Ik denk niet dat iemand dat nog wil gaan lezen.

Artemisia

Neem dat is begrijpelijk. Dan is het ok. Ik bedoel, ik schrijf in mijn boeken dus heb ik echt recht om dingen te zeggen hierover

Anne

Ik schrijf nu ook in mijn boeken

Artemisia

Maar alleen in bepaalde boeken toch?

Anne

Ja, alleen maar in het volgende boek waar ik over ga praten.

Artemisia

Oeh nice, oh misschien moet ik ook daadwerkelijk iets over mijn boek zeggen.

Anne

Misschien

Artemisia

Outrun the wind gaat over de bekende huntress Atlanta en ja ze krijgt een relatie met een vrouw en het gaat ook een beetje over hoe Artemis in deze wereld

Anne

In het Nederlands is het Atalanta toch?

Artemisia

Dat zou goed kunnen

Anne

Grieks is zo lang geleden

Artemisia

Atalanta zou ook goed kunnen. Atalanta? Ja Atalanta denk ik. Je hebt gelijk sorry.

Anne

Af en toe heb je iets aan de 7,5 jaar Grieks.

Artemisia

Maar ergens, ik zou het moeten weten, want ik ben een mythologie gek, maar to be fair ik ben nooit heel erg geïnteresseerd geweest i dit mythische personage

Anne

Ja

Artemisia

Nou ja, soort van

Anne

Ze past goed bij je though

Artemisia

Ja dat is waar. Ze past heel goed bij

Anne

Ik bedoel,

Artemisia

Luister, ik weet ook niet hoe ik werk oké. Ik weet

Anne

Weet iemand hoe

Artemisia

Hoe ik werk? Nee

Anne

Ik bedoel ook gewoon, hoe ikzelf werk. I don’t know.

Artemisia

Ja. I don’t know who the fuck thought this was a good idea.Oh, sorry dat was Engels, maar ehm goed. Ze is dus die bekende huntress en ze word teen sort van gedwongen om bij de huntresses van Artemis te gaan en oké. Vind ik de schrijfstijl heel gaaf? Ja. Ben ik er gek van dat dit lesbische vrouwen in de oudheid zijn? Ja. He, kent Anne mij heel goed? Ja, maar ik moet ook eerlijk zeggen jongens, ik haat zo erg hoe ze Artemis afbeelden tot nu toe.

Anne

Maar dat voelt ook echt als zoiets waarbij je, zeg maar, dan picky bent ofzo?

Artemisia

Oh ik ben ontzettend picky. Ik heb

Anne

Ik had dat ook bij The invisible life of Addie LaRue. Dat ik zoiets had van “ik weet niet of deze geschiedenis van korsetten helemaal klopt” Ik bedoel. Is het echt belangrijk? Nee

Artemisia

Maar ik begrijp het wel though, dat heb ik ook bij bepaalde oudheid boeken.

Anne

Maar het is ook niet zo dat ik echt zoiets had van nee, want zeg maar, Addie LaRue heeft een hekel aan korsetten, maar opzich voelt ze aan de ene kant ook wel als het soort personage wat dat zou hebben. Want het was niet zo dat iedereen een hekel had aan korsetten, het was zeg maar echt de norm en een beetje vergelijkbaar met bh’s nu, maar sommige mensen hebben alsnog een hekel aan bh’s.

Artemisia

Ja nee ik ken meerdere mensen met

Anne

Dus je kan er een hekel aan hebben. En het wordt niet gepresenteerd als algemeen, dus vandaar heb ik zoiets van “is dit accuraat? I don’t know, maar maar het is ook niet echt heel slecht” dus dat

Artemisia

Dat is wel moeilijk though, een van die dingen waar het een beetje een

Anne

Maar alsnog dat is ook zoiets waarvan het echt niet belangrijk is, maar alsnog

Artemisia

Maar

Anne

Ik geef om ehm dat soort geschiedenis kennelijk.

Artemisia

Nee, maar ik heb dat ook met rare dingen, waarbij ik zoiets heb van “als je dit fout doet, dan ah” like nee, maar dat heb ik dus een beetje met hoe ze, nou ja een beetje, heel erg. Tot nu toe hebben ze Artemis een beetje de villain bijna van het verhaal gemaakt en like

Anne

Ah ja ik snap het

Artemisia

Ze is gewoon. Ergens kan het kloppen, want ze blijft een godin en het is niet zo alsof de goden van Olympus nou zulke leuke

Anne

Echt, ze waren allemaal een beetje

Artemisia

Kut? Ja. Maar ik vind gewoon haar qua karakterisatie niet bij haar passen omdat tot nu toe ontbreekt het ook een beetje aan dat ze ook echt heel erg close is met haar huntresses. Terwijl ik het idee heb dat dat in de mythe wel heel erg

Anne

Oh ja

Artemisia

Aanwezig was. Je hebt bijvoorbeeld. Ja ze was, Ja ze reageerde veel te streng op Callisto, maar uit dat soort dingen merk je ook heel erg dat het echt een groep was en ze had natuurlijk wel een andere status vergeleken met die anderen mensen, maar als je naar de mythes kijkt, dan krijg ik in ieder geval altijd het idee dat, dan heb ik dat misschien verkeerd ingelezen, maar dat het toch echt vrienden en belangrijke mensen voor haar waren.

Anne

Ja, ik weet daar niet zo heel veel van, maar ik zie je punt ja

Artemisia

Ja en hier voelt dat gewoon heel anders en ik vind het niet leuk gedaan en ik ben helemaal pissig wat ze met mijn babe Artemis doen

Anne

Ah, maar dit is ook echt gewoon zo van. Mijn interpretatie is correct en alles wat anders is is niet goed

Artemisia

Maar ja he, als ze het op een goeie manier doen dan ben ik zo van “ok bad, cool, daar zit wat achter” kijk, zoals ze het bijvoorbeeld zouden doen van het idee van ze is een godheid van Olympos en daarom is ze gewoon

Anne

Ja oké

Artemisia

Dan zou ik zoiets hebben van, ok dat is een goeie reden. Ik vind het nogsteeds jammer, maar sure, maar het voelt gewoon alsof het gewoon zo geschreven is omdat ze iemand nodig hadden die tegen het koppel inging ofzo.

Anne

Oh.

Artemisia

En niet dat ze homofobisch is, absoluut niet, maar meer dat ze zo

Anne

Ja dat ze

Artemisia

Ze wilde een beetje haar kut maken heb ik het idee.

Anne

Ja wel jammer

Artemisia

En niet dat het ergens op is gebaseerd, maar ik ben nog niet zo ver, dus we zullen zien of het nog anders wordt. Ik zou het om anderen reden wel aanraden hoor. De hoofdpersoon tot nu toe is echt goed en leuk dat een lesbian relationship is en het is alsnog oudheid. Ik ben gewoon erg picky.

Anne

[lachen] herkenbaar though.

Artemisia

Dank je, maar jouw boek?

Anne

Het andere boek wat ik recent heb gelezen is Disability Visibility, het is geëdit door Alice Wong, maar het is zeg maar een boek waar essays van allerlei mensen in staan. Het was zo gaaf. Ik bedoel je hebt natuurlijk dat bepaalde essays meer je ding zijn dan anderen, maar het was zo’n mooie collectie.

Artemisia

Dat is echt heel gaaf

Anne

En het zijn zeg maar verschillende essays over waar die mensen het hebben over hun beperking en hoe het hun leven beïnvloed enzo en sommige van die mensen zijn queer en soms gaat het heel erg over de queerness zeg maar. Er is bijvoorbeeld een essay over iemand die aseksueel is en over hoe het best wel lastig is om te zeggen dat je aseksueel bent als mensen zeggen, om een of andere debiele reden denken dat je aseksueel bent, want je bent blind.

Artemisia

Wacht, sorry, kan je dit herhalen?

Anne

Mensen hebben heel vaak het idee, oh je hebt een beperking, dus ben je of aseksueel of zeg maar hyper seksueel

Artemisia

Oh wacht ja, oh nee

Anne

Dat idee

Artemisia

Vreselijk

Anne

En dan is het zo van het feit dat ze blind is heeft niks te maken met het feit dat ze ook aseksueel is die dingen staan heel erg los van elkaar.

Artemisia

Inderdaad, maar dat voelt echt als dat ding wat ze met aseksualiteit doen, dat ze denken dat het een ziekte is enzo en dat het opgelost moet worden en ik haat het zo erg, like als iemand geen seks wil of tenminste geen seks wil, geen seksuele aantrekkingskracht voelt

Anne

Dit doet mij denken aan hoe erg ik de abnormal psychology haatte.

Artemisia

Oh ja

Anne

Aseksualiteit staat nog steeds in de DSM

Artemisia

Ik vind het zo kut.

Anne

Dus officieel is het nog steeds een ziekte.

Artemisia

Dat slaat echt nergens op

Anne

Net als een Drag Queen zijn trouwens. Ik wist dat aseksualiteit in de DSM stond, dus dat verbaasde me niet meer, maar het feit dat, maar op een gegeven moment was het ook zo van “je verkleden als het andere geslacht, niet tijdens Halloween” of iets dergelijks dat je zoiets hebt van

Artemisia

Ja dat had je me verteld.

Anne

Wat is dit?!

Artemisia

Ja maar ook echt. Het is zo erg, maar sowieso ik vind dat soort dingen. Ik vind het zo frustrerend. Het is zo irritant en waarom maakt het je iets uit of iemand geen seksuele aantrekkingskracht voelt? Wat maakt het uit? Waarom moet je dit zo nodig

Anne

En ook echt

Artemisia

Het is gewoon een seksualiteit

Anne

Mijn professor legde het ook echt uit als “dit is een probleem, want dat is toch wel lastig als je dan seks wil hebben” en ja maar je kan ook gewoon geen seks hebben en dan is het geen probleem meer en ook like

Artemisia

Ja en also wil je seks hebben je hoort ook dat er aseksuele mensen zijn die wel seks hebben, maar zich gewoon niet aangetrokken voelen tot een persoon en dat is ook prima. Er zijn mensen die echt

Anne

Ja. Het voelde echt heel erg als een hele slechte poging doen om uit te leggen waarom iets een probleem is wat geen probleem is.

Artemisia

Oh wow ja. Dat verbaast me niks.

Anne

Maar

Artemisia

Die professor was vreselijk

Anne

Ehm disability visibility zeg maar, soms gaat het dus echt over hun seksualiteit ook zeg maar. Maar er zitten ook echt best wel veel essays in waar het echt gaat om de beperking en dan staat er ergens ook een zin dat ze queer zijn ofzo en dat komt verder niet op. Het zijn er best wel veel eigenlijk. Dus ik weet niet eens hoeveel van de schrijvers queer zijn maar volgens mij best wel veel.

Artemisia

Dat is super nice

Anne

Ehh dus ik zou het zeker aanraden, het was echt heel gaaf en

Artemisia

Het klinkt echt goed

Anne

Nou doe ik een poging om mijn favoriete essays te herinneren. Er was er een van “build a paper crane with your anger” of iets dergelijks en dat was zo mooi

Artemisia

Dat klinkt heel poëtisch

Anne

Ik weet niet of het een van de queer essays was, maar het was echt super gaaf. En er waren er meer die echt super gaaf waren maar ik ben heel slecht in het onthouden van titels.

Artemisia

Maar waar ging die over?

Anne

Ehm het ging heel erg over je woede gebruiken I guess. Maar echt op een hele – het was zo mooi geschreven.

Artemisia

Dat klinkt echt heel goed.

Anne

Het was zo cool. Maar we gaan nu al over tijd.

Artemisia

Ja maar ik kan

Anne

Dus jij mag ehm

Artemisia

Er wel wat dingen uit editen.

Anne

Of we hebben een keer een iets langere aflevering.

Artemisia

Dat kan ook.

Anne

Ze worden langzaamaan steeds langer.

Artemisia

Ja. Maar ehm het derde boek dat ik heb gekozen van de boeken die ik nu aan het lezen ben is “song of Achilles” wat ik echt al zo lang probeer te lezen omdat ik gek ben natuurlijk op Griekse oudheid en ik heb letterlijk

Anne

Dit is echt

Artemisia

Maar ik heb ook letterlijk dat mijn bijnaam is Patro

Anne

Oh, ja.

Artemisia

bij een van mijn beste vriendinnen en

Anne

Nee maar dit is toch

Artemisia

En haar bijnaam is Achilles dus ik moet het lezen.

Anne

Ik was in London vorige kerstvakantie en ik zag het boek staan in “Gay is the Word” en ik had zoiets van “oeh dit is echt een boek voor jou” maar als jij dit nog niet hebt , hoe dan?

Artemisia

Ja, nee , dat heb je heel goed bekeken. Ja, nee, ik had het al. Ik heb het al jaren en ik ben er al een paar keer eerder in begonnen maar nu ben ik weer opnieuw begonnen. En tot nu toe is het goed uhm ik vind de karakterisatie wel gaaf gedaan en ik ken die ene hele gave quote al dus ik heb goede verwachtingen van mooie, poëtische quotes want daar ben ik een enorme slet voor.

Anne

[Begint te lachen]

Artemisia

Dit is zo. Als iemand me ooit wilt versieren, het enige wat ze hoeven doen , is een hele mooie poëzie zin te verzinnen ik ben dan zo van “yea sure” - dat is niet waar, ik ben hier te demi-seksueel voor maar.

Anne

Ja oké maar hé als het – ik snap je punt.

Artemisia

Dankje. Ehm maar nee het is heel gaaf en wat ik heel gaaf vind is dat de auteur natuurlijk -ik bedenk me nou trouwens dat ik de andere twee auteurs niet heb genoemd. Dat waren trouwens Tamsyn Muir- mu-ir denk ik dat je het uitspreekt? En Elizabeth Tammi. Maar Madeleine Miller dus van the Song of Achilles is zelf een classicist. Dus ze weet ook echt waar ze het over heeft.

Anne

Maar ze heeft ook on Circe heeft eh

Artemisia

Ja weet ik

Anne

Dus eh het is wel iets waar ze meer boeken over schrijft

Artemisia

Ja zeker

Anne

Dan alleen deze.

Artemisia

Ze heeft er volgens mij al drie ofzo want er is er nog een – ik ben even kwijt waar die over gaat maar ik had hem laatst gezien. Maar ik heb Circe ook nog niet gelezen. En ik ben heel bang voor wat – ik ik , Circe is mijn babe

Anne

[Lacht]

Artemisia

En ik ben er heel bang voor wat auteurs met haar doen.

Anne

Tot zover jij en being picky.

Artemisia

[Lacht]. Het is het is mijn hyperfixatie.

Anne

I know.

Artemisia

[Lacht]. Ik kan niet anders dan picky zijn. Maar nee, het is heel goed en jullie kennen dit boek waarschijnlijk al maar ik zou het aanraden en kijk ook eh op de – zoek de auteur op , want zij heeft soms hele leuke posts over dingen uit de oudheid. Ook over dat ze op een gegeven moment het over olive green heeft om iets te beschrijven en dan komt ze helemaal over de geschiedenis van het Grieks voor olijvengroen.

Anne

Oehh.

Artemisia

Want blijkbaar was het een ding dat het niet alleen – dat het niet zozeer als kleur werd gebruikt maar om een zekere – ah hoe zeg ik dit het beste- een gemoedstoestand enzo te beschrijven.

Anne

Dat is echt super interessant!

Artemisia

Ja! Dus zoek haar op jongens, ze heeft hele interessante dingen, ze weet echt coole dingen. Ja dat was mijn boek dus.

Anne

En het laatste boek dat ik – ik weet niet of ik de volgorde helemaal heb gedaan in de volgorde waarin ik het heb gelezen, maar ik heb naar het audio boek van “Date me, Bryson Keller “ geluisterd. En ik bedenk nu dat ik de schrijver ben vergeten, maar dat zetten we op de website.

Artemisia

Ja, nee, dat komt allemaal op de website, het is prima.

Anne

En het boek gaat zeg maar over , de hoofdpersoon zit in de kast. En de populairste jongen op school date niet. En op een gegeven moment op een feestje hebben mensen het daar dan dus over en hij vindt het een verspilling van tijd en mensen zijn zo van “ja je kan gewoon niemand krijgen “ eh dus daardoor komt er een weddenschap dat hij iedere week een nieuw iemand zou kunnen daten als die dat wilde. Dus nu moet die dat zeg maar voor een bepaalde periode in het schooljaar doen.

Artemisia

[Lachend]. Oh my gods, dat is geweldig.

Anne

Maar hij mag niemand uit eh hij mag niemand uit vragen en hij moet gewoon ja zeggen tegen de eerste persoon die hem uitvraagt per week.

Artemisia

[Lacht].

Anne

Maar ze hebben dus nooit gespecifieerd dat het een meisje moet zijn.

Artemisia

Oh, gelukkig.

Anne

Dus ehm ik bedoel als je hetero bent , vind ik opzich wel dat je dat erbij zou kunnen eh moeten mogen zeggen maar

Artemisia

Nee, tuurlijk maar aangezien hij in de kast zit , zou ik het erg kut voor hem vinden als die

Anne

Nee maar het – het is zo – hij is zeg maar gewoon een een, de hoofdpersoon is zeg maar een

Artemisia

Oh. Sorry ik was even in de war maar ga door.

Anne

Maar- dus de hoofdpersoon die houdt niet echt van die weddenschap want dat zit echt super in de weg. Maar de populaire jongen vindt het opzich wel oké en oh well heeft die iets te doen en entertainment ofzo. Maar andere mensen op school geven er echt heel veel om. En op een gegeven moment moet de hoofdpersoon dus een project doen samen met hem en dat start op maandag morgen en op een gegeven moment – hij vraagt eh dus eh vraagt hij hem dus uit echt als een spring of the moment - niet heel goed over nagedacht en bedenkt van “is dit nou de eerste persoon die ik heb verteld

Artemisia

[Lachend] dat is hilarisch.

Anne

Maar vervolgens – Bryson Keller is ook echt geweldig.

Artemisia

Op welke manier?

Anne

Hij is echt – hij is dus super populaire sporter zeg maar hij heeft ook echt zeg maar – een heel groot deel van waarom hij zo populair is omdat die heel erg geeft om eerlijkheid. Ehm dus iedereen heeft dus zeg maar van daaruit zo van “tuurlijk is die niet homofobisch be- dat dat past niet bij zijn imago ehm en dergelijke.” En, you know, fair. Maar van, hij is geweldig. En hij verliest ook bijna – maar de weddenschap omdat zeg maar de persoon die hem heeft uitgevraagd zit nog in de kast dus.

Artemisia

Ja dus hij kan niet laten

Anne

Dus iedereen heeft zoiets van “wie is het nou?” want alle meiden hebben het zeg maar meteen op instagram gezet enzo. Dus ze hebben zoiets van “niemand heeft het op instagram gezet dus dan is er niemand, wat?” Dus het gaat heel erg daarover maar daarnaast gaat het ook over eh coming out en dat soort dingen want

Artemisia

Ja

Anne

Zeg maar een van de twee zit in de kast en de andere persoon wist nog niet dat die – volgens mij homo was, het is niet super duidelijk maar en ook het is ook echt zeg maar Bryson Keller heeft ook echt van die momenten dat die zo van “had ik dit niet moeten weten?” enzo. Het is zo van gast, het is nog geen week. [Lacht].

Artemisia

[Lacht]

Anne

Het is fine.

Artemisia

Ja. Dat klinkt echt als een heel leuk boek.

Anne

Het is echt leuk. Het is wel zo’n boek waarbij ik hm ik heb het idee dat het echt voor mannen is geschreven maar dat is niet slecht ofzo dat is gewoon hm ik bedoel, ik heb het idee echt dat het heel erg is geschreven die zich identificeren met de hoofdpersoon.

Artemisia

Oh op die manier, oké ja.

Anne

En van daaruit heb ik dus het idee dat het meer voor homo mannen is geschreven.

Artemisia

Ja, ja dat klinkt logisch dan.

Anne

Maar ik bedoel dat is opzich ook gewoon nodig en

Artemisia

Ik bedoel

Anne

Ik kan er ook nooit tegen als mensen zo zijn van “dit boek is slecht want het was niet geschreven voor mij.”

Artemisia

Ja dat haat ik , dat is zo’n

Anne

En het is zo van dat dat is niet hoe kunst werkt.

Artemisia

Nee.

Anne

Niet iedereen is jij.

Artemisia

Nee, precies. En iedereen verdient representatie maar dat is het hele punt, dan moet je niet constant zeuren als het boek niet voor jou is.

Anne

Ja maar

Artemisia

Kijk het is wat anders als je nooit boeken vindt die voor jou zijn.

Anne

Ja.

Artemisia

Maar ik heb het idee dat het zo vaak dan bepaalde bevolkingsgroepen die zo zijn van “normaliter zijn boeken over mij , waarom is dit boek niet over mij?”

Anne

Ohhh , ja. Of ik kwam iets tegen over, dat ehm horror en thrillers dat voor dat door een zwarte schrijver is geschreven, dat er kennelijk heel veel witte mensen zijn die zoiets hebben van “dit was geen horror, want het was niet eng.” En het- zwarte mensen zoiets hebben van “voor mij was het wel eng.” Omdat het gewoon op hele andere dingen gebouwd is en

Artemisia

Ja tuurlijk.

Anne

Als jij niet het publiek was waarvoor het boek geschreven was dan maakt het ook helemaal niet uit wat je er van vindt.

Artemisia

Nee, jij bent niet belangrijk hierin.

Anne

Maar nee, dus. Volgens mij was dat alles.

Artemisia

Ja, volgens mij hebben we al onze boeken besproken.

Anne

Wij zijn nog steeds heel slecht in een bruggetje verzinnen. Tussen eh [ lacht] het midden van de podcast en het eind van de podcast.

Artemisia

Ja maar eh

Anne

We doen ons best.

Artemisia

We doen ons best jongens en we zijn ook maar menselijk. Erg vervelend dat we menselijk zijn.

Anne

[Lacht].

Artemisia

Nee, echt, ik zou een vampier willen zijn. Lijkt me echt fantastisch.

Anne

Ik bedoel, vampiers zijn wel cool.

Artemisia

Ja en ik ben al allergisch voor de zon, you know.

Anne

Dit doet me eraan denken dat ik nog steeds V.E. Schwab’s korte verhaal moet lezen over vampiers.

Artemisia

Wacht, is dat al uit?

Anne

Ja, de de die

Artemisia

Oehhh.

Anne

Anthology is al even uit.

Artemisia

Cool.

Anne

Volgens mij, ik weet niet meer wanneer. De “vampires never get old.”

Artemisia

Ja, die bedoelde ik.

Anne

Want kennelijk heeft V.E. Schwab daarin een kort verhaal geschreven over – volgens mij waren het lesbische vampiers ofzo.

Artemisia

Heerlijk, oh. Perfectie.

Anne

[Lacht]. Juist.

Artemisia

Maar wij zijn dus slecht in bruggetjes en ik leid ons weer eens af, sorry. Maar

Anne

Oh, well.

Artemisia

Dit was dus weer een keer iets anders. Dat gezegd, wat Anne ook al zei, we gaan het niet constant doen dus volgende week is het gewoon weer verzoeken. En als jij toevallig een verzoek hebt

Anne

Twee weken.

Artemisia

Ja eh twee weken sorry. Is het weer verzoeken. En als jij een verzoek hebt, stuur het zeker in op onze website www.queerboekpodcast.nl . En nogmaals het mag echt zo wild mogelijk zijn dus als je denkt “dit bestaat toch niet” probeer het, we kunnen het proberen!

Anne

Ja en het hoeft ook niet perse gerelateerd aan een soort boek te zijn ofzo

Artemisia

Nee dat hoeft niet

Anne

Ik weet dat, ik luister naar “books en bound” en they doen- zij doen ook zeg maar weet je wel, je kan een verzoek sturen ofzo en zij kregen op een gegeven moment het verzoek van “van welk boek zou jij een musical willen zien?” Dat soort shit mag ook.

Artemisia

Ja, jullie mogen echt alles doen, trouwens als je

Anne

Geef mij een excuus om over musicals te praten.

Artemisia

Ja dat wou ik net gaan zeggen, doe dat voor Anne , dat vindt ze erg leuk. Weet je, ik heb al over oudheid mogen praten, jij verdient het om over

Anne

Jij bent beter in het gewoon in ieder gesprek gooien.

Artemisia

Ja, dat is waar, ik ben er heel goed in. Dat is mijn enige talent.

Anne

Maar dat komt ook, jij leest boeken over oudheid, ik lees geen boeken over musicals.

Artemisia

Ja dat scheelt. En ik bedoel, ik ben hier echt al sinds mijn twaalfde volledig geobsedeerd mee dus opzich ik heb oefening want niemand is geïnteresseerd in oudheid dus als je erover wilt praten, moet je er sluw erin-

Anne

Aww.

Artemisia

Nee, maar wat voor shit dan ook , stuur het alsjeblieft in. Anyways, ik hoop dat jullie van de aflevering genoten hebben. En dan tot de volgende keer weer.

Anne

Jaa. Doeii.