Op Zoek Naar Een Queer Boek

image

Onze favoriete LHBTI+ boeken

In deze aflevering hebben we het over onze persoonlijke favoriete lhbti+ boeken! Je kan naar de aflevering luisteren op diverse podcast apps. Voor Apple podcasts, Spottify en PocketCasts staan links onderaan alle pagina's op onze website. Opmerking: In deze podcast bevelen we het boek Carry on van Rainbow Rowell aan en inmiddels weten we ook over de problemen met racisme in een ander boek van haar, namelijk Eleanor and Park. Voor de details raden we aan dat je er zelf verder naar kijkt.

Anne

Welkom bij onze allereerste aflevering van op zoek naar een queer boek, een podcast waar wij jou helpen om boeken met lhbti personages te vinden. Ik ben Anne

Artemisia

En ik ben Artemisia. Hi

Anne

En mocht je met deze aflevering mee willen lezen, dat kan op onze website www.queerboekpodcast.nl Daar staat een transcriptie van deze aflevering en daar zetten we ook van iedere aflevering een transcriptie en verder zetten we op onze website ook een lijst met alle boeken die wij noemen in deze podcast. Dus je hoeft niet mee te gaan schrijven. Dat kun je allemaal op onze website vinden en daar zetten we ook de trigger warnings voor alle boeken bij als ze die hebben. Voor deze aflevering gaan we het hebben over onze persoonlijke favorieten van dit moment en jij zou beginnen.

Artemisia

Ja klopt, ik zou beginnen. Mijn eerste persoonlijke favoriet van dit moment is Carry on van Rainbow Rowell en in dit geval is er ook een Nederlandse vertaling en die heet, hier komt het: De opkomst, of eerst Carry on, sorry, en dan de opkomst en ondergang van Simon Snow. Wat ik even heel dramatisch probeer te zeggen, omdat ik het heel erg hilarisch vind dat het zo’n dramatische ondertitel is. Maar het gaat dus over een jongen, Simon Snow, daarom zit hij ook in de titel, die tovenaar is. Hij gaat ook naar een toverschool. Hij is een beetje de, de uitverkorene en ehm. Wat ze trouwens heel leuk hebben gedaan is dat ze de toverspreuken gebaseerd hebben op liedjes en kinderrijmpjes en dat soort dingen, dus dat is echt heel cool gedaan. En hij heeft een roommate, die Baz heet en ja hij denkt dat hij toch wel een hele vreselijke jongen is, wat is hij van plan en nee ik ben deze jongen half aan het stalken omdat ik toch hem

Anne

Omdat ik zo’n hekel aan hem heb!

Artemisia

Precies. Ik heb zo’n hekel aan hem! En hij is zo vreselijk! You know, dit is heel normaal gedrag. Ik staar heus niet naar hem of zo en hen helemaal niet you know verliefd ofzo. Ehm ja, dus hij is verliefd op Baz. O sorry spoiler (sarcasme). En de plotline is een beetje; waarom die Simon een uitverkorene is, maar ook heel erg, de spanningen tussen hem en Baz en het is soort van een coming of age story ook. Dus daarom vind ik het allemaal wel heel leuk en de wereld is gewoon heel fantastisch. Dus dat was mijn eerste boek een beetje. O trouwens! Het is volgens mij niet expliciet, maar Baz is geloof ik homosexueel. Tenminste dat is de algemene, het algemene idee dat je krijgt. Simon daar heeft de auteur echt iets over gezegd, die is zichzelf nog een beetje aan het ontdekken dus dat weet je ook niet, maar in het boek dacht ik altijd dat hij bi was. Dat kwam voor mij iets meer naar voren, maar het is dus niet echt confirmed en Simon weet het zelf ook niet echt. Dus dat is mijn boek een beetje. Wat was jou boek?

Anne

Mijn eerste keuze van vandaag is Girls made of snow and glass van Melissa Bashardoust en die heeft helaas geen Nederlandse vertaling. Ik heb dit boek uitgekozen omdat het een van de eerste lhbti boeken was wat ik las volgens mij en

Artemisia

Hoe oud was jij toen eigenlijk?

Anne

17? Denk ik? Het was in ieder geval eind van de middelbare school en ik weet in ieder geval dit boek en er waren ook nog een paar andere boeken waar een relatie tussen twee vrouwen in voor kwam of series of iets dergelijks dat ik me op een gegeven moment begon af te vragen; Waarom support ik deze relaties echt met mijn hele hart en heb ik bij hetero relaties altijd zoiets van “Is dit nodig?”?

Artemisa

Je hebt dat ook wel eens bij andere relaties toch, want jij bent sowieso niet zo van

Anne

Ik ben sowieso niet zo heel erg

Artemisia

Shippy type

Anne

Shippy type. Ja, maar aanzienlijk meer als de mensen queer zijn en vroeg mij dat heel lang af waarom dat eigenlijk was. Ik ben er inmiddels uit.

Artemisia

Je hebt het mysterie op gelost joh

Anne

Ehm. En het is een hervertelling van sneeuwwitje en het kijkt heel erg naar hoe in de traditionele sneeuwwitje wij de stiefmoeder en sneeuwwitje heel erg in hokjesplaatsen van hoe de stiefmoeder, die kan helemaal niets goed doen en dat is de boze stiefmoeder en die is altijd evil en die kan helemaal niemand liefhebben

Artemisia

Dus het is een soort kritiek van hoe de boze stiefmoeder een trope is, of?

Anne

Ja, maar het personage wordt ook binnen het verhaal heel erg die kant op geduwd.

Artemisia

Ohw. Interessant

Anne

En het sneeuwwitje personage wat dan,zij heet Lynett, wordt ook heel erg de kant op geduwd dat ze de perfecte dochter moet zijn.

Artemisia

O dat is niet geweldig

Anne

Wat natuurlijk voor allebei niet past, want ze zijn allebei mensen en

Artemisia

Maken fouten

Anne

Maken fouten

Artemisia

En er gaan ook dingen mis

Anne

en zijn ook niet compleet evil.

Artemisia

Gelukkig

Anne

Dus dat vond ik zelf heel gaaf. En Lynett valt niet op een prins zoals in de meeste versies van sneeuwwitje, maar die valt op een meisje wat op het kasteel ook rondhangt. Dus vandaar is het een van de boeken die hier genoemd wordt.

Artemisia

Het überhoubt ook wel heel speciaal dat jij dit zo shipt trouwens. Dat vind ik echt heel leuk.

Anne

Ja,

Artemisia

Ik bedoel, ik vind het sowieso heel leuk, maar ik ben ook meer een shipper. Oké ik ken het boek niet, maar het klinkt heel leuk.

Anne

Het is geweldig. Lees het.

Artemisia

Ik ga het lezen. Ik laat jullie nog wel een keer weten hoe ik het vond. Zal ik weer verder met mijn boek of wilde jij nog iets zeggen over jouw boek?

Anne

Ik heb mijn verhaal volgens mij wel redelijk gehad.

Artemisia

Okee super. Dan is mijn tweede boek Labyrinth lost van Zoraida Córdova. Hier is geen Nederlandse vertaling van. Tenminste ik heb gezocht en ik kon geen Nederlandse vertaling vinden, dus ik neem aan dat er geen is anders had ik hem wel gevonden. Dit boek gaat dus over Alex, die een heks is, Bruja, en het is super interessant want ze wil juist geen magie en dat zit haar heel erg dwars dat ze die magie toch heeft en dan gaat ze een manier vinden om daarvan af te komen, dan ja, de toverspreuk gaat een beetje mis en per ongeluk wordt haar hele familie een soort van verbannen. Inclusief de doden. Wat interessant is dat dat je overkomt en dan wordt, dan moet zij ze gaan redden zeg maar. Dit boek is echt een van mijn ultieme favorieten ook van de afgelopen jaren ofzo, want de mythologie is zo fantastisch en ik ben erg voorspelbaar, want

Anne

Ja

Artemisia

Ja daar kan ik niet veel over zeggen behalve dat het gewoon zo is. Ik hou heel erg van mythologie, ben een mythologie nerd, maar het leuke is ook dat hier allerlei verschillende mythologieën in voor komt, dus daarom heb ik het deels ook gekozen. Omdat ik heel erg hou van hoe zij de wereld heeft opgebouwd.

Anne

En het is ook niet de Griekse? Ik weet dat jij heel erg houd van Griekse mythologie houd en dat jij Griekse mythologie natuurlijk altijd geweldig vindt

Artemisia

Ja maar ik alle mythologieën geweldig

Anne

Ik vind het altijd ook wel heel leuk als het een keer niet is gebaseerd op Griekse mythologie, maar gebaseerd is op de mythologie van een andere cultuur,

Artemisia

Jazeker

Anne

want dat komt toch aanzienlijk minder voor.

Artemisia

Nee dat vind ik ook heel erg kloppen. Ik bedoel Griekse mythologie is inderdaad. Ik ben oudheids studente dus hé duh, maar het is inderdaad te vaak dat het daar alleen naar kijkt en het is inderdaad heel gaaf hoe het zo op andere mythische werelden is gebaseerd en hoe de schrijfster het heeft uitgewerkt op het einde heb je ook nog eens de boeken die zij gebruikt, dus dat was heel gaaf en het is dus bij deze podcast omdat de hoofdpersoon is bi geloof ik, Alex heet ze en die relaties zijn ook heel leuk uitgewerkt, want ze heeft een tijdje een crush op een jongen maar op een gegeven moment ook op, mijn favoriete personage uit het boek trouwens, die haar beste vriendin is en super leuk. Dat ik ook heel leuk uitgewerkt, dus daarom heb ik het boek ook gekozen. Maar Anne?

Anne

Ik wil trouwens nog even zeggen. Ik heb het boek net ook gelezen.

Artemisia

Ja klopt jij hebt hem van mij geleend. Wanneer heb jij het gelezen dan? Want echt?

Anne

Echt vorige week. Ik heb het gisteren uitgelezen.

Artemisia

Oh, nice!

Anne

Ik vroeg me al af of je mijn instagram in de gaten had gehouden.

Artemisia

Hou ik ooit instagram in de gaten?

Anne

Nee. Ik had al zoiets van, ik het bewaren voor de podcast, maar toen was het, moet ik het wel op instagram zetten, maar toen was het zo van, jij kijkt toch niet op instagram.

Artemisia

Nee

Anne

Maar wat ik dacht wat misschien nog wel even handig was om erbij te vermelden is dat het niet heel duidelijk en expliciet is aan het begin. Dat het best wel even duurt voordat de lhbti representatie expliciet is?

Artemisia

Dat is waar

Anne

Dat je niet iets verwacht wat heel duidelijk, expliciet, over de top is en dan is het eigenlijk veel subtieler ofzo.

Artemisia

Ja

Anne

Maar dat is natuurlijk ook iets waar je naar op zoek kan zijn en ook

Artemisia

Zeker. Dat ik helemaal waar.

Anne

Want dat maakt het ook wel heel normaal. Het is geen big deal dat ehm ja. Zal ik weer met mijne

Artemisia

Ja

Anne

Mijn laatste boek voor deze aflevering is red, white and Royal blue van Casey McQuiston en die is ook vertaald naar het Nederlands als rood, wit en koningsblauw en het gaat over de zoon van de president van Amerika en hij wordt verliefd op de prins van Engeland en dat is ook een, ik heb zo’n grote hekel aan die gast. Totdat ze op een gegeven moment zodanig in de problemen kwamen dat ze even goeie pers moesten creëren en doen alsof ze vrienden waren

Artemisia

Echt fantastisch

Anne

Waar ze er op een gegeven moment achter kwamen dat dat toch niet is wat er aan de hand was en dit heeft ook bi representage voor een bi man, wat ook niet

Artemisia

Nee klopt

Anne

heel veel voor komt volgens mij. Ik heb het idee dat de meeste bi personages vrouwen zijn.

Artemisia

Ja nee, dat heb ik ook. Ik heb heel weinig boeken gelezen met een biseksuele man als hoofdpersonage.

Anne

En naast dat het boek dus bi representage heeft is Alex de hoofdpersoon ook mixed race, want zijn vader is Mexicaans, maar dat is helaas niet geweldig gedaan. Ik heb daar zelf geen verstand van, maar ik heb een review gezien van iemand die zelf, volgens mij, Mexicaans was en die vond het echt geen goeie Mexicaanse representatie, maar die vond wel de bi representatie zo geweldig dat dat tegen elkaar op woog ofzo. Van lees het voor de bi representatie, niet voor de Mexicaanse representatie.

Artemisia

Dat is ook wel heel goed dat jij dat zegt dan. Dit waren dus onze favoriete boeken. De volgende aflevering gaan we dat nog een keer doen, dus allebei weer twee favoriete boeken van dit moment en de aflevering daarna gaan we het baseren op jullie verzoeken, die jullie dus op onze website

Anne

www.queerboekpodcast.nl

Artemisia

Ja, dus die website, daar kunnen jullie het op invullen en dan hebben we je naam nodig. Dat hoeft overigens niet per se je echte naam te zijn. Echt als je iets heel willekeurigs wil invullen mag dat ook. We willen alleen die naam hebben zodat we naar e kunnen verwijzen en dan de persoonlijke voornaamwoorden moest je invullen, dus de pronouns

Anne

Voor de mensen die niet weten wat dat zijn, bij ons is dat zij/haar, hij/hem kan ook of die/hen, hen/hun …. Zodat wij weten hoe we naar jou moeten verwijzen, want dat kun je absoluut niet altijd aan iemands naam goed gokken.

Artemisia

Nee

Anne

en ook niet aan hoe iemand er uit ziet, meestal.

Artemisia

Nee precies, en dat is wel belangrijk dus geef dat ook zeker aan wat jij fijn vind hoe we naar je verwijzen. Dan nog de email, dat hoeft niet, maar dat is zodat we je een mailtje kunnen sturen in welke aflevering je verzoek komt, dus dan moet je zelf bepalen of dat je dat wil, maar daarvoor is het.

Anne

Je wordt verder niet gespamd, dus een email.

Artemisia

Ja en dan natuurlijk je verzoek, dus wat je precies voor boek zoekt. En dat uiteindelijk de taal waarin je het liefst leest. Dus wat jij het liefste zou willen hebben. Want dan zorgen wij ervoor dat het er ook in die taal is, als dat mogelijk is.

Anne

En dat was het

Artemisia

Ja, dat was het.

Anne

En dan hopen wij dat jullie over twee weken weer naar onze volgende aflevering willen luisteren.