Op Zoek Naar Een Queer Boek

image

LHBTI+ boeken voor de lijst (afl 5)

In deze aflevering zochten wij naar lhbti+ boeken die Veerle op haar lijst kon zetten en lhbti+ kinderboeken waar dat niet het hoofdthema was voor Sjoske.

Artemisia

Hallo! Welkom bij op zoek naar een queer boek. Ik ben Artemisia

Anne

Ik ben Anne

Artemisia

En op zoek naar een queer boek is de boek podcast waar wij voor jullie op zoek gaan naar boeken met lhbti+ personages. Dit doen zij aan de hand van verzoeken en die kunnen jullie op onze website insturen. www.queerboekpodcast.nl overigens zetten wij hier ook altijd alle boeken die we bespreken neer en bij die boeken staan dan ook de trigger warnings. Als laatste kun je ook nog de transcripties die wij van alle afleveringen maken daar vinden, dus kijk ook op de website zou ik zeggen.

Anne

Dan beginnen wij met ons eerste verzoek.

Artemisia

Ja

Anne

En die komt van Veerle en die is op zoek naar boeken die ze voor school voor de lijst kan lezen en dan moet dat een boek zijn wat geen vertaling is en ze heeft boeken nodig voor zowel als Engels als voor Nederlands dus

Artemisia

Yes

Anne

Wij hadden daar in de vrijheid

Artemisia

dat was zo

Anne

en verder moest het en literatuur zijn, wat altijd zo'n vaag begrip is.

Artemisia

Ik ben altijd zo van, is dit literatuur? Dus dan kijk ik maar in het genres en dan ben ik maar zo van oké als al deze websites zeggen dat het literatuur is

Anne

Maar hoe iets bepaald wordt of het literatuur is, is ook echt problematisch.

Artemisia

Ik weet niet eens hoe dat bepaald wordt, dat is het erge.

Anne

Nou ik heb in ieder geval sowieso het idee dat “vrouwengenres” absoluut geen literatuur zijn, nou is dat met “mannengenres” soms ook wel eens zo, maar ik heb het idee minder.

Artemisia

Ja

Anne

Maar je hebt dat ook de andere kant op dat als iemand van kleur een boek schrijft het veel sneller literatuur is dan als iemand, dan een wit iemand een boek schrijft.

Artemisia

Oh ja

Anne

En dan is het zo van “ik wilde eigenlijk gewoon een fantasy schrijven, maar eh, sure?”

Artemisia

Dat is het toch in de bio dat bij dat ene boek dat het gewoon omdat het door een zwart iemand was geschreven het automatisch bij een bepaalde categorie hadden gepleurd? Terwijl het een heel ander onderwerp had?

Anne

Dat gebeurt helaas wel vaker.

Artemisia

Ja echt. Ik weet niet, dit was een boek waar jij me over vertelde, dusik ben de titel even kwijt

Anne

Oh,

Artemisia

Ja en ik ben hier ook heel onduidelijk in het omschrijven, maar anyways. Ja dat

Anne

Maar we gaan een poging doen om ehm, ons aan dit vage begrip te houden.

Artemisia

Ja

Anne

En dit is niet mijn keuze voor vandaag. Deze had ik in de vorige aflevering al genoemd, maar ik wilde nog even de boeken van Rivers Solomon herhalen, want hun boeken zijn echt geweldig.

Artemisia

Oeh

Anne

Vorige week had ik het over The Deep en dat is een boek over de slavernij, maar het is een wat als verhaal en het gaat over de nazaten van de mensen die in zee zijn gegooid onderweg en dat is een heel goed boek, maar hun andere boek An Unkindness of Ghosts gaat ook weer over de slavernij, maar dit keer op een ruimteschip en het is ook echt heel gaaf, dus mocht je dat nog niet van plan zijn te lezen naar aanleiding van onze vorige aflevering, voor dit verzoek werkt het ook, maar ik wilde niet meteen een boek weer herhalen

Artemisia

Nee dat begrijp ik, want dat is altijd gewoon jammer.

Anne

Ja

Artemisia

Vooral omdat we nog pas op aflevering 5 zijn, dus op zich

Anne

Ja dan moet je, kijk als je een boek herhaalt 10 afleveringen later, dan ga ik, dan gaat dat vast gebeuren

Artemisia

Ja dat maakt ook niet zo veel uit

Anne

Maar twee afleveringen achter elkaar, dan is het wel zo van ehm?

Artemisia

Dat is niet de bedoeling.

Anne

Heb jij niet meer boeken gelezen dan zo weinig.

Artemisia

Ja

Anne

Dus toen koos ik voor Welkom bij de club van Thomas van der Meer.

Artemisia

Nog nooit van gehoord, wat voor boek is dit?

Anne

Ehm, dit is een boek over, Ik heb jou al over dit boek verteld? Maar dat komt vast nog wel.

Artemisia

Oh ja, ik herken geen titels. Vertrouw mij niet met titels. Als je het verhaal verteld ben ik waarschijnlijk zo van, Oh dat boek, maar titels, nee

Anne

Het gaat over het leven van een trans man, zeg maar rond om en tijdens zijn transitie, maar het is heel erg gefocust op de reacties van anderen

Artemisia

Oh wacht, ja, zie je dat, je moet met de beschrijving komen voor mij. Sorry. [gelach] anders heb ik geen idee.

Anne

En het is echt heel gaaf gedaan. En het gaat ook niet alleen maar op de reacties op mensen die weten dat hij trans is. Het gaat ook over reacties, hoe de reacties veranderen als mensen hem zien als man in vergelijking met toen ze hem nog zagen als vrouw.

Artemisia

Ja

Anne

En het soms gaat het ook echt over als trans mensen in de media zijn en hoe mensen daarop reageren en wat dat dan met hem doet. Dus echt heel breed wat dat betreft zeg maar hoe de reacties van anderen, welke reacties van anderen naar gekeken wordt, maar het is echt heel gaaf

Artemisia

Het kinkt heel goed [17.17]

Anne

En het is ook best dun en makkelijk om te lezen, dus als je nog niet zo goed bent in de planning van je lijst en het laatste weekend nog drie boeken moet lezen

Artemisia

Dit klinkt alsof dit zelf hebt gedaan.

Anne

Ja, ik moest nog van de koele meere des doods lezen

Artemisia

Oh wacht dat herinner ik me trouwens

Anne

In een dag. Lees niet van de koele meere des doods in een dag, dat is moeilijk. Het kan gedaan, nou ik had net iets meer dat een dag nodig, maar het kon gedaan worden, erg stressvol.

Artemisia

Ja nee, ik zou dat ook niet aanraden.

Anne

Maar dit boek kun je prima, Welkom bij de club kun je prima lezen in een dag als je een beetje gestrest bent.

Artemisia

Dat is echt fijn om een van die boeken van je lijst uit te kiezen oprecht omdat je weet dat het moeilijk wordt om al deze boeken uit te lezen, dus als ik er eentje tussen heb met weinig bladzijdes, dan heb je die gewwon aan het einde.

Anne

Ja. Ik was echt niet dingen toen aan het plannen. Opzich ik was wel op tijd begonnen, en ik hield het ook wel redelijk bij, maar ja volgens mij komt iedereen op het eind in de problemen.

Artemisia

Ja

Anne

Want ik had i ieder geval nog alles gelezen

Artemisia

Ik bedoel ik moest een keer opnieuw terug komen voor de boekbespreking, omdat ik het boek dat juist de Nederlands docent, die had het aan mij aangeraden, omdat ze dacht, oké jij leest graag, dit is een dit boek, jij gaat dit ook nog echt lezen. Toen zat ik daar zo van. Ik was maar eerlijk geweest en ik had het echt. Ik weet niet eens of ik er aan begonnen was. Maar anyways, zij was zo van vind je het oké om later terug te komen? Toen had ik zoets van Ja dak u wel. Toen uiteindlijk had een een 8,iets voor die boekbesprekening

Anne

Oeh nice

Arthemisia

Ja ze was ook, we hebben ook zo wat alleen mar over dat boek gepraat. [lachen]

Anne

Dat is ook wel nice. Bij mij was het echt zo van, jij bent echt de eerste persoon in jaren die Eline Vere op de lijst heeft gezet. Waarom?

Artemisia

Ik bedoel ik heb lof der zotheid op mijn lijst gezet. Ik heb het idee dat

Anne

Die ken ik niet eens.

Artemisia

Van Erasmus

Anne

Oh

Artemisia

Maar hoe weet jij dat niet?

Anne

Misschien viel hij buiten de tijdsperiodes die wij moesten lezen.

Artemisia

Oh, dat zou kunnen. Het is ook wel een beetje een gekke schrijver hoor, maar ik vond het altijd wel cool klinken. Ook omdat het door zotheid wordt verteld, een gadin dus. Anyways, sorry

Anne

Maar in ieder geval, Welkom bij de club is mijn aanbeveling en ik ben heel benieuwd wat jij hebt.

Artemisia

Ik heb een interessant boek en ik, ik weet niet hoe literatuur regels werken mensen, maar ik heb gewoon

Anne

Ik ook niet

Artemisia

Op sites gekeken of het inderdaad onder literatuur viel. Ja dat doet het.

Anne

Dat was ook zo’n probleem bij mij altijd. Dat de websites die de docenten ons aanwezen vol stonden met dingen die niet op de lijst mochten.

Artemisia

Dan heb je er helemaal niks aan.

Anne

Inderdaad. Wij mochten geen vertalingen lezen en als wij vroegen om weet je wel, advies voor wat je mocht lezen, dan was dat kijk op lezen voor de lijst, maar die website staat vol vertalingen.

Artemisia

Dat is zo raar, want het is volgens mij echt een standaard regel dat je geen vertalingen mag. Wij mochten dat ook nooit. Iedereen die ik ken, ok heel veel van die mensen, maar alle mensen die ik van mijn middelbare nog ken bijvoorbeeld, die mochten ook geen vertalingen.

Anne

Nee, ik vind dat wel heel jammer trouwens, dat je geen vertalingen mag lezen. Nu ik ouder ben en meer ernaar toe kijk is het echt, geeft de mogelijkheid om vertalingen te lezen je zoveel meer mogelijkheid voor diversiteit in je lijst.

Artemisia

Ja dat is echt zo

Anne

En dat is nu echt niet het geval en dat is erg jammer.

Artemisia

Nee dat is super jammer en het is ook zo van, enkel en alleen omdat het een vertaling is betekend dat niet dat het

Anne

Ik zou er wel misschien bij zetten dat je geen vertalingen mag lezen vanuit een taal, weet je wel, waarvoor je ook een lijst hebt die je moet lezen, dat je bijvoorbeeld geen vertalingen vanuit het Engels zou mogen lezen.

Artemisia

Oh, maar in ieder geval vertalingen vanuit het Duits of zo, dat zou fijn zijn. Ik had Duits dus da zou ik het alsnog niet mogen, maar voor mensen die geen Duits hadden.

Anne

Ik had absoluut geen Duits. Ik had geen talen. Afgezien van oud Grieks.

Artemisia

Ik ben zo jaloers op jouw oud Grieks, dat je dat had. Ik heb het maar een jaar gehad en ja. Ik weet dat het voor jou niet leuk was, omdat jij geen talen persoon bent, maar

Anne

We dwalen lichtelijk af

Artemisia

Oh ja, sorry. Ehm, maar mijn boek. Oké dus het staat op literatuur lijsten jongens dus het hoort te kunnen. Word alsjeblieft niet boos als dat niet zo blijkt te zijn. Ik weet niet hoe literatuur werkt.

Anne

Voordat jullie het boek lezen vraag alsjeblieft even na bij je docent of het echt op de lijst mag.

Artemisia

Ja

Anne

Dat is altijd een verstandig idee. Of lees het gewoon omdat het leuk is en dat je het niet erg vindt als je teleurgesteld bent als het alsnog niet op je lijst mag.

Artemisia

Nee precies, want het is wel echt een leuk boek. Het heet Adem bij Sharmila Madhvani. Sorry als ik dit verkeert uitspreek en oké het is een beetje futuristisch, ja het is licht futuristisch, daarom vond ik dit zo gaaf. Ik kwam dit tegen en was zo van oké, maar dit is echt literatuur wat je nog wel voor je plezier zou lezen, omdat ik weet dat heel veel mensen gewoon niet van literatuur leze houden, dus even heel kort. Het gaat over iemand die in een bordeel werkt, Padme en ze werkt voor de, dit moet ik goed zeggen, de neef, ja de neef van de rebellen leider, die niet zo’n aardige jongen is en dan komt er dus een vrouw en die is zo van hé jij bent wel cool, wil je weg uit dit bordeel en like, met mij mee, wat nice is en dan komen daar nog spanningen want die relatie tussen die vrouwen, niet dat de relatie slecht is ofzo, maar meer er is nog een derde vrouw in het spel en dan gaat ze twijfelen en het is ook een probleem dat die neef van die rebellen leider pissig wordt dat ze dat bordeel heeft verlaten en dat soort dingen.

Anne

Drama hè dat

Artemisia

Ja drama, maar het leek me dus wel gaaf omdat het dus licht futuristisch is. Dat leek me gewoon wel

Anne

Ja

Artemisia

Fijn, want ik denk dat mensen dat liever lezen dan gewoon hele harde, om het zo te noemen, literatuur.

Anne

Nou ik heb het idee dat heel veel van de boeken die mensen voor hun lijst lezen en wat ook heel veel aangeraden wordt voor je lijst zijn heel erg de mensen met volwassen problemen

Artemisia

Ja

Anne

Zonder dat er ook maar iets herkenbaars in zit

Artemisia

Ja

Anne

voor mensen van de leeftijdscategorie en af en toe dan wordt het dan saai en droog dat je zo iets hebt van wat moet ik hiermee.

Artemisia

Nee dat is een heel goed punt. Ik denk inderdaad dat te veel literatuur, en ik zeg dat als iemand trouwens die van literatuur houd, maar ik denk dat heel veel literatuur vooral voor de leeftijdscategorie ook niet herkenbaar is en te droog kan zijn.

Anne

Ja en dat hangt natuurlijk van de persoon af, maar

Artemisia

Ja, maar toch als, ik bedoel zelfs ik. Ik bedoel zelfs ik? Maar ook op deze leeftijd heb je daar nog soms problemen mee, dat

Anne

Ja

Artemisia

Literatuur zo droog kan zijn.

Anne

Ja, het hangt heel erg af van hoe het geschreven is

Artemisia

Ja

Anne

En waar het over gaat enzo

Artemisia

Klopt, maar goed dit boek is dus gaaf. Ik zou het aanraden. Waar je wel even op moet letten is dat het maar lieft 368 bladzijden is dus

Anne

Oh, dat is niet zo heel veel

Artemisia

Nee, maar. Het grappige is. Ik heb het opgeschreven omdat ik nog een andere dingen zag, dat ik wilde aanraden of andere dingen had die ik wilde aanraden, zo moet ik het zeggen sorry. Ook dingen die ik zelf nog voor mijn lijst heb gelezen geloof ik. Tenminste, ik geloof dat het voor mijn lijst was en niet voor mijn plezier. Anyways, maar dat was korter en ik dacht, oh dan moet ik dit er wel even bij zeggen, in het geval dat mensen echt geen zin hebben om bijna 400 bladzijden te gaan lezen.

Anne

Ja, als iemand die ook de ontdekking van de hemel op de lijst had staan. Ik heb slechtere beslissingen gemaakt. Wilde jij nog meer zeggen over dit boek?

Artemisia

Volgens mij heb ik alles gezegd wat ik wilde zeggen.

Anne

Nice,

Artemisia

Oh en dan gaan we naar het volgende verzoek, want dat zou ik inleiden en heel erg bedankt, oh trouwens, Veerle ook heel erg bedankt voor het verzoek. Waarom vergeet ik dit steeds te zeggen bij de eerste persoon? Maar goed

Anne

Misschien komt het ook omdat ik het altijd vergeet te zeggen, en jij hebt de tweede en dan bedank jij wel iemand en dan is het zo van eh. Ik doe dat nooit. Ik ben ook heel dankbaar voor jullie verzoeken ik ben gewoon echt heel slecht in dankjewel zeggen.

Artemisia

En ik ben de persoon die like,

Anne

Jij bent heel goed in beleefd zijn, ik niet.

Artemisia

[lachen] maar ik ben ook e goed in beleefd zijn, want iemand zou mij bestelen en ik zou alsnog zo zijn van

Anne

Ja dan ben jij alsnog heel beleefd. En nou dat is niet de tijd om beleefd te zijn

Artemisia

Ja anyways, maar dat te zijde. Sjoske bedankt. Veerle ook bedankt. Maar goed dit verzoek komt dus van Sjoske en ik ga het verzoek gewoon voorlezen. Oké dus als taal Nederlands en dan “Hoi beide, Ik zoek kinderboek (ook prentenboeken) waarin queer representatie zit, maar niet het onderwerp is. Bijvoorbeeld het vriendje van de hoofdpersoon heeft 2 pappa’s. Dit wordt genoemd, maar alleen als gegeven, verder niet als ‘ding’. Het ge, maar goed, dat is het verzoek dus. Zal ik gewoon ook als eerste mijn

Anne

Ja, prima

Artemisia

Ik heb even gekeken en ik wil eerst trouwens ook nog een ander boek noemen wat ik vond, maar niet helemaal binnen het verzoek paste. Sorry Sjoske.

Anne

Wij gaan zo veel random dingen noemen. Van ja het past niet echt, maar ik wilde het gewoon even noemen.

Artemisia

Ja, want het is zo schattig. Het maakte me happy.

Anne

Dat is heel belangrijk.

Artemisia

Ja, maar goed. Het geheim van meester Daan. Ik zal het maar heel kort houden hoor. En het gaat over een meester, meester Daan, die niet zo gelukkig lijkt te zijn soms en dan gaat een van z’n kinderen, de kinderen waar hij de meester van is, gaat op zoek naar waarom hij zo ongelukkig is en dan komen ze erachter dat hij heel graag een zeemeermin wil zijn en dat zijn, like grote voorbeeld en droom van lichaam en alles zijn Ariel van de kleine zeemeermin is en dan gaan ze hem helpen om een zeemeermin te zijn en het is, oh mjn god mijn hart jongens.

Anne

Sowieso vind ik het altijd heel schattig als het van die boeken zijn waarbij dan de leerlingen heel erg opkomen voor hun meester of juf

Artemisia

Ja

Anne

Ofzo en het is echt zo van

Artemisia

Ik weet het

Anne

Sowieso kinderen die willen helpen is gewoon

Artemisia

Ik weet het, het is zo schattig en puur en geweldig.

Anne

Ja

Artemisia

Maar goed dat wilde ik dus toch even noemen, dat boek. Anyways, het is schattig en zoek het op. Oké, wat ik uit eindelijk heb gekozen omdat het geheim van meester Daan dus te erg denk ik toch gaat over het feit dat

Anne

Ja, het is meer het onderwerp van het boek

Artemisia

Ja precies, dus wat ik daarom heb gekozen is Filola wil een krokodil.

Anne

Ik heb er echt nog nooit van gehoord, maar ik weet ook heel weinig van kinderboeken dus

Artemisia

Ja ik ook. Ik lees al, nou ja ik herlees heel veel kinderboeken

Anne

Oh

Artemisia

Maar

Anne

Ik merk wel dat nu dat ik zeg maar voor de podcast enzo meer op zoek ben naar lhbti kinderboeken, dat ik ook meer kinderboeken tegenkom, dat ik zoiets heb van misschien moet ik gewoon een keer naar de bieb en gewoon een hele stapel met prentenboeken meenemen ofzo.

Artemisia

Dat zou echt, maar dat heb je laatst toch al gedaan?

Anne

Ja, maar toen had ik er maar twee.

Artemisia

Ja dat is waar

Anne

Want er waren allemaal, zeg maar, gewoon reserveren en dan een hele stapel meenemen, dat lijkt mij leuk om te doen

Artemisia

Oh, ja, doe dat alsjeblieft

Anne

Ja, niet tijdens het semester

Artemisia

I mean, prentenboeken ga je snel doorheen. Dat zou nog wel kunnen.

Anne

Klopt, maar alsnog

Artemisia

Maar dan kun je als pauze een prentenboek lezen.[anne lacht] Ik weet niet waarom ik de duivel op jou schouder moet zijn

Anne

Maar ook, het lijkt me echt hilarisch als je dan, weet je wel mede studenten uitlegt dat, wat doe jij nou echt om te ontspannen tussendoor als pauze tussen het studeren? Oh, ik lees prentenboeken. En niet zo maar prentenboeken

Artemisia

[lacht] Iedereen zo, van oh my god kun je me de titels geven?

Anne

Ja, ja,

Artemisia

Je wordt prentenboek dealer.

Anne

Gewoon niet eens de prentenboeken zelf, gewoon de titels. Ga zelf maar naar de bib

Artemisia

Oké dat zou echt fantastisch zijn. Als het ooit gebeurt app me der gelijk over.

Anne

Waarschijnlijk merk jij het wel.

Artemisia

Ja, dat is waar. Ik zou het wel doorhebben. Ik heb het idee dat je dan ook de titels aan mij geeft, dus dat ik het dan daardoor ook door heb.

Anne

Ja

Artemisia

Ja, oké, maar ehm, Oh my god, sorry dit is zo’n geweldig idee. Filola wil een krokodil is dus een heel leuk kinderboek met illustraties over een meisje, Filola, en ze mag een huisdier, maar ze wil geen kat, ze wil geen hond, ze wil geen konijn, ze wil toch echt een krokodil. Ze wil dus een krokodil, Filola en ik hebben dezelfde taste in huisdieren, en ja dat vinden haar twee moeders, en daarom past het dus binnen de lhbti+ personages, want dat ze twee moeders heeft, maar dat is gewoon een gegeven, want het gaat helemaal om de zoektocht naar een krokodil.

Anne

Naar een krokodil

Artemisia

Ja, dus dat vond ik wel schattig en

Anne

Het klinkt erg schattig

Artemisia

Ja en het is nice dat het gewoon een gegeven is,

Anne

Ja

Artemisia

want heel veel van de boeken die ik vond was, waren inderdaad dat het er echt om ging dat het twee ouders van hetzelfde geslacht waren bijvoorbeeld

Anne

Ja

Artemisia

Als dat het geval was.

Anne

Ja of het is een, zoals bijvoorbeeld koning en koning dat het echt gaat over het feit dat de koning niet met een vrouw wil trouwen.

Artemisia

Ja

Anne

En dat het dus twee koningen worden, maar inderdaad we hebben meer kinderboeken nodig waarbij het gewoon de norm is en niet dat iedereen der vragen over heeft enzo

Artemisia

Ja, maar zeker sowieso bij boeken in het algemeen

Anne

Oh ja

Artemisia

Want zelfs bij Young Adult vind ik nog best vaak dat het, zijn die boeken ok heel erg belangrijk, kan ik er ook heel erg van genieten, ja natuurlijk

Anne

Ik heb wel het idee dat bij Yound Adult het misschien meer is dat mensen der naar zoeken, waar zegmaar als je bij voorbeeld in de kast zit heb je dat misschien heel erg nodig

Artemisia

Ja, dat ik ook waar

Anne

Dat je een boek leest waar het gaat over iemand die in de kast zit ofzo, maar bij, ik weet niet of 4 jarigen al dermee bezig zijn met problemen enzo of dat een 4 jarige gewoon een boek leest van, hé dat kan ook, cool.

Artemisia

Ja nee, dat is wel een heel ander, een hele andere context ja. Daar heb je gelijk in en ik bedoel natuurlijk zijn die boeken ook heel belangrijk

Anne

Want een 4 jarige heeft misschien de problemen al geleerd dan iemand die Young Adult leest.

Artemisia

Ja nee, tuurlijk, want you know je, op het moment dat je je bewust bent van homofobie ben je waarschijnlijk wat ouder.

Anne

Hopelijk

Artemisia

Alhoewel heel veel kinderen al jong

Anne

Ja

Artemisia

Van die dingen overnemen van hun ouders

Anne

Helaas

Artemisia

Helaas, maar oh ik noem nog even de schrijvers trouwens en dan

Anne

Goed idee

Artemisia

De schrijfster is Ingeborg Hornsveld en er zit ook iemand bij die de illustraties maakt natuurlijk en die heet Marjanka Sierevelt en ik zeg dat een beetje twijfelend omdat ik mijn eigen handschrift niet kan lezen.

Anne

Goed bezig

Artemisia

Ja, maar jouw beurt

Anne

Mijn aanbevelingen zijn twee kartonboekjes en dat, die

Artemisia

Zo cute

Anne

Horen best wel bij elkaar, want die zijn allebei van dezelfde schrijvers en de een heet Bedtijd en de ander heet Klaarwakker en ze zijn allebei van Lawrence Schimel en Elina Braslima en in Bedtijd gaat het over een meisje met twee papa’s en op het moment dat zij naar bed wil, wil de hond heel graag spelen en die neemt dan haar knuffel mee, dus dan moeten de twee papa’s met dat kleine meisje dan weet je wel, achter de hond aan om de knuffel terug te vinden en in Klaarwakker

Artemisia

Dat is zo schattig

Anne

Gaat het over een jongen met twee mama’s en een zusje en een kat en hij is al wakker en de kat is ook wakker, maar de rest slaapt nog en hij en de kat hebben honger en hij gaat ontbijt maken en ik vertrouw kleine kinderen niet met ontbijt maken.

Artemisia

Nee, als ik, ik vertrouw

Anne

Ik heb zo’n vermoeden dat tegen de tijd dat de mama’s wakker worden ravage in de keuken is

Artemisia

Ja, o my gods [lachen]

Anne

Maar dat waren onze aanbevelingen voor vandaag en mochten jullie dus nog een verzoek hebben dan kunnen jullie dat opsturen via onze website dit voelt heel vreemd om nu al te zeggen, want wij nemen onze afleveringen altijd best wel ruim van te voren op

Artemisia

Ja

Anne

Maar de eerstvolgende aflevering die wij gaan opnemen wordt de laatste aflevering die wij opnemen voor kerst? Volgens mij, of de een na laatste afleveringing, nee volgens mij is het de een na laatste aflevering die wij opnemen voor kerst die komt als het goed is op 8 december uit, maar de laatste aflevering die wij opnemen voor kerst is 22 december, dus dat ik weet niet of je dan nog je kerstboodschappen wil doen, maar mocht jij dus iemand zijn die nog niet weet wat je wil voor kerst en misschien wel een vaag idee hebt voor wat voor boek je leuk zou vinden, dan kun je dat, dan is het nu de tijd om dat in te sturen ook voor andere feestdagen in december na 8 december zijn. Ik heb absoluut geen idee wanneer channuka valt en

Artemisia

Oh fuck ik ook niet

Anne

Of je dan cadeautjes geeft, maar mocht dat zo zijn

Artemisia

Volgens mij wel toch?

Anne

Maar ook als iemand jarig is vlak na kerst, wat dan ook, dus dat kan zijn voor jezelf, dat kan zijn dat je nog niet helemaal weert wat je voor iemand anders wil regelen, maar dat is de deadline, dus dat wilde we even

Artemisia

Vermelden

Anne

Vermelden dat jullie het niet te laat opsturen en we dan jullie teleur moeten stellen want dat leek ons zo jammer en volgens mij was dat alles wat we wilden melden.

Artemisia

Ja dat ik ook zo geloof ik en dan hopen we dat jullie er de volgen de keer weer bij zijn

Anne

Ja, en tot de volgende keer

Artemisia

Doeg